2 kg hub,
1 l vody,
1/2 l octa,
2 lžíce soli,
12 lžic cukru,
15 kuliček nového koření,
15 kuliček pepř celý,
2 hřebíčky,
2 bobkové listy,
1-3 feferonky,
3 velké cibule,
3 lžíce oleje (nejlépe slunečnicový)
Postup přípravy:
Houby otřeme vlhkým hadříkem (já je umyju ve škopku) a rozkrojíme na kousky 5x5cm. Třeně odstraníme. Do velkého hrnce dáme 2 kg hub a všechno koření, kromě cibule a oleje. Vše povaříme asi 15 minut. Mezi tím si připravíme na kolečka nakrájenou cibuli a 3,5 l sklenici. Cibule by mělo být asi 50 dkg. Když máme houby uvařené, vyndáme je z nálevu, vařič nevypínáme. Do sklenice dáme vrstvu cibule, houby, popřípadě feferonku a pokračujeme po vrstvách. Do nálevu nalijeme 3 lžíce oleje a necháme 3 minuty převařit. Houby s cibulí zalijeme vařícím nálevem a zavíčkujeme (mikrotenový sáček s gumičkou stačí).
Za dva dny si každý labužník pochutná. Poslední schovanou sklenici jsem dala k jídlu v srpnu dětem při grilování a nic jim nebylo.
Zdroj: Houbový jídelníček z Choceňska - recept dědictvím MK Choceň
děda.jpg
144.54 kB
Zaslal: JETHRO, čt říjen 23, 2008 7:20 pm
vyzkouším,,,vypadá to moc dobře
Zaslal: Sley, pá říjen 30, 2009 3:58 pm
Tak teď jsem se vrátil z lesa s mlženkama a jdu na to...
Zaslal: borovec, pá říjen 30, 2009 4:02 pm
přeji dobré chutnání!
Zaslal: Sley, pá říjen 30, 2009 5:43 pm
Děkujeme Mám naloženo, tak za pár dní dám vědět... ale ten "mlženkovej" pach při vaření, to je teda síla...
Zaslal: borovec, pá říjen 30, 2009 6:52 pm
A já když vařím třeba do dvou sklenic najednou!
Liší se podle druhu houby
Zaslal: Ivana, so září 04, 2010 6:12 pm
Z čirůvek je to lepší než z mlženek. Ale z mlženek je to ta nejlepší úprava na kterou jsem zatím narazila.
Zaslal: borovec, ne září 05, 2010 7:02 pm
Já když si vyhlídám mlženky kolem5 cm v průměru,nedám na ně dopustit.U čirůvek na chuti cítím takový divný ocásek.My je nemusíme ani do guláše.Ale jedná se chutě jednotlivců.Co nechutná jednomu,druhý vychvaluje.A vo tom to je!!!
Zaslal: Ivana, po říjen 11, 2010 11:44 pm
Čirůvky i mlženky rostou tak jsem si zase udělala zavináče. Je to moc dobré. Nezkoušeli jste to někdo i z václavek?
Zaslal: borovec, út říjen 12, 2010 7:42 am
samotné václavky jsem nezkoušela,ale přidávám k mlženkám,taky přidávám ucho jidášovo a penízovky sametonohé
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory