Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Geoglossum glutinosum - Pazoubek mazlavý
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 17. října 2007 9:05
  Předmět: Geoglossum glutinosum - Pazoubek mazlavý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na stejných lokalitách jako u Pazoubku klamného (Geoglossum fallax) většinou nacházím i tento vzácný druh.

112.17 kB    
Mníšek u Liberce 16.10.2007
Geoglossum glutinosum1.jpg
   Geoglossum glutinosum1.jpg

94.23 kB    
Mníšek u Liberce 16.10.2007
Geoglossum glutinosum2.jpg
   Geoglossum glutinosum2.jpg

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 17. října 2007 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nádhera!
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. října 2007 9:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nádhera i pod mikrákem !!! To co jsem pod mikrákem viděl tuším neodporuje tomu co jsem o něm četl, takže určení ja asi v pořádku. Otázkou ale je, proč jsem zatím nikde nenašel zmínku o tom proč je celé plodnice (zejména třeň) tak slizká, když v mikroskopu je to více než jasné - koukněte na hyfy třeně! Přijde mi divné, že by bylo přehlédnuto neb při vzorku třeně to bije do očí ... zvláště ve fázovém kontrastu Wink

173.48 kB    
Hyfy třeně, 40x, 1% vodná Kongo červeň. (c) Bob
40xCR-Tren-40.jpg
   40xCR-Tren-40.jpg

198.1 kB    
Hymenium, 40x, 1% vodná Kongo červeň. (c) Bob
40xCR-Hymenium.jpg
   40xCR-Hymenium.jpg

63.7 kB    
Výtrusy, 100x, Melzerovo činidlo. (c) Bob
100xMR-Spores.jpg
   100xMR-Spores.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. října 2007 10:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Super. Jsem rád, že to je pravděpodobně on. Teď už si nejsem s ničím jistý. To co jsem našel v pátek v Rychnově, jsem taky podle slizu nejprve považoval za G. glutinosum. Jenže pak jsem na stejném místě našel shluky plodnic a nepasuje mi to ani okometricky. Ještě mne napadá ten G. umbratile. Fotky za chvíli nandám do určovny. Takže zřejmě Ti pošlu další vzorek Smile
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. října 2007 10:19
  Předmět: G. glutinosum
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V pátek večer jsem v Rychnově našel velké množství pazoubků, se kterými si nevím rady. Jelikož byla už skoro tma, nechal jsem focení na sobotu. Pršelo, takže byly plodnice pěkně slizké jako G. glutinosum, nevím jestli tak budou i za sucha. Vzorek co jsem vzal domů, po oschnutí zase tak moc slizký nebyl. Na stejné louce jsem našel i G. fallax a plno kyjanek (asi špičatých) a pak nějaké paroží v trávě, se kterým taky nemůžu hnout.

146.93 kB    
Rychnov u Jablonce n.N. 20.10.2007
geoglossum1.jpg
   geoglossum1.jpg

137.87 kB    
Rychnov u Jablonce n.N. 20.10.2007
geoglossum2.jpg
   geoglossum2.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. října 2007 10:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pošli! Jsou úžasný!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. října 2007 15:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem na naší pokusné pastvině našel i tento druh. Je to foceno téměř za běhu, takže fotka nic moc.

94.14 kB    
Oldřichov v Hájích 22.10.2007
Geoglossum glutinosum3.jpg
   Geoglossum glutinosum3.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 22. října 2007 17:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing Žeprej! Takový nedělám ani vleže! Natož v běhu! Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 23. října 2007 8:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

22. října 07, 16:00 Bob napsal:
Laughing Laughing Laughing Žeprej! Takový nedělám ani vleže! Natož v běhu! Smile

Že Very Happy. Já taky. A pazoubek jsem dosud viděl jenom na fotkách. V jakých podmínkách oni vlastně rostou? Kde mám vlastně hledat i když velmi silně pochybuju, že nějaký někdy vůbec najdu?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 23. října 2007 8:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

vlhké louky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 23. října 2007 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nezoufej Dalibore. Chce to mírně vlhkou zachovalou kyselou louku, ne příliš kosenou - většinou pazoubky nacházím v místech, kde je to špatně posekáno nebo kde to krávy úplně nesežraly. Na všech místech rostly trávy kostřava červená a psineček tenký a kytky jitrocel kopinatý, rozrazil rezekvítek a kontryhel.
Musíš porost na několika místech rozhrnout a prohrabat, není to vidět za chůze ani ve stoje - prostě musíš ohnout hřbet.
A to nejdůležitější Exclamation Exclamation Exclamation - na stejných místech rostou různé voskovky (hlavně luční, sněhobílá a kuželovitá a různé druhy kyjanek (vždy Cl. helvola a Cl. acuta). pokud máš takovou lokalitu, určitě tam někde nějaké pazoubky najdeš, většinou jich roste na stejné lokalitě víc druhů.
Myslím, že nebudou až tak vzácné, jak se o nich tvrdí, spíše jsou jen přehlížené. Takže přeju hodně zdaru.

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 23. října 2007 13:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Honza to napsal výstižně. Pak to ještě chce trpělivost a vytrvalost. Cool
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 23. října 2007 15:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Honzo díky za perfektní odpověď. Horší je, že o takových lokalitách moc nevím. Buď tady máme kulturní louky, navíc dost suché nebo jsou vyloženě mokré s ostřicemi. O ničem tak akorát nevím. A nemohla by to být zrašelinělá louka se suchopýrem?
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 23. října 2007 16:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

teoreticky by tam taky něco mohlo být, ale nevím. Rozhodně nějaké houby bys tam měl najít Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 25. října 2007 9:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže, přišli mi od tebe dva pytlíčky, které nebyly nijak označeny Smile

Pytlík 1 obsahoval 1 sólo plodnici a k tomu srostlici 4, přičemž jedna byla dost malá. Vzorek byl v naprosté shodě s tím pazoubkem, který byl již minule označen jako Geoglossum glutinosum.

Pytlík 2 obsahoval dvě srostlice po dvou plodnicích. Zde to trochu překvapilo. Vše bylo OK, až na to, že výtrusy obsahovaly tukové kapky, což u těch minulých nebylo, asi byly mladší, protože tu a tam byly i ty klasicky hnědé septované bez kapek. Drtivá většina však byla s kapkama, přehrádkované, již obvykle hnědé. Rozměry výtrusů ale sedí. Dále, plodnice byla asi vskutku mladší bo i parafýzy byly tak z poloviny jiné, či asi na cestě k jednotě, tj. ke kulovité terminální buňce. Nejprve se asi terminální buňka trochu rozšíří, přečemž vrchol je hladký (bez hrbolu) a tu a tak je míně zahnutý. Následuje stav druhý, kdy se terminální buňka nafoukne ještě více, ale pouze uprostřed, takže vypadá tak trochu jako citrón, na vrcholu má jakoby bradavku, prostě citrón. No a nakonec jsou prakticky kulovité.

Z každého pytlíku jsem mikroskopoval pouze jednu plodnici. Ale všechny vypadaly stejně, včetně slizkého třeně. Obě mikroskopované plodnice měly ty "fousy" po celém třeni. Teď mi navíc přišlo, že to jsou vlastně parafýzy mimo hymenium, jen tu terminální buňku nemají tak často rozšířenou a nebo jen méně.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru