Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Penízovky sametonohé
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Diskuse o vaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po duben 24, 2006 2:22 pm    Předmět: Penízovky sametonohé Citovat

Bob: Právě jsem se vrátil ze zimní procházky kolem jednoho potoka kousek za Mnichovem ... rostou ... mám jich půl igelitky (já vím .... nic jiního jsem tu nenašel, tak jsem ji propíchal ... a navíc mrzne, tak je to snad pro jednou ok) ... jestě nikdy jsem je nebaštli ani nepřipravoval ... plánuji smaženici, je to OK? Poraďte!

Jiří Véle: Ahoj smažku jsem z nich nedělal ale prachsprostá bramboračka je výborná.

Bob: Udělali jsem z ní smaženici ... provizorní podmínky umožnily pouze vejce, sůl, cibuli a pepř ... vyhodnotili jsem to vcelku kladně = po 14 dnech na těstovinách s jídlem z konzervy to prý byla vysloveně ňamka

JETHRO: Tak Bobe já jsem je přinesl v sobotu a včera vytvořil s penízovek další JETHROSALÁT
SALÁT Z PENÍZOVEK
20dkg penízovek,20dkg čínské zelí,20dkg kuřecí maso,1červená paprika,1cibule
Zálivka-1pol.lž.sojové omáčky,1pol.lžice citronové šťávy,3pol.lž.olivového oleje,1káv.lž.kurkumy,pepř a sůl-vše důkladně promíchat
Penízovky uvaříme v osolené vodě,scedíme,propláchneme a necháme okapat,pokrájíme zelí,papriku,cibul,pečené kuřecí maso,přidáme penízovky,promícháme a zalijeme zálivkou a necháme vychladit.Nemělo to chybu,gustovní záležitost.

Kraken: Udělal jsem z ní "Vánoční houbovou polévku " podle Kudláčka (je to v podstatě bramboračka) a byla výborná!
[/list]
 Penizovky_Kraken_polevka.jpg
Penizovky_Kraken_polevka.jpg
 94.83 kB
Polevka dle Kraken
 Penizovky_JETHRO_Salat.jpg
Penizovky_JETHRO_Salat.jpg
 88.08 kB
Salat dle JETHRO
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Horst



Založen: 30.6.2006
Příspěvky: 406
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: út prosinec 05, 2006 7:00 pm    Předmět: Citovat

Zkusil jsem jednu skleničku penízovek zavařit, celkem jich už teď je dost, nemáte s tím zkušenosti, nikde jsem se o tom nic nedověděl, ale vypadaj hezky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen


Založen: 9.11.2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: st prosinec 06, 2006 11:56 am    Předmět: Citovat

Je jich požehnaně, dneska jsem taky košíček donesl a udělal z nich Kubu. Já vím, že se dělá ze sušených hub, ale i tak chutná náramně. Mimochodem, koukal jsem, že Kuba ještě není v receptech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: st prosinec 06, 2006 12:15 pm    Předmět: Citovat

Už tam je dokonce 3x Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen


Založen: 9.11.2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: st prosinec 06, 2006 1:37 pm    Předmět: Citovat

Sley napsal:
Už tam je dokonce 3x Smile
Tak to ma byt! Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen


Založen: 9.11.2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: čt prosinec 14, 2006 1:51 pm    Předmět: Citovat

Někdo tu někde nadhodil, že by z p. pružných mohly jít řízky, když mají tak velké klobouky. Tak jsem to zkusil a nemělo to chybu. Ovšem ty z čirůvek fialových mi moc nechutnaly. Smile
 DSC01367.JPG
DSC01367.JPG
 97.63 kB
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
QFox



Založen: 17.11.2006
Příspěvky: 13
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá prosinec 15, 2006 9:06 am    Předmět: K zavařování (nejen penízovek) Citovat

K zavařování nejen penízovek; stávalo se mi občas, že sterilované houby, ať už v nálevu nebo jen osolené jako polotovar pro další zpracování, chytily nepříjemnou "bakelitovou", fenolickou chuť. Dělaly to všechny houby bez rozdílu; václavky, límcovky, hlívy i hřibovité.
Dobrým opatřením proti tomuto jevu se ukázalo dvojí zavaření; ze zavařovacího termostatu tak sklenice nejdou do police, ale do "meziskladu". Po třech, čtyřech dnech jsou znovu krátce zahřáty na 80°. a pak teprve definitivně uskladněny.
Toto opatření se ukázalo jako užitečné i při zavařování ovoce a zeleniny.

- - -

Mnoho plodnic (od špiček přes penízovky až k bedlám) má tuhé třeně, které jsou coby nepoživatelné vyhazovány. Přitom je někdy taková noha větší než celý klobouk (václavky).
Tuhé nohy hub nakrájím žiletkově ostrým nožem na kolečka jako salám, tlouštka koleček tak tři, čtyři milimetry. Nakrájenou "pacičkovinu" zavařím do skleniček, buď jen mírně osolené, nebo v kyselém nálevu. Během "zrání" se tuhá vlákna rozvolní a změknou, a taková sklenička plná houbové pacičkoviny je vynikajícím základem salátů či polévek

Hodně zdaru vám i vašim experimentům přeje
QFox.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Diskuse o vaření Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol