500g kačenek nebo smržů
----
80g oleje
2střrední cibule
100g měkkého salámu
1/2 kostky Masoxu
pepř mletý
tymián
petrželová nať
nebo ten divokej česnek, co tam roste po cestě
----
20g másla
1 lžíce hl. mouky
----
1/2 dl bílého vína (může být i červené)
Postup přípravy:
Očistíme a opereme houby, nakrájíme na sousta a vaříme je asi 15 minut v 0,5l vody.
Mezitím na oleji osmahnem cibulku
a v ní pak těž trochu osmahneme salám , nakrájeny na kostičky.
Uvařené kačenky přilijeme i se zbylým vývarem a
přidáme masox, pepř, tymián (kdo ho nemusí ať nedává), a petržel a ještě 10minut povaříme.
Při tom připravíme jíšku a hned ji do guláše zavaříme.
Před koncem varu přilijeme víno.
Zdroj: ing. Baier (kdysi též zveřejněno P.Svobodou na Nahouby.cz)
11.04..2005 129.jpg
155.56 kB
Kačenka česká (verpa bohemica) - vhodná ingredience :-)
Zaslal: Luboš, út duben 18, 2006 7:15 pm
Tak jsem dnes tuto dobrotu ochutnal s malou obměnou a to že jsem salám nahradil anglickou slaninou a přidal i více vína než je v původní receptuře. Jako přílohu jsem k tomu zvolil škvarkový chléb.Shrnul bych to na jedno velké mňam
Zaslal: Pepa, st duben 19, 2006 9:34 am
S tím vínem je to výborná záležitost doslova pochoutka. Uzeniny jsem vypustil úplně.
Zaslal: Bob, čt říjen 12, 2006 7:16 am
Tož, možná jsem to již někde k tomuto tématu psal, tož prépáčtě Kdysi mi Jirka Kohl ukázal prstem smrže a pomohl mi nasbírat půl košíčku a dal mi tento recept. Dělal jsem to s vínem červeným a vcelku dobré kvality (to píšu proto, že tam jeho kvalita byla prostě cítit, na rozdíl od jiných jídel s vínem, kde je jedno co tam nalijete:-)). Když moje milá spatřila co jsem domů přinesl, tak se zděsila a začala jako obvykle protestovat proti tomu, abych to jedl. Naštěstí se již poučila, že se mnou stejně není řeč, a tak je její starostlivá řeč kratší a kratší. No neopoměla ale poznamenat, že jsou fakt odporný a ještě k tomu divně páchnou.
Dal jsem se do vaření, a musel konstatovat, že ta vůně je minimálně osobitá. Dostal jsem vzápětí vycinkáno, že jsem tím "provoněl" celý byt Po nějaké té době jsem dovařil a hrdě si nandal talíř a ukrojil chleba. To vám ale bylo zklamání!!! Bylo to takové divné, ale tlak pohledu mé milé mi přímo tlačil hlavu do talíře. Přesto, že jsem po prvních soustech uvažoval o tom, že to vyleji, nakonec jsem to dojedl a vcelku mi to chutnalo, a tak jsem to celé uzavřel tím, že je to velmi zvláštní jídlo.
Jenže mi zbylo ještě hodně porcí, protože to nikdo nechtěl Dal jsem to do lednice a řekl jsem si, že to prostě dojím, už jen kvůli tomu, aby si ze mne doma nedělali srandu. Druhý den jsem šel do práce a když jsem jel domů, tak už jsem věděl co mne čeká k večeři, a tak jsem jel podle předpisů, protože nebylo kam spěchat. Doma se ovšem odehrálo velké tlamové překvapení. Nevím jestli se to k vynikající chuti rozleželo a nebo dostaly chuťové pohárky rozum, ... zkrátka bylo to vynikající a tak jsem si dal dva talíře. Třetí den jsem jel domů z práce trochu ostřeji protože jsem se nemohl dočkat toho zbytku. Vysloveně jsem to hltal a nebo jen labužnicky převaloval na jazyku. Prostě paráda! Čtvrtý den jsem jel domů velmi zvolna ... guláš ze smrřů mne tam stejně už nečekal...
Závěrem? Je to prostě vynikající, ale někdo si k tomu musí asi najít cestu. Jen škoda, že lestos jsem smrže ani kačenky nenašel Příští jaro si ale klidně vezmu dovolenou a pojedu přes celou republiku jen abych si mohl dát alespoň talíř!
P.S.: Všimněte si kolikrát jsem to jídlo z hub ohříval a nic mi nebylo .
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory