200 g lesních hub,
250 g oprané rýže,
1 vetší cibule, nadrobno nasekaná,
1 rozetřený stroužek česneku,
trocha kvalitního olivového oleje,
1 dcl bílého vína,
trocha šafránu,
cca 7 dcl zeleninového vývaru,
100 g strouhaného parmezánu do směsi + strouhaný parmezán na posypání,
2 lžíce nasekaného tymiánu,
sůl a pepř
Postup přípravy:
Ve velké pánvi rozpalte olej a smažte cibuli a česnek až do změknutí. Do pánve přidejte houby a smažte cca 3 minuty, nebo až začnou hnědnout. Přidejte rýži a šafrán a míchejte, aby se rýže obalila olejem. Smíchejte vývar s vínem a postupně naběračkou přidávejte do pánve. Po přidání vývaru směs promíchejte a než znovu přidáte další naběračku, nechte tekutinu plně vstřebat. Až spotřebujete všechno víno a vývar, měla by být rýže uvařena. Proveďte zkoušku ochutnáním zrnek ? jsou-li tvrdá, přidejte ještě trochu vývaru nebo čisté vody a dle potřeby dovařte. Nakonec vmíchejte tymián a parmezán. Na závěr podle chuti opepřete a dosolte. Na talíři podávejte rizoto posypané parmezánem.
Poznámka: Pravé italské "risotto" je rafinovaný lahodný pokrm, který vyžaduje tři základní ingredience: kulatozrnou kvalitní rýži toho správného druhu, dobrý vývar, šafrán a trochu kuchařské trpělivosti. Za 25 minut vykouzlíte prvotřídní lahůdku. Druhy rizotové rýže produkované v Itálii se jmenují arborio, carnaroli a vialone nano a jejich společnou vlastností je vyvážený poměr škrobových látek, které zrnkům umožní nasáknout velké množství tekutiny a zvláčnět, aniž by se začala lepit.
Rizoto nikdy nepřipravujte do zásoby. Jemná chuťová kompozice se plně rozvine pouze v naprosto čerstvém jídle. Chuť pravého rizota dokazuje, jak dokonale chutné může být jednoduché jídlo, pokud mu dáme, co potřebuje.
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory