Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: st 17. října 2007 20:35 |
 |
|
Nádhera!
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 22. října 2007 9:14 |
 |
|
Nádhera i pod mikrákem !!! To co jsem pod mikrákem viděl tuším neodporuje tomu co jsem o něm četl, takže určení ja asi v pořádku. Otázkou ale je, proč jsem zatím nikde nenašel zmínku o tom proč je celé plodnice (zejména třeň) tak slizká, když v mikroskopu je to více než jasné - koukněte na hyfy třeně! Přijde mi divné, že by bylo přehlédnuto neb při vzorku třeně to bije do očí ... zvláště ve fázovém kontrastu
|
173.48 kB |
 |
Hyfy třeně, 40x, 1% vodná Kongo červeň. (c) Bob |
|
 |
|
40xCR-Tren-40.jpg |
|
198.1 kB |
 |
Hymenium, 40x, 1% vodná Kongo červeň. (c) Bob |
|
 |
|
40xCR-Hymenium.jpg |
|
63.7 kB |
 |
Výtrusy, 100x, Melzerovo činidlo. (c) Bob |
|
 |
|
100xMR-Spores.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: po 22. října 2007 10:04 |
 |
|
Super. Jsem rád, že to je pravděpodobně on. Teď už si nejsem s ničím jistý. To co jsem našel v pátek v Rychnově, jsem taky podle slizu nejprve považoval za G. glutinosum. Jenže pak jsem na stejném místě našel shluky plodnic a nepasuje mi to ani okometricky. Ještě mne napadá ten G. umbratile. Fotky za chvíli nandám do určovny. Takže zřejmě Ti pošlu další vzorek
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 22. října 2007 10:47 |
 |
|
pošli! Jsou úžasný!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 22. října 2007 17:00 |
 |
|
Žeprej! Takový nedělám ani vleže! Natož v běhu!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 23. října 2007 8:03 |
 |
|
22. října 07, 16:00 Bob napsal: |
Žeprej! Takový nedělám ani vleže! Natož v běhu!  |
Že . Já taky. A pazoubek jsem dosud viděl jenom na fotkách. V jakých podmínkách oni vlastně rostou? Kde mám vlastně hledat i když velmi silně pochybuju, že nějaký někdy vůbec najdu?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 23. října 2007 8:38 |
 |
|
vlhké louky
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: út 23. října 2007 8:46 |
 |
|
Nezoufej Dalibore. Chce to mírně vlhkou zachovalou kyselou louku, ne příliš kosenou - většinou pazoubky nacházím v místech, kde je to špatně posekáno nebo kde to krávy úplně nesežraly. Na všech místech rostly trávy kostřava červená a psineček tenký a kytky jitrocel kopinatý, rozrazil rezekvítek a kontryhel.
Musíš porost na několika místech rozhrnout a prohrabat, není to vidět za chůze ani ve stoje - prostě musíš ohnout hřbet.
A to nejdůležitější - na stejných místech rostou různé voskovky (hlavně luční, sněhobílá a kuželovitá a různé druhy kyjanek (vždy Cl. helvola a Cl. acuta). pokud máš takovou lokalitu, určitě tam někde nějaké pazoubky najdeš, většinou jich roste na stejné lokalitě víc druhů.
Myslím, že nebudou až tak vzácné, jak se o nich tvrdí, spíše jsou jen přehlížené. Takže přeju hodně zdaru.
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 23. října 2007 13:27 |
 |
|
Honza to napsal výstižně. Pak to ještě chce trpělivost a vytrvalost.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 23. října 2007 15:05 |
 |
|
Honzo díky za perfektní odpověď. Horší je, že o takových lokalitách moc nevím. Buď tady máme kulturní louky, navíc dost suché nebo jsou vyloženě mokré s ostřicemi. O ničem tak akorát nevím. A nemohla by to být zrašelinělá louka se suchopýrem?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: út 23. října 2007 16:02 |
 |
|
teoreticky by tam taky něco mohlo být, ale nevím. Rozhodně nějaké houby bys tam měl najít
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 25. října 2007 9:18 |
 |
|
Takže, přišli mi od tebe dva pytlíčky, které nebyly nijak označeny
Pytlík 1 obsahoval 1 sólo plodnici a k tomu srostlici 4, přičemž jedna byla dost malá. Vzorek byl v naprosté shodě s tím pazoubkem, který byl již minule označen jako Geoglossum glutinosum.
Pytlík 2 obsahoval dvě srostlice po dvou plodnicích. Zde to trochu překvapilo. Vše bylo OK, až na to, že výtrusy obsahovaly tukové kapky, což u těch minulých nebylo, asi byly mladší, protože tu a tam byly i ty klasicky hnědé septované bez kapek. Drtivá většina však byla s kapkama, přehrádkované, již obvykle hnědé. Rozměry výtrusů ale sedí. Dále, plodnice byla asi vskutku mladší bo i parafýzy byly tak z poloviny jiné, či asi na cestě k jednotě, tj. ke kulovité terminální buňce. Nejprve se asi terminální buňka trochu rozšíří, přečemž vrchol je hladký (bez hrbolu) a tu a tak je míně zahnutý. Následuje stav druhý, kdy se terminální buňka nafoukne ještě více, ale pouze uprostřed, takže vypadá tak trochu jako citrón, na vrcholu má jakoby bradavku, prostě citrón. No a nakonec jsou prakticky kulovité.
Z každého pytlíku jsem mikroskopoval pouze jednu plodnici. Ale všechny vypadaly stejně, včetně slizkého třeně. Obě mikroskopované plodnice měly ty "fousy" po celém třeni. Teď mi navíc přišlo, že to jsou vlastně parafýzy mimo hymenium, jen tu terminální buňku nemají tak často rozšířenou a nebo jen méně.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|