Nejlepší na dršťkovou je Kotrč kadeřavý, mladé Masáky, dále Václavky, Ryzec pravý, jedlé Holubinky a Líhy, Hlíva ústřičná, lze však použít takřka všechny jedlé druhy, ale raději pevnějších lupenatých hub.
Asi 0,6 kg hub nakrájím na kousky větší než do bramboračky a dám je do 2 l vařící neslané vody, řádně zamíchám a nechám jen přejít varem. Seberu lehčí nečistoty na hladině, pak houby hned vyberu na velký cedník, aby těžší nečistoty zůstaly na dně. Na drobno nakrájím cibuli, v pánvi rozpustím půlovinu másla, a do něj dám pomalu smažit cibulku.
Až se cibule vysmaží a začne se téměř připalovat, přisypu 2 lžíce hl.mouky, udělám jíšku a nakonec k tomu přidám 1 lžičku sladké papriky, vypnu plamen a ještě chvíli míchám. Vše musí probíhat pod hranicí připalování, paprika se nesmí spálit. Jíšku přeliji do hrnce, přiliji asi 3 dl 50-60°C teplé vody a prudce rozmíchám, až se začne dělat homogenní těstíčko. Pak pustím plamen, přiliji zase 3 dl vody a míchám, dokud nezmizí hrudky a pak pomalu přilévám vodu až asi 2,2 l. Potom tam rozmačkám kostku Masoxu a přidám tam houby. Pak přidám lžičku kmínu, pepř a trochu soli, (soli méně - ještě se to pak dosolí Masoxem, Vegetou a pol.kořením a solí v česneku!). Vařím asi 5 min, pak přidám asi 1/2 pytlíku pestré směsi zeleniny a vařím ještě asi 10-15 min. Před koncem varu zahřeji na pánvi zbytek másla, do něj nasypu 4 lžičky sladké papriky a velmi opatrně zahřívám a míchám, až se paprika v omastku rozpustí, pak ji přiliji do polévky. Utřu se solí česnek a přidám jej. Dochutím polévku Vegetou a polévkovým kořením. Po vypnutí plamene vhodím na hladinu majoránku (jak kdo má rád), přikryji to pokličkou a po 5 minutách zamíchám.
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory