Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Muchomůrka ale jaká?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
latcarf
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá 15. září 2006 18:24
  Předmět: Muchomůrka ale jaká?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tato muchomůrka vyrostla v areálu VUT v Brně. Není mi ale jasné jaký je to druh. Rostla mezi kořeny lípy velkolisté, poblíž ale rostou i osiky. Klobouk nebyl rýhovaný, barvy hnědo zeleno šedý světlý, bradavky na klobouku byly bílé pevně přichycené. Prsten na třeni nebyl žádný, zůstaly po něm jen zbytky, jak na třeni tak na zemi. Vůně taková zemitá až řepovitá. Kalich takový spíš nevýrazný - spíš jakoby zvrstvená třeň. Na třeni v dolní části jemné šupinky. Výtrusy jsem zatím nezkoumal, čekám až se vyvýtrusí.

63.71 kB    
Detail klobouku
P9150007.jpg
   P9150007.jpg

99.35 kB    
Čtvereček má 5 x 5 mm
P9150006.jpg
   P9150006.jpg

139.36 kB    
Pohled celkový na dvě plodnice, na dalších fotkách je zachycena ta vzdálenější menší.
P9150001.jpg
   P9150001.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 16. září 2006 14:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to na muchomůrku šiškovitou - Amanita strobiliformis.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
latcarf

PříspěvekZaslal: ne 17. září 2006 11:32
  Předmět: Díky

Asi ano, já si to myslel ale neměla skoro žádný prsten, což oficiální popisy uvádějí a to ani jedna ze dvou plodnic. Nicméně se jako útržky válel po zemi. Ale ty jsem bohužel nezkoumal. Dneska ještě prohlédnu výtrusy, mají být elipsovité amyloidní tak uvidíme.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. září 2006 19:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No muchomůrky obecně mají elipsoidní až kulovité výtrusy..Mohl bys upřesnit, kterého areálu VUT se to týká?
latcarf

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 7:47
  Předmět: Upřesnění

Jedná se o areál na Údolní 53, byla po pravé straně, jak se jde od U2 směrem k vrátnici tak skoro hned vedle schodů. Už je ale někdo stačil sesbírat ale třeba se tam ještě objeví. Později sem dám i kresbu výtrusů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 11:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tam jsem taky chodil - jsi student?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 16:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po září 18, 2006 11:49 am Tuřín napsal:
Tam jsem taky chodil - jsi student?

Viz latcarfovo www...
latcarf

PříspěvekZaslal: út 19. září 2006 10:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už ne ale byl jsem ale ne na VUT, tady jsme v pronájmu (MU). Teď se ze mě stal lektor Wink
J. Č.

PříspěvekZaslal: út 19. září 2006 23:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ja tiež pridávam jedno foto. Túto muchotrávku našiel a fotil B. Ivčič v čistej bučine, cca 500 m n. m, je tam buď granodiorit alebo vápenec. Nedostala sa mi do rúk a z fotky sa mi ťažko určuje, ale som zvedavý na váš názor. Niečo si myslím, ale nechcem predbiehať. Ďakujem.

190.59 kB    
lokalita, foto: Branislav Ivčič (Čivi)
bučina.jpg
   bučina.jpg

105.49 kB    
Amanita sp., foto: Branislav Ivčič (Čivi)
Amanita.jpg
   Amanita.jpg
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 20. září 2006 2:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Amanita franchetii?
civi

PříspěvekZaslal: st 20. září 2006 14:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Su asi dve moznosti. Amanita franchetii alebo Amanita solitaria. Stve ma, ze som nevzal plodnicu a ani ju na mieste nepraskumal... Mad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 20. září 2006 16:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to už je asi takový evergreen mykologů-houbařů ... "jsem prostě spěchal .. cvak cvak kuk sem kuk tam a běžím dál" Smile ... Nutno ovšem podotknouti, že ten obrázek je povedený !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 20. září 2006 19:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Povedené jsou oba, i ta lokalita.

Jinak nemůže to být obyčejná Amanita citrina?
civi

PříspěvekZaslal: st 20. září 2006 21:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hm, ved to, ze moze Confused Tazko sudit bez polozky... Sad
J. Č.

PříspěvekZaslal: čt 21. září 2006 19:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čivi bol späť na lokalite a vzal tú muchotrávku. Zistilo sa, že je to Amanita citrina. Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru