máslo 40 g (4 lžíce),
nakrájená šalotka 1ks nebo 1 malá cibule,
pokrájený řapík celeru 1 ks,
oloupaná a na plátky nakrájená střední mrkev 1/2ks,
očištěný a na plátky nakrájený chorošovec 350 g,
hladká mouka 50 g (5 lžic),
drůbeží nebo zeleninový vývar 450 ml,
sherrý 75 ml (5 lžic),
pokrájený čerstvý estragon 30 ml (2 lžíce),
smetana na šlehání 75 ml (5 lžic),
citronová šťáva 30 ml (2 lžíce),
celerová sůl,
cayenský pepř
Postup přípravy:
Tento pokrm se obejde bez masa, protože chuť, aroma i konzistence chorošovce sírového (Laetiporus sulphureus) tolik připomíná kuřecí maso, že ho může nahradit. Je jisté, že tento pokrm nalezne uznání jak u jedlíků masa, tak u vegetariánů.
1. Máslo rozpustíme ve velké hluboké pánvi nebo ohnivzdorné zapékací míse, přidáme šalotku nebo cibuli, celer a mrkev a pomalu smažíme, aby změkly, ale neztratily barvu.
2. Přidáme chorošovec a necháme ho vstřebat veškerou šťávu z pánve, pak 3-4 min vaříme. Vmícháme mouku a stáhneme z plotny.
3. Postupně přiléváme vývar tak, aby se mouka rozpustila. Zvolna, za stálého míchání ohříváme, pak přidáme sherry a estragon a vaříme ještě 6-8 min.
4. Těsně před podáváním vmícháme smetanu a citrónovou šťávu a podle chuti okořeníme celerovou solí a špetkou cayenského pepře. Podáváme se širokými nudlemi tagliatelle nebo se sýrovými těstovinami.
Kuchař radí: místo nudlí můžeme tento pokrm vyzkoušet zapečený v těstě. Přikryjeme jej křehkým nebo listovým těstem a zapečeme 45-50 min v troubě při 190°C / plyn 5.
Zdroj: Peter Jordan a Steven Wheeler - Velká kniha o houbách
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory