nové brambory 450g
lehký zeleninový vývar 1,3litru
mladá karotka 175g
mladé hráškové lusky 175g
máslo 50g (4 lžíce)
muchomůrka růžovka (původně císařka, u nás však chráněná) nebo lišák zprohýbaný 75g
čerstvý nebo sušený stroček 5ks
polentová nebo kukuřičná mouka 250g
pokrájená šalotka 2ks nebo malá cibule 1ks
kotrč kadeřavý velký jako pěst 2ks nebo 15g sušeného
chorošovec nakrájený na plátky 115g
smetana 150ml
žloutek 3ks
citronová šťáva 10ml (2 lžíce)
celerová sůl
cayennský pepř
Postup přípravy:
Tento pokrm neobsahující žádné kuře potěší jak jedlíky masa, tak vegetariány. Chorošovec sírový tolik připomíná svojí chutí i konzistencí kuře, že lidé nechtějí věřit, že nemají na talíři jídlo s kuřecím masem.
1.Lehce vymažeme chlebíčkovou formu (23 cm dlouhou) olejem, vyložíme ji pergamenem a dáme stranou. Brambory zalijeme horkou vodou, přidáme špetku soli a 20 min vaříme. Zeleninový vývar uvedeme do varu, přidáme mrkev s hráškem a 3-4 minuty vaříme. Zeleninu vyndáme děrovanou lžící a dáme na teplé místo.
2.Do vývaru přidáme 25g másla, nadrobno pokrájené houby (císařku nebo lišáka spolu se stročkem) a necháme mírně 5 min povařit. Stálým pramínkem vsypeme polentu a 2-3 min mícháme, až směs zhoustne. Polentovou kaši dáme do připravené formy, zakryjeme a necháme ztuhnout.
3.Na omáčku si rozpustíme zbývající máslo, přidáme šalotku nebo cibuli a necháme pomalu zpěnit. Vsypeme kotrč pokrájený na kousky asi jako palec a chorošovec a 2-3 min smažíme. Přidáme smetanu, vařenou zeleninu a povaříme, abychom se zbavili nadbytečné tekutiny.
4.Sundáme z plotny, vmícháme žloutky a necháme chvílí stát, aby zbytkovým teplem omáčka zhoustla. Pak přidáme citronovou šťávu a okořeníme celerovou solí a špetkou cayennského pepře.
5.Před podáváním vyklopíme teplou polentu na prkénko, rozkrájíme vlhkým nožem a rozložíme na 4 talíře. Houby se zeleninovou omáčkou rozprostřeme přes polentu.
Kuchař radí: Připravujeme-li tento pokrm předem, uděláme si polentový chlebíček a houbovo-zeleninovou omáčku a necháme vychladnout. Když chceme podávat, obojí ohřejeme, pak omáčku zahustíme žloutky, okořeníme a servírujeme.
Zdroj: Peter Jordan a Steven Wheeler - Velká kniha o houbách
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory