Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houby mrazem přešlé
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. listopadu 2006 10:00
  Předmět: Houby mrazem přešlé
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám tu jeden - řekl bych aktuální - dotaz: Jaký máte názor na sběr a konzumaci mrazem přešlých hub? Nemyslím tím sběr hub po období, kdy je třeba týden "pořádnej samec" (-10°C), ale situaci, která může nastat třeba tuto sobotu, tj. 2 noci s teplotami lehce pod nulou?

Jo, a mám na mysli samozřejmě běžné podzimní houby, tedy nikoli třeba hlívy nebo penízovku sametonohou, které se v pohodě dají sbírat i v zimě...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jarda

PříspěvekZaslal: čt 02. listopadu 2006 10:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vloni jsem sbíral koncem listopadu v poprašku sněhu a po mrazech hnědáky , holubinky, kozáky a smažka z nich byla normální, nic to se mnou neudělalo.Samozřejmě je chce pečlivě přebrat, podezřelé vyhodit a co nejdřív zpracovat. Oni ty mrazy v lese nejsou nikdy tak znatelné jako na volném place. Konečně houby z mražáku jsou jedlé třeba půl roku,ale je pravda že jsou v -18°. Wink
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. listopadu 2006 11:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 02. listopadu 2006 10:58 jarda napsal:
Konečně houby z mražáku jsou jedlé třeba půl roku...

To je pravda, ale houby v mrazáku jsou již utržené, "mrtvé", zatímco houby v lese stále rostou a jsou tedy "živé"...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 02. listopadu 2006 19:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi záleží, jak vypadají, když je sbíráš. Já bych se rozhodoval podle čerstvé/nečerstvé konzistence dužniny, nebo celkového vzezření houby... Nějaký druh ty mrazy snáší hůře, nějaký lépe.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
witch

PříspěvekZaslal: čt 02. listopadu 2006 20:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

sice jsem to nikdy poradne nestudovala, jestli se na stojaka premrzle houby jist "smi" nebo radeji ne.. pokud nevypadaji opravdu "unavene" a maji zdravou barvu, jim je normalne..
treba hriby dubaky, ktere nachazim na jednom miste v moji rodne visce casto jeste v mrazech v polovine listopadu, nikdy zadny problem.. je fakt, ze se musi zpracovat hned, zadne velke skladovani v lednici..
.. souhlasim s Martinem Krizem, myslim, ze konzistence te dane houby sama napovi..

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 03. listopadu 2006 8:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vím, že u penízovek sametonohých sbíraných ve velkých mrazech to asi jinak nejde a je to asi ten typ hub kterému to moc nevadí ... sbírám je zmrzlé klidně i do igelitky, protože v zimě se nic nezapaří Smile Doma je dám na talíř a nechám rozmrznout v lednici. Zdravě vypadající zpracuji a ty nepěkné vyhodím na kompost.
Horst

PříspěvekZaslal: ne 18. února 2007 20:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Názorně - jen pro ilustraci:

80.01 kB    
Tyhle prostě nejíst!!! :-)))
Hlíva konec.JPG
   Hlíva konec.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 19. února 2007 9:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing Laughing
lesánek

PříspěvekZaslal: út 30. října 2007 18:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U nás v okolí Javořice nejméně pro 90% houbařů s prvními mrazíky houbařská sezóna končí. Hub je ještě dostatek a ten klid v lese - to se v létě zažít nedá. Není nic horšího, než potkat v lese rodinku na houbách.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru