300-400 g předvařené čočky
ca. půl litru houževnatce
dvě lžičky sůl
dvě lžíce balzamikový ocet
po jedné lžíci olivový a bodlákový olej
dvě lžíce pikantní sójová omáčka
lžíci pimento omáčka
lžíci worchester omáčka
Postup přípravy:
Tak jsem doma sám a prohledávám skříně s cílem najít něco k snědku. Nakonec mi končí v ruce krabice nějaké čočky a pytlík sušených shii-take neboli houževnatec jedlý. Celý pytlík sypu do půlitru s vodou a nechávám přes noc nasát vodou - přeci jen je to trochu houževnatá houba. Druhý den vodu z hub sliji do hrnce s čočkou. Houby posekám na menší kousky a také vložím do hrnce. Promíchám a zjišťuji, že čočky tam není mnoho. Houby jsou tedy v převaze a to je dobře. Doliji vodu a dám vařit na mírném plameni 30 minut po pokličkou. Pak přidávám asi dvě čajové lžičky soli, dvě polévkové lžíce pikantní sójové omáčky, lžíci oleje olivového a lžíci bodlákového, dvě lžíce balzamikového octu, lžíci pálivé omáčky pimento (kdo rád, dá víc) a lžíci worchesterové omáčky. Bez pokličky vyvařím vodu. Hotovo. Dělal jsem to s velkou nedůvěrou, ale nakonec jsem tím byl okouzlen natolik, že z večeře nebylo nic. Všechno jsem totiž snědl k obědu :-) Budu experimentovat dál. Už jsem zkoušel přidat nasekané vlašské ořechy a přišlo mi to jako dobrý směr pro příště. Myslím, že čerstvá hlíva by také nebyla špatná. Já však rozhodně zůstanu u sušeného houževnatce neb ten je po ruce vždycky.
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory