oloupané brambory 900g
máslo 50g (4 lžíce)
střední cibule pokrájené na plátky 2ks
pokrájený řapík celeru 1ks
oloupaná malá mrkev pokrájená na širší nudličky 1ks
chorošovec sírový pokrájený na plátky 225g
středně suché sherry 45ml (3 lžíce)
nasekaná čerstvá petrželová nať 45ml (3 lžíce)
nasekaná čerstvá pažitka 15ml (3 lžíce)
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy:
Jídlo ze zapékaných brambor může být vynikající pochoutkou, ale také mastnou patlaninou. Tento předpis využívá rafinovaného chorošovce sírového, který vypadá, chutná a má stejnou konzistenci jako kuřecí maso.
1.Brambory dáme do hrnce se slanou vodou, uvedeme do varu a 20 min vaříme. Slijeme je, ochladíme a pokrájíme na silnější plátky.
2.Máslo rozpustíme ve velké teflonové pánvi, přidáme cibuli, celer a mrkev a lehce dozlatova osmažíme.
3.Přidáme chorošovce a sherry a smažíme, až se šťáva z hub odpaří.
4.Přidáme brambory, bylinky, citronovou kůru a koření a pánví občas potřepeme, až je vše křupavě zlaté. Podáváme s ledovým salátem a mladými lístky špenátu.
Kuchař radí: Nejlepší zapékánky jsou z pozdních moučných brambor, které se při vaření rozpadají. Tak vznikne kompaktnější hmota.
Zdroj: Peter Jordan a Steven Wheeler - Velká kniha o houbách
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory