Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a osmahneme. Zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vodou a prošleháme. Přidáme masox, houby, sůl, pepř a vaříme, až houby změknou. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku.
Poznámka: Výborná "Dršťkovka" je i z Kotrče kadeřavého, který navíc i svým vzhledem v polévce připomíná pravé dršťky. Příprava je totožná, jen kotrč je potřeba před vlastní úpravou napřed pořádně vyprat v několika vodách a pak rozkrájet na větší kusy.
Dršťkovka.jpg
17.32 kB
Zaslal: Jurášek, pá září 01, 2006 2:38 pm
Sley výborně,
před chvíli jsem dojedl držťkovku z Kotrče a paráda, ještě teď se všichni olizujeme !
Zaslal: Kraken, so září 02, 2006 11:16 am
Výborná je taky varianta z lišek pokrájených na menší kousky, můžu döporučit! Na skus připomínají svou konzistencí pravé držťky.
Zaslal: Jurášek, ne září 03, 2006 12:13 pm
No jo to ti věřím, ale jediný problém vidím v tom, že u nás Lišky rostou opravdu sporadicky.
Zaslal: mirda21, st září 13, 2006 6:19 pm
My jsme zkoušeli mnoho kombinací, ale nejlepší chuť má z hlívy či kotrče.Mňam
Zaslal: Sley, čt září 14, 2006 8:05 am
Já ji vařím i z václavek a dobrá je prý i z hřiba dutonohého, ale těch jsem ještě nikdy tolik najednou nenašel
Zaslal: Bob, po říjen 09, 2006 1:08 pm
No jo, dršťkovka z hub ... to je něco!!! Fakt vynikající je z kotrče, a co jsem loni přinesl vod MCh košík hlívy ... máti říkala, že byla ještě lepší než z teho kotrče - nevěřím! Možná byla výborná či stejně dobrá, ale specifickou chuť kotrče asi jen tak něco netrumfne Chtěl jsem se však podělit o následující. Panímáma masáky zavařuje do slaného nálevu a z těchno zavařených masáků děláme dršťkovou v zimě. Kdyby moje milá tolik nešetřila na množství hub ... excelentní záležitost.
Zaslal: Sley, po říjen 09, 2006 1:11 pm
V tom případě by to asi Bobe chtělo z panímámy vytáhnout ten recept na slanej nálev a vrazit ho sem
Zaslal: zdenda, st říjen 17, 2007 12:31 pm
Z dutonožek je opravdu výborná. Před chvilkou jsem ji dojedl. V sobotu se zadařilo tak jsem ji udělal ještě ve vývaru z ostatních houbiček co spěchali do octa
Zaslal: Labuťák, so srpen 08, 2009 4:17 pm
Paráda.Jenom sem smíchal růžovky s holubinkama a kuřátkama a podpořil sem to vlastním jedem(hodně ostrá feferonka) a mohla se upapat celá rodina.DĚKUJI
Zaslal: Maka01, pá listopad 06, 2009 7:26 pm
V tom vašem receptu mi chybí kořenová zelenina. Stačí malá mrkvička a kousek celeru, petržel být nemusí. Nastrouhat a podusit zároveň s tou cibulí až pustí oranžovou šťávu, pak teprve zasypat moukou, ještě zasmažit, odstavit a přidat papriku, aby se také trochu zasmažila, ale nepřipálila, pak zalít vodou, přidat nějaký bujón atd. Zkuste, bude to mít výraznější chuť.
Zítra si tak udělám velkou mlženku, bedlu a pár lišek. Václavky jsou taky výborné, připomínají dršťky. Ale už je po nich.
Zaslal: Sley, pá listopad 06, 2009 8:53 pm
Fantazii se v tomto případě opravdu meze nekladou Já osobně tam mrkvičku obvykle dávám taky, a často i jinou zeleninu, která mi právě roste na zahradě
Ale udělat tuhle polévku z mlženek, na to bych si asi netroufnul... ale proč ne? Dej vědět, jak to dopadlo...
Zaslal: Maka01, so listopad 07, 2009 9:47 pm
Polévka dopadla výborně. Voněla náramně. Ta mlženka je v ní jen jedna a to asi stačí, jinak by té vůně asi bylo moc. Ale plátky z té velké mlženky vypadají i chutnají úplně jako dršťky. Ty ostatní houby se tak tvářit nedokážou.
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory