Boletaceae |
|
Synonyma Chalciporus piperatus (Bull.) Bataille 1908
Leccinum piperatum (Sowerby) Gray 1821
Boletus piperatus Bull. 1790
Suillus piperatus (Bull.) Kuntze 1898
Boletus piperatus Sowerby 1786
Xerocomus piperatus (Bull.) anon.
Ixocomus piperatus (Bull.) Quél. 1888
Ceriomyces piperatus (Bull.) Murrill 1909
|
Aktuální tax. zařazení dle Ainsw. & Bisby’s Dict. of the Fungi, 9. vyd., 2001, CABI Basidiomycota / Basidiomycetes / Boletales / Boletaceae / Chalciporus
|
Starší tax. zařazení dle Veselý - Moser 1970 Basidiomycetes / Homobasidiomycetes / Boletales / Chalciporus
|
Klobouk Široký 2-8 cm. Skořicově zabarvený.Sklenutý, hladký. Za vlhka mírně slizký
|
Hymenofor Rourky sbíhavé,póry široké. Měděně červenohnědé
|
Třeň Výsoký 2-8 cm. Skořicově žlutě zabarvený na bázi jasně žlutý. Tvar protáhlý válcovitý na bázi ztenčený
|
Dužina V klobouku bledě červenohnědá, ve třeni jasně žlutá. Bez výrazné vůně, peprnou hutí.
|
Základní určovací znaky |
1, - Široké póry.
2, - Jasně žlutá dužina ve třeni.
3, - Peprně palčivá chuť.
|
|
|
Diskuse a další fotografie k tomuto druhu http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=1819#1819
|
|
Zdroje na Internetu Nahuby.sk BioLib.cz
|
Výtrusy Výtrusný prach tmavě olivový.
|
Výskyt Květen - září. V jehličnatých a smíšených lesích pod borovicemi, smrky nebo jedlemi. Zejména hojně podél lesních cest.
|
Použitelnost V malém množství do směsí, nebo sušený rozemletý na prášek jako koření. Delší tepelnou úpravou se peprná chuť vytrácí.
|
Zaměnitelnost Některé druhy rodu Chalciporu se navzájem podobají, ale jsou velmi vzácné. Hřib peprný hořký (varianta amarellus) má chuť hořkou a póry v dospělosti brusinkově červené.
|
|