300 g lišek, 200 g prorostlé anglické slaniny, 1 sladkou smetanu, 250 g hladké mouky, 3 vejce, mléko nebo vodu, lžíci oleje, sůl, pepř. Jako obměnu lze použít cibuli, česnek, petrželku, pažitku a všelijaké koření dle vlastní chutě a fantazie.
Postup přípravy:
Na pánvi vyškvaříme pokrájenou slaninu, přidáme na plátky nakrájené lišky, popepříme a posolíme. Až se vydusí všechna voda z lišek, přidáme smetanu smíchanou s troškou mouky a pořádně provaříme až do zhoustnutí. Spätzle si vymícháme z mouky, vajíček, špetky soli a mléka nebo vody, které postupně přidáváme až vznikne polotekuté těsto. Mícháme skoro do pěny a pak necháme těsto asi 15 min. odpočinout. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme do varu osolenou a lžící oleje zalitou vodou. Spätzle se správně připravují tak, že se těsto nandá na prkénko, které se zčásti ponoří do vody a nožem se seškrabují proužky těsta do vařící vody. Taky jsou na to různá udělátka, já používám plechové sítko s centimetrovými otvory. Když spätzle vyplavou, zcedí se, propláchnou krátce studenou vodou a může se nosit na stůl.
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory