Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fora -> Polévky
"Dršťková" polévka z masáků
PříspěvekZaslal: Sley, út březen 28, 2006 11:39 am  
Geografický/národní původ: ČR
 
Vhodná houba: Muchomůrka růžovka, Bedly, Hlívy, Václavky...
Doporučená příloha: Slané pečivo
 Hodnocení: Vynikající
 
Ingredience:
500 g masáků (muchomůrka růžovka),
3 lžíce másla,
1 cibule,
3 lžíce hladké mouky,
2 lžičky sladké papriky,
2 kostky masoxu,
sůl a pepř,
3 stroužky česneku,
majoránka
 
Postup přípravy:
Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a osmahneme. Zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vodou a prošleháme. Přidáme masox, houby, sůl, pepř a vaříme, až houby změknou. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku.

Poznámka: Výborná "Dršťkovka" je i z Kotrče kadeřavého, který navíc i svým vzhledem v polévce připomíná pravé dršťky. Příprava je totožná, jen kotrč je potřeba před vlastní úpravou napřed pořádně vyprat v několika vodách a pak rozkrájet na větší kusy.
 Dršťkovka.jpg
Dršťkovka.jpg
 17.32 kB
PříspěvekZaslal: Jurášek, pá září 01, 2006 2:38 pm  
Sley výborně,
před chvíli jsem dojedl držťkovku z Kotrče a paráda, ještě teď se všichni olizujeme !
PříspěvekZaslal: Kraken, so září 02, 2006 11:16 am  
Výborná je taky varianta z lišek pokrájených na menší kousky, můžu döporučit! Na skus připomínají svou konzistencí pravé držťky. Smile
PříspěvekZaslal: Jurášek, ne září 03, 2006 12:13 pm  
No jo to ti věřím, ale jediný problém vidím v tom, že u nás Lišky rostou opravdu sporadicky. Sad
PříspěvekZaslal: mirda21, st září 13, 2006 6:19 pm  
Very Happy My jsme zkoušeli mnoho kombinací, ale nejlepší chuť má z hlívy či kotrče.Mňam
PříspěvekZaslal: Sley, čt září 14, 2006 8:05 am  
Já ji vařím i z václavek a dobrá je prý i z hřiba dutonohého, ale těch jsem ještě nikdy tolik najednou nenašel Smile
PříspěvekZaslal: Bob, po říjen 09, 2006 1:08 pm  
No jo, dršťkovka z hub ... to je něco!!! Fakt vynikající je z kotrče, a co jsem loni přinesl vod MCh košík hlívy ... máti říkala, že byla ještě lepší než z teho kotrče - nevěřím! Možná byla výborná či stejně dobrá, ale specifickou chuť kotrče asi jen tak něco netrumfne Smile Chtěl jsem se však podělit o následující. Panímáma masáky zavařuje do slaného nálevu a z těchno zavařených masáků děláme dršťkovou v zimě. Kdyby moje milá tolik nešetřila na množství hub ... excelentní záležitost. Smile
PříspěvekZaslal: Sley, po říjen 09, 2006 1:11 pm  
V tom případě by to asi Bobe chtělo z panímámy vytáhnout ten recept na slanej nálev a vrazit ho sem Smile
PříspěvekZaslal: zdenda, st říjen 17, 2007 12:31 pm  
Z dutonožek je opravdu výborná. Před chvilkou jsem ji dojedl. V sobotu se zadařilo tak jsem ji udělal ještě ve vývaru z ostatních houbiček co spěchali do octa Razz
PříspěvekZaslal: Labuťák, so srpen 08, 2009 4:17 pm  
Paráda.Jenom sem smíchal růžovky s holubinkama a kuřátkama a podpořil sem to vlastním jedem(hodně ostrá feferonka) a mohla se upapat celá rodina.DĚKUJI
PříspěvekZaslal: Maka01, pá listopad 06, 2009 7:26 pm  
V tom vašem receptu mi chybí kořenová zelenina. Stačí malá mrkvička a kousek celeru, petržel být nemusí. Nastrouhat a podusit zároveň s tou cibulí až pustí oranžovou šťávu, pak teprve zasypat moukou, ještě zasmažit, odstavit a přidat papriku, aby se také trochu zasmažila, ale nepřipálila, pak zalít vodou, přidat nějaký bujón atd. Zkuste, bude to mít výraznější chuť.
Zítra si tak udělám velkou mlženku, bedlu a pár lišek. Václavky jsou taky výborné, připomínají dršťky. Ale už je po nich. Smile
PříspěvekZaslal: Sley, pá listopad 06, 2009 8:53 pm  
Fantazii se v tomto případě opravdu meze nekladou Very Happy Já osobně tam mrkvičku obvykle dávám taky, a často i jinou zeleninu, která mi právě roste na zahradě Very Happy
Ale udělat tuhle polévku z mlženek, na to bych si asi netroufnul... ale proč ne? Dej vědět, jak to dopadlo... Laughing
PříspěvekZaslal: Maka01, so listopad 07, 2009 9:47 pm  
Polévka dopadla výborně. Voněla náramně. Ta mlženka je v ní jen jedna a to asi stačí, jinak by té vůně asi bylo moc. Ale plátky z té velké mlženky vypadají i chutnají úplně jako dršťky. Ty ostatní houby se tak tvářit nedokážou. Very Happy
PříspěvekZaslal: Bob, út duben 01, 2014 2:40 pm  
Zkuste to ze smržů a kačenek Wink
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah kuchařského fóra DAMyko -> Polévky Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol