Já používám jak je patrné z prvního obrázku tak konkrétně Lošák zprohýbaný, nohy z křemeňáků podélně půlené, no a veškeré holubinky které najdu, zde je Holubinka hustolupenná jelikož jsem zjistil že červená a pak jde do černa tak to bude ona, (viz článek v určovně hub). Houby očistím nechám na větší kusy a povařím v osolené vodě (na litr vrchovatou pol. lžíci a pak ještě slabou půlku, vařím 5-8 min. Na dno kamenné nádoby dám dva plátky česneku proužek feferonky,kuličku nového koření a bobkový list, takto vrstvím asi po 5 cm na sebe. Zaleji roztokem - litr vody vrchovatá pol. lžíce soli, rovná lžíce cukru, vodu svařím a po vychladnutí přidám lžíci živého jogurtu (používám Danone Aktivia), tímto roztokem zaliju houby a zatížím a přikryju utěrkou. Na druhém obrázku je výsledek po 5 dnech v teplé místnosti, (doma na kuch. lince), přeji dobrou chuť, houby jsou výtečné.
Zdroj: Maminka mé kamarádky Leny z Lotyšska.
20141007_111846.jpg
137.16 kB
Houby ke konzumaci (kvašení proběhlo za 5 dní jak jsem psal výše).
20141007_104817.jpg
171.63 kB
Houby před povařením v solném roztoku.
Zaslal: Sley, út říjen 07, 2014 5:57 pm
Kobene, mohl bys nám nějak podrobněji popsat situaci "tímto roztokem zaliju houby a zatížím a přikryju utěrkou"? Nejlépe i s fotkama - já se na tento způsob konzervace chystám už několik let, ale tohle mi není furt jasný... pořád někde čtu "zatížit kulatým prkýnkem s vyvařeným kamenem", ale tak nějak si neumím představit, jak to v praxi udělat - popř. nějak tuto pro mě děsnou pakárnu - nahradit... kameninovej soudek, vodní uzávěr s dřevěnou pružinou - to je možná běžné vybavení někde na Zakarpatské Ukrajině, ale já to doma fakt nemám
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory