Pýchavky,
voda nebo vývar,
jíška,
máslo,
sůl, bílý pepř
Postup přípravy:
Nejlepší krém je z pýchavky obrovské (vatovce), ale i z drobnějších druhů je dobrý, plodnice však musí být mladé a na řezu ještě bílé. Pýchavky oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme asi 10 minut ve vodě nebo vývaru s přídavkem trochy jíšky. Mezi tím nakrájíme rohlík na drobné kostičky a opečeme je na másle. Uvařenou polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji do hladka, dochutíme solí, bílým pepřem a na talíři ji servírujeme s osmaženým rohlíkem, případně ještě posypeme pažitkou.
Nenechte se překvapit nažloutlou barvou polévky, pochutnáte si.
Doporučujeme: Polévku můžeme zjemnit trochou suchého bílého vína, nebo pusinkou našlehané smetany.
Pýchavkový krém.jpg
59.29 kB
Zaslal: Bob, út říjen 17, 2006 9:35 am
Chtěl jsem to zkusit, ale po rozmixování a očuchání jsem to vyhodil. Dělal jsem to z pýchavek hruškovitých (tedy alespoň se domnívám, že to byly ony). Nevonělo to, spíše to nevábně páchlo po bramborách či tak něco. Po rozmixování a ochlazení jsem v podstatě dostal puding. Chuť naprosto žádná! Takže jsem to vložil do porcelánové mísy a spláchl. V uváděném recepisu by možná stálo za hřích připsat kolik vody na kolik "pýchavek".
Zaslal: Vendelín, ne říjen 14, 2012 8:47 pm
Konečně jsem se k tomuhle receptu dostal. Použil jsem malé pýchavky do čistého hovězího vývaru a bylo více než dobré.
Pýchavkový krém
Zaslal: Žanet, so září 15, 2018 10:40 am
Polévka je velice chutná, místo vína, dochuceno 2 lžícemi piva, dále osmahlé proužky cibule, jako koření použit drcený černý pepř, drcený kmín, malá zarovnaná lžička majoránky a libečku - dodají polévce barvu i jemnou chuť.
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory