Obsah kuchařského fóra DAMyko Domov Amatérských Mykologů  

Noviny Fórum Atlas hub Kuchař HledatHledat NápovědaNápověda RegistraceRegistrace PřihlášeníPřihlášení

Pstřeň
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Hledám recept na...
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pm



Založen: 10.11.2005
Příspěvky: 40
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po srpen 14, 2006 1:36 pm    Předmět: Pstřeň Citovat

Zdravím všechny, může mi někdo poradit jak nejlépe naložit s pstřeněm dubovým ? Případně co s ním v žádném případě dělat nesmím. Opravdu se dá ovařit jako ovar s křenem ?

Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: út srpen 15, 2006 6:29 am    Předmět: Citovat

No, pstřeň se musí každopádně namočit tak na hodinku do vody či ještě lépe do mléka, aby se z něj částečně vyplavily třísloviny, které u něj způsobují nakyslou chuť. Jako ovar bych ho já asi teda zrovna nedělal, zkoušel jsem ho jako klasický jazyk nebo jako řízek a nebylo to špatné. Recepty sem pošlu během dneška.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
pm



Založen: 10.11.2005
Příspěvky: 40
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út srpen 15, 2006 12:43 pm    Předmět: Citovat

Dekuji, o louhovani jsem nevedel
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po září 18, 2006 8:52 am    Předmět: Citovat

Já ho jednou zkoušel použít do takové nějaké směsky s masem, dobře hodně strašně jsem ho osmažil (nevymáčovával jsem ho) ...byl fakt nakyslý a přesto, že mám kyselé rád, tak mi to tedy fakt nejelo. Příště ho chci zkusit tak, kde by mu to mohlo pasovat lépe, tj. buď kyselo a nebo segedínský guláš. Tam by ta nakyslost neměla vadit ... snad Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin


Založen: 8.11.2005
Příspěvky: 2312
Bydliště: Chomutov

PříspěvekZaslal: út září 18, 2007 5:19 pm    Předmět: Citovat

Jak je to u Pstřeně se stářím plodnic ? Např, u sírovce je obrovský rozdíl mezi mladou a starou plodnicí, platí něco takového i u pstřeně ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: st září 19, 2007 10:54 am    Předmět: Citovat

Na rozdíl od sírovce jsem se ještě nesetkal s tvrdou plodnicí pstřeně. Ale nevím, našel jsem jich za život asi jenom 20, takže zkušeností moc nemám...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin


Založen: 8.11.2005
Příspěvky: 2312
Bydliště: Chomutov

PříspěvekZaslal: po říjen 29, 2007 8:30 am    Předmět: Citovat

Měl jsem pstřeně, ale šťavnatý a červený byl jen uprostřed, jinak byl celý takový vybledlý a oschlý. Po vyvaření už neměl vůbec žádnou chuť.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen


Založen: 9.11.2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: st říjen 07, 2009 2:48 pm    Předmět: Citovat

Tak jsem dnes našel svého prvního pstřeně. Je po celé ploše řezu krásně rudý, chtěl bych z něj něco dobrého připravit. Sley, kde jsou ty slíbené recepty?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: st říjen 07, 2009 2:52 pm    Předmět: Citovat

Kraken napsal:
Sley, kde jsou ty slíbené recepty?

Třeba tady u nás:
http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic.php?t=237&highlight=pst%F8en%EC
http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic.php?t=212&highlight=pst%F8e%F2
http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic.php?t=211&highlight=pst%F8e%F2
nebo u kolegů ze Slovenska:
http://www.nahuby.sk/recepty.php?category_id=20
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen


Založen: 9.11.2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: st říjen 07, 2009 4:02 pm    Předmět: Citovat

Díky, já jsem to předtím nenašel. Tak se teď nějak nemůžu rozhodnout...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen


Založen: 9.11.2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: čt říjen 08, 2009 9:49 am    Předmět: Citovat

Tak jsem to nakonec vyřešil úplně jinak. Protože jsem právě naložil kotlety na víkend, přihodil jsem tam i několik plátků pstřeně. Zbytek si udělám k večeři s vejci. Poreferuji pak, jak to dopadlo. Ale udělal jsem zajímavý postřeh. Louhoval jsem předtím pstřeně několik hodin v mléce a když jsem ho vyndal, vypadalo to jako jahodový koktejl. A kupodivu to tak i skoro chutnalo! Stačilo to jen trochu přisladit. Laughing Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen


Založen: 9.11.2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: ne říjen 11, 2009 10:56 am    Předmět: Citovat

Musím trochu ubrat! To mlíko chutnalo dobře jen chvilku, pak to dostalo docela hnusnou pachuť. Vajíčka jsem si udělal podle slováků, ale nemaje čerstvé bylinky, poněkud jsem to upravil. Dal jsem tam sušený libeček, mletý zázvor a kari koření. Docela to ušlo, trochu mi to připomínalo mozeček, jak už jsem psal v Houbaření. A dneska jsem ho smažil s kotletama. I když byl naložený v sojovce se spoustou česneku, chilli, pepře a soli, do pstřeně to nenatáhlo. Jíst se to dalo, ale žádný zázrak to nebyl. Snad by vynikl v nějaké jiné úpravě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen


Založen: 4.11.2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: po říjen 12, 2009 7:10 am    Předmět: Citovat

Kraken napsal:
Jíst se to dalo, ale žádný zázrak to nebyl. Snad by vynikl v nějaké jiné úpravě.

Jak už jsem jednou někde napsal, díky své nakyslé chuti je ideální do segedínského guláše. Dávám ho tam přibližně půl na půl s masem a je to dobré.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď   Obsah fora -> Hledám recept na... Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © DAMyko 2005-2011, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2011, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.

Správce stránek - Site Admin: BoLuBol