Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Hořké houby
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Diskuse o vaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
veronika
Anonymní





PříspěvekZaslal: ne září 05, 2010 5:55 pm    Předmět: Hořké houby Citovat

Dobrý den,

nevím, jak to na těchto stránkách chodí, jsem tu poprvé, ale potřebovala bych poradit. S přítelem jsme byli na houbách. Našli jsme jich ale jen pár. Doma jsem se rozhodla je obalit. I když na obalování jsou lepší jiné houby, než ty klasické, co sbírám já - hnědý povrch a tečkované zespod, ale na ostatní si netroufám, v houbách se opravdu nevyznám. Nicméně po obalení byla většina z nich hořká. Nevím, čím to mohlo být. Netuším, co to bylo za houby. Zřejmě nějaký ten křemenáč a další klasické hnědé houby. Ale sníst se dalo opravdu jen pár kousků. Jak je to možné?

Předem děkuji za odpovědi a omlouvám se za neodborný popis, ale opravdu nejsem zapálený houbař.
Návrat nahoru
Roman Manak



Založen: 8.7.2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: po září 06, 2010 11:49 am    Předmět: Citovat

No pravděpodobně se mezi jedlé dostal i hřib žlučník. Ten je hodně podobný pravákům, má však na třeni výraznou tmavou síťku a zvláště starší kousky mají růžové rourky (to třeba ostatní podobné hřiby mají rourky bílé, žluté...)

Žlučník není rozhodně jedovatý, ale právě pro svoji hořkost je nejedlý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24.8.2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: ne září 12, 2010 12:09 pm    Předmět: Citovat

Když sbíráš houby, máš sbírat jen ty o kterých bezpečně víš co jsou zač, jinak se můžeš otrávit. A když si myslíš, že je jedlá, ještě ji musíš ochutnat. Jestli je hořká nebo pálí tak ji vyplivni a nesbírej.

Jestli sbíráš jen ty hřibovité (s rourkami zespod), tak mezi nimi je hřib žlučník. Zadej si to do vyhledávače a vidíš obrázky:

http://www.google.cz/images?hl=cs&source=imghp&biw=787&bih=473&q=h%C5%99ib+%C5%BElu%C4%8Dn%C3%ADk&gbv=2&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=
Pečlivě si prohlédni jak ta houba vypadá zezhora, zboku a zespod.

A doporučuji, když si začátečník, nezpravcovávat všechny druhy hub dohromady, protože různé druhy chutnají různě a různým způsobem se zpracovávají... to by sis měla ke každé houbě zjistit...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
veronika
Anonymní





PříspěvekZaslal: čt září 16, 2010 12:19 pm    Předmět: Citovat

Moc děkuji za odpovědi, hřib byl jen jeden a to úplně maličký. Jen mi přijde divné, že byly hořké všechny houby. Nezpracovávala jsem je přece dohromady, když se obalují a smaží, dělá se každá zvlášť.
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Diskuse o vaření Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol