|
|
|
Domov Amatérských Mykologů
|
|
|
|
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 4.11.2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po duben 24, 2006 2:22 pm Předmět: Penízovky sametonohé |
|
|
Bob: Právě jsem se vrátil ze zimní procházky kolem jednoho potoka kousek za Mnichovem ... rostou ... mám jich půl igelitky (já vím .... nic jiního jsem tu nenašel, tak jsem ji propíchal ... a navíc mrzne, tak je to snad pro jednou ok) ... jestě nikdy jsem je nebaštli ani nepřipravoval ... plánuji smaženici, je to OK? Poraďte!
Jiří Véle: Ahoj smažku jsem z nich nedělal ale prachsprostá bramboračka je výborná.
Bob: Udělali jsem z ní smaženici ... provizorní podmínky umožnily pouze vejce, sůl, cibuli a pepř ... vyhodnotili jsem to vcelku kladně = po 14 dnech na těstovinách s jídlem z konzervy to prý byla vysloveně ňamka
JETHRO: Tak Bobe já jsem je přinesl v sobotu a včera vytvořil s penízovek další JETHROSALÁT
SALÁT Z PENÍZOVEK
20dkg penízovek,20dkg čínské zelí,20dkg kuřecí maso,1červená paprika,1cibule
Zálivka-1pol.lž.sojové omáčky,1pol.lžice citronové šťávy,3pol.lž.olivového oleje,1káv.lž.kurkumy,pepř a sůl-vše důkladně promíchat
Penízovky uvaříme v osolené vodě,scedíme,propláchneme a necháme okapat,pokrájíme zelí,papriku,cibul,pečené kuřecí maso,přidáme penízovky,promícháme a zalijeme zálivkou a necháme vychladit.Nemělo to chybu,gustovní záležitost.
Kraken: Udělal jsem z ní "Vánoční houbovou polévku " podle Kudláčka (je to v podstatě bramboračka) a byla výborná!
[/list]
Penizovky_Kraken_polevka.jpg |
|
94.83 kB |
Polevka dle Kraken |
Penizovky_JETHRO_Salat.jpg |
|
88.08 kB |
Salat dle JETHRO |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
Založen: 30.6.2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: út prosinec 05, 2006 7:00 pm Předmět: |
|
|
Zkusil jsem jednu skleničku penízovek zavařit, celkem jich už teď je dost, nemáte s tím zkušenosti, nikde jsem se o tom nic nedověděl, ale vypadaj hezky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 9.11.2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 11:56 am Předmět: |
|
|
Je jich požehnaně, dneska jsem taky košíček donesl a udělal z nich Kubu. Já vím, že se dělá ze sušených hub, ale i tak chutná náramně. Mimochodem, koukal jsem, že Kuba ještě není v receptech.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 4.11.2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 12:15 pm Předmět: |
|
|
Už tam je dokonce 3x
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 9.11.2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st prosinec 06, 2006 1:37 pm Předmět: |
|
|
Sley napsal: |
Už tam je dokonce 3x |
Tak to ma byt!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 9.11.2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: čt prosinec 14, 2006 1:51 pm Předmět: |
|
|
Někdo tu někde nadhodil, že by z p. pružných mohly jít řízky, když mají tak velké klobouky. Tak jsem to zkusil a nemělo to chybu. Ovšem ty z čirůvek fialových mi moc nechutnaly.
DSC01367.JPG |
|
97.63 kB |
|
|
|
Návrat nahoru |
|
|
QFox
Založen: 17.11.2006 Příspěvky: 13 Bydliště: Praha
|
Zaslal: pá prosinec 15, 2006 9:06 am Předmět: K zavařování (nejen penízovek) |
|
|
K zavařování nejen penízovek; stávalo se mi občas, že sterilované houby, ať už v nálevu nebo jen osolené jako polotovar pro další zpracování, chytily nepříjemnou "bakelitovou", fenolickou chuť. Dělaly to všechny houby bez rozdílu; václavky, límcovky, hlívy i hřibovité.
Dobrým opatřením proti tomuto jevu se ukázalo dvojí zavaření; ze zavařovacího termostatu tak sklenice nejdou do police, ale do "meziskladu". Po třech, čtyřech dnech jsou znovu krátce zahřáty na 80°. a pak teprve definitivně uskladněny.
Toto opatření se ukázalo jako užitečné i při zavařování ovoce a zeleniny.
- - -
Mnoho plodnic (od špiček přes penízovky až k bedlám) má tuhé třeně, které jsou coby nepoživatelné vyhazovány. Přitom je někdy taková noha větší než celý klobouk (václavky).
Tuhé nohy hub nakrájím žiletkově ostrým nožem na kolečka jako salám, tlouštka koleček tak tři, čtyři milimetry. Nakrájenou "pacičkovinu" zavařím do skleniček, buď jen mírně osolené, nebo v kyselém nálevu. Během "zrání" se tuhá vlákna rozvolní a změknou, a taková sklenička plná houbové pacičkoviny je vynikajícím základem salátů či polévek
Hodně zdaru vám i vašim experimentům přeje
QFox.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin: BoLuBol
|