20 velkých a asi 10 malých smržů,
1 středně velká cibule,
2 lžíce mouky,
1 l masového vývaru,
1/4 l suchého vína,
sůl, pepř,
hrst zeleného koření nebo petrželky,
trochu smetany,
1 žloutek,
1 špetka muškátového oříšku,
trochu citrónové štávy
Postup přípravy:
Smrže pečlivě očistíme a omyjeme. 20 velkých smržů nasekáme na kousky a podusíme na másle s nasekanou cibulí, až se šťáva téměř odpaří. Potom přidáme kousek másla, zaprášíme moukou a necháme znovu trochu podusit. Pak za stálého míchání přilijeme asi 1 l čistého masového vývaru a 1/4 l suchého bílého vína. Osolíme a opepříme dle chuti a posypeme lžící jemně nasekaného zeleného koření nebo petrželky. Polévka se nechá asi 30 minut zvolna vařit. Potom ji propasírujeme přes jemné síto (nebo ještě přes plátno) a doplníme smetanou a žloutkem. Během vaření 10 malých zbývajících smržů (pokud jsou opravdu malé, necháme je vcelku, větší rozpůlíme) osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu, několik kapek citrónu a dusíme. Nakonec je přidáme do polévky jako hezkou i chutnou ozdobu.
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory