2 šalotky nebo 1 menší cibule
1/4 litru italské kulaté rýže na risotto, jde použít i rýže paraboiled
1/2 litru silného kuřecího vývaru, (který máte neustále připravený v zásobě na mrazáku)
200 g kuřecího nebo krůtího masa z prsou
100 ml kvalitního bílého vína
troška panenského olivového oleje
kousek másla
petrželová nať
asi 1/4 kg hub, nejlépe na jaře smrže, nebo v létě jsou skvělé lišky
sůl, zelený pepř, šafrán
Postup přípravy:
Příprava v kastrolu, nebo na větší pánvi.
Na oleji zpěnit drobně nakrájenou cibulku, přidat maso nakrájené na nudličky a na prudkém ohni osmahnout. Přidat rýži a důkladně promíchat tak, aby se každé zrnko obalilo v oleji.
Přidat houby nakrájené na plátky, osmahnout a podlít vínem. Přidat sůl, pepř a šafrán.
Dusit na malém plaménku a vždy když se tekutina odpaří podlévat malým množstvím vývaru.
Od začátku do konce vše neustále, ale jemně promíchávat.
Když rýže začíná měknout (dle druhu asi 20 minut), přidat na máslo, které pokrm zahustí a zjemní.
Je už nutné kontrolovat množství tekutiny.
Rýže nesmí být suchá, ale také nesmí plavat. Ideální je, aby vše bylo takové "oblemcnuté".
Přidat nasekanou petrželku, nechat chvilku odstát a podávat nejlépe s Chardonnay, kterým se podlévalo.
Pozn. Šaman: Tento způsob přípravy rizota lze použít téměř pro jakékoliv přísady.
Vynikající je postup, který jsem viděl u Jamieho Olivera.
Olej - cibule - česnek - rýže - víno - pepř a sůl - vývar - chilli papričky (já nedávám) - hrášek - máslo - krevetky - limetková šťáva - petrželka
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory