Podruchelská klouzanda
|
Zaslal: Aleš Vít, čt srpen 24, 2006 9:55 am
|
|
|
Geografický/národní původ: ČR |
Vhodná houba: Klouzky |
|
Hodnocení: |
| Ingredience:
Klouzky,
odvar z bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře,
hladká mouka,
zakysaná či sladká smetana,
máslo, případně i nasekaný čerstvý kopr a pár kapek octa |
| Postup přípravy:
Plátečky kuchyňsky opracovaných klouzků vařte čtvrthodinku v osolené vodě. Do sklenky vychladlého odvaru z koření vmíchejte mouku, vlijte k houbám a dobře provařte. Přidejte dohladka vyšlehanou zakysanou smetanu či podle chuti použijte smetanu sladkou, (nebo kombinaci obou), zamíchejte a po chvilce zmírněte plamen. Podle gusta pak přidejte kopr a nakonec po dochucení ještě na prst silný plátek syrového másla pro zjemnění. Hotovou, řádně klouzavou omáčkou přelijte v hlubokém talíři přes horké brambory na loupačku. Někdo má rád Klouzandu také zakápnutou octem. |
|
|
Klouzanda 1.jpg |
|
97.04 kB |
|
Klouzanda 2.jpg |
|
64.26 kB |
|
|
|
|
Zaslal: empe, so srpen 26, 2006 7:09 pm
|
|
|
|
|
Dnes jsem ji zkusil a jedním slovem BOMBA |
|
|
|
Zaslal: Sley, st srpen 30, 2006 5:38 am
|
|
|
|
|
Včera jsem to vyzkoušel i já a je to opravdu moc dobré jídlo. Trošku octa to tam podle mě chce určitě. |
|
|
|
Zaslal: Kraken, po září 18, 2006 12:11 pm
|
|
|
|
|
Mám dotaz. Použije se na omáčku jenom odvar z koření a smetana, nebo i vývar z klouzků? |
|
|
|
Zaslal: Sley, po září 18, 2006 12:28 pm
|
|
|
|
|
Nevím, jak přesně to myslel autor receptu, ale já použil i ten vývar z klouzků. |
|
|
|
Zaslal: Kraken, po září 18, 2006 12:47 pm
|
|
|
|
|
Já právě taky a hotová omáčka byla o dost tmavší, než ta na fotce. Jinak bašta to byla dobrá, ale ženu jsem právě kvůli té barvě nepřesvědčil, aby to ochutnala. |
|
|
...k tomu odvaru z koření
|
Zaslal: Aleš Vít, st říjen 17, 2007 1:58 pm
|
|
|
|
|
...někdo dává celé koření vyvařit přímo k houbám a pak ho pracně loví z hrnce s polévkou či omáčkou. Dělá se to ale i tak, že se koření nechá pomalým varem vylouhovat do vody v menším kastrólku. Přecedí se a pak se vlévá čistý odvar přímo do omáčky, nebo se s ním zachází dále podle potřeby. Někdy se taky dělá tzv. cumel z gázy v podobě jakéhosi šátku s uzlíkem a v něm koření a to celé se nechá vyvařit přímo v polévce či omáčce a pak se to jen vyloví a vyhodí... |
|
|
|
Zaslal: Sley, pá červen 19, 2009 6:24 am
|
|
|
|
|
"...někdo dává celé koření vyvařit přímo k houbám a pak ho pracně loví z hrnce s polévkou či omáčkou. Dělá se to ale i tak, že se koření nechá pomalým varem vylouhovat do vody v menším kastrólku...."
Pro pořádek jen doplním, že dnes už není problém sehnat např. i onen bobkový list v mleté podobě, takže komu výše uvedené způsoby z těch či oněch důvodů nesedí, může použít koření mleté, které se pak samozřejmě nemusí z pokrmů vyndávat |
|
|
|
Zaslal: f.mamina, ne srpen 15, 2010 10:26 am
|
|
|
|
|
Dneska bylo k obídku, no fakt mňamka... |
|
|
klouzanda
|
Zaslal: pm, po září 13, 2010 6:02 pm
|
|
|
|
|
bez octa i kopra byla vynikajici. Dekuji
PM |
|
|