Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Aleš Vít Čestný člen
|
Zaslal: st 22. února 2006 7:40 Předmět: Digitalizace našich "DIA" archivů... |
|
|
Co s archivem diáků ???
(*není to z mé strany skrytá reklama, ale pouhá touha podělit se o radost?)
?pokud fotíte už nějaký ten rok a zažili jste i ?předdigitální éru?, určitě vlastníte domácí skvost v podobě vašeho fotoarchivu, v tuto chvíli lhostejno, zda složený z negativů či diáků. Rád se s vámi rozdělím o jednu mou zkušenost. Ale od začátku. Kdykoli jsem v minulosti potřeboval nějaký svůj snímek ?houby? na diáku, nutně jsem absolvoval hledání v archivu s tím, že po akci jsem ho zase pracně a pečlivě ukládal zpět. Teď vás ale samozřejmě trochu tahám za nos, protože, jsem to tak nedělal, (to bych na to musel mít trpělivost a snad i svatozář, protože normálně jsem spíš *nepořádek*ář ? no zkrátka, jsem průměrně normální). Snímky jsem jen vyndával a zpátky už se nikdy nedostaly tak, jak by tomu mělo být. Jak takový archiv vypadá za několik let, to si možná umíte představit, a dost možná jste na tom v tomhle ohledu stejně, a nedej bůh ještě hůř, než jsem byl já. Ano, slyšíte dobře, než jsem byl donedávna já! Už v minulosti jsem mnohokrát snil o tom, jak jednou převedu své diáky do digitální podoby, ale nějak se k tomu ne a ne dostat. Výhody toho kroku jsem po přechodu na digi focení dobře věděl, ale protože se jednalo o mnoho a mnoho set snímků (a to se držím při zemi) pochopil jsem, že bych to po večerech a víkendech dělal několik let. Přestože skener mám doma. A pak jsem náhodně objevil na internetu informaci o akci (mimosezónní), kterou by měl čas od času dělat každý rozumný digitální minilab. Byla to nabídka digitalizace domácího dia archivu za cenu znatelně nižší, než za podmínek obvyklých v průběhu celého dalšího roku. Okamžitě jsem se začal zajímat o podrobnosti.
Sice jsem trochu zaváhal, to kvůli množství snímků, které jsem pro digitalizaci odhadoval a k celkové ceně za tu legraci, ale teď , po všem, už jsem se svým rozhodnutím spokojen. Čekalo by mě to v budoucnu tak jako tak. Diáky se mi doma povalovaly, a že časem ztrácejí barevnou informaci a tím svou hodnotu, to víme každý. Fotil jsem předtím přecejen už nějaký rok, ale virtuální manipulace se snímky převedenými do digi podoby, to je úplně o něčem jiném. To budete vědět sami. To říkám hlavně pro všechny zájemce o tenhle krok. Ano, pokud si chcete uchovat vzpomínky i důležitá data (v našem případě ta naše houbičky) čeká vás to taky! Jen je třeba, abyste věděli, že jsem se archivem přípravně zaobíral před zadáním digitalizace v tahu asi 14 dní i o víkendech. Pro zájemce sděluji, že z možných více voleb velikosti obrazu v poměru k ceně za každý zdigitalizovaný snímek jsem zvolil variantu cca 3050 x 2040 Dpi, ve střední, no možná vyšší kompresi a v ceně Kč 5,00/ks při minimálním skenovaném počtu snímků 500 ks. Je jisté, že jsem za těchto podmínek udělal nejprve důkladnou selekci snímků, ty vybrané označil a i s jejich soupisem podle názvů adresářů je pak teprve zadal jako zakázku. To vše bylo důležité, aby nevznikla nechtěná změť snímků, protože v digilabu je jim to jinak jedno, berou to jako housku na krámě. Pak by se to zpětně obtížně třídilo. Podotýkám, že to všechno byly dia snímky uložené v aršících, nikoli v dia zásobnících a v rámečcích (o nich dále). Asi by to bylo všude po dohodě možné udělat to podle místních podmínek labu vždy trochu jinak. Zpět jsem dostal snímky vypálené na DVD. Kvalita jejich záznamu odpovídá běžnému standardu. Velikost snímku je tak okolo, ale spíše přes 2 MB a po dalším utřídění a jejich popisu bude manipulace s nimi jedna báseň. Navíc mi pro případné zhotovení snímků nadstandardních rozměrů zůstávají originály diáků. Další mou získanou zkušeností z téhle akce je, že některé nejstarší diáky (podle toho, na jakém filmu které značky jsou pořízeny), opravdu mají tendenci částečně přicházet o barevnou informaci. Zbylé diáky, uložené v rámečcích a zásobnících, ty mě v tomhle směru k digitalizaci teprve čekají. Pokud nejsou v rámečcích pod sklem, chytají s léty prach, a ty v rámečku pod sklem zase vykazují Newtonův efekt (skvrna po naftě). Platí se za jejich digitalizaci jakýsi pidi poplatek navíc, za složitější manipulaci s rámečkem. Tyhle snímky by ale měly, což si uvědomuji, přijít na řadu pro digitalizaci asi jako první, pokud je ve svém archivu právě v téhle podobě ukládáte. Celkově při tomhle uložení ještě více u nich hrozí újma na kvalitě, která se pak nutně projevuje i na jejich pořízené digi kopii. Nyní mě čeká roztřídit a popsat nově získané ?staré? snímky, teď už v digi verzi, a jejich poskládání pěkně do adresářů počítače, ?hříbečky ke hříbečkům a muchomůrky k muchomůrkám?. Pak všechno znovu vypálím na DVD (raději ještě s jednou pracovní záložní kopií), a bude na nějaký rok pokoj. To ?na nějaký rok? je tu asi na místě. Existuje pro všechny z nás stejně vtíravá otázka, na jak dlouho nám dnešní moderní archivační média zajistí kvalitní uložení našeho fotografického snažení?
?máte-li jakákoli doplnění a dotazy k obohacení daného diskusního tématu, samozřejmě, sem s nimi? _________________ Aleš Vít |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 22. února 2006 8:10 |
|
|
Je diskutabilní, zda je lepší si diáky nechat naskenovat nebo si pořídit diákový skener. Cenově to vyjde u cca 1000 ks tak asi stejně a člověk si to může naskenovat jak chce, včetně barevných korekcí podle typu filmů atd.
Jeden takový skener je zde:
http://www.komix.cz/Produkty/Prodej/Hardware/OpticFilm.aspx |
|
Návrat nahoru |
|
|
umelec
|
Zaslal: st 22. února 2006 21:01 |
|
|
http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=55889&CatId=18842874 tady píšou že vydrží 100 let ale to už asi nezkontrolujem |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 16. ledna 2007 12:28 Předmět: mate a ostatní... |
|
|
V rámci oživení diskuse o dia-skenerech by mě zajímalo, co je za uplynulou dobu v tomto ohledu nového. Ten matův odkaz nějak nefunguje a já se na to zrovna chtěl kouknout. Především se na to dívám pohledem kvalita x cena. Koupi něčeho takového totiž mám v aktivním plánu. ... |
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: út 16. ledna 2007 16:15 |
|
|
priznam se ze uvodni prispevek jsem necetl, je moc dlouhy... k vanocum jsem si poridil z druhe ruky kinofilmovy 2820dpi scanner za 4.000Kc, umi i scanovat diaky v ramecku, lepsi je v pasu, v ramecku mohou byt prohnute, scan je v rozich neostry, ale i tak je to pouzitelne...
jde to scanovat celkem dobre a jeden snimek zabere s upravami tak pul hodiny, je to pracne, ne nadarmo se prosadili DSLR, ikdyz fotim jen 5 let, do zpetne digitalizace se nepoustim, nevidim duvod...
nove ale scanuju, uz kvuli diskuzim/urcovani zde, navic tak cinim pred zarameckovanim, jinac mi prijde zalohovani v podobe filmu bezpecnejsi nez pomoci cd/dvd... _________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 16. ledna 2007 17:16 |
|
|
cituji? "zalohovani v podobe filmu bezpecnejsi nez pomoci cd/dvd..."
Já bych to viděl spíše obráceně film či negativ je jen jeden (nebo si někdo dělá nějaké kopie?), naproti tomu CD si můžeš vypálit několikrát a bez ztráty kvality a uložit na různých místech ... koneckonců včetně třeba serverů webu. No ale ruku na srdce ... kdo pravidelně zálohuje alespoň jednu kopii alespoň jednou týdně? já ne |
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 8:21 |
|
|
ja tedy zalohuji pravidelne kazdy tyden, v praci zalohujem kazdou hodinu, jinak zkus si precist cd stare 5-10let a proti tomu nazvetsovat film stary 50-100let a budes vedet o cem mluvim... u DSLR je situace jina, tam doporucuju zalohovat na pevny disk ne na cd/dvd _________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 8:54 |
|
|
22. února 06, 8:10 mat60 napsal: |
Je diskutabilní, zda je lepší si diáky nechat naskenovat nebo si pořídit diákový skener. Cenově to vyjde u cca 1000 ks tak asi stejně a člověk si to může naskenovat jak chce, včetně barevných korekcí podle typu filmů atd.
Jeden takový skener je zde:
http://www.komix.cz/Produkty/Prodej/Hardware/OpticFilm.aspx |
(není, již nefunguje)
Před časem jsem uváděl link na relativně laciný filmový skener, ale link již nefunguje. Těžko říct, co se s distributorem stalo . Každopádně je ale bez problémů možné na webu narazit na filmové skenery. Nemyslím tím ale nádstavce na skenování filmů na stolní skener, ale skutečné filmové skenery, které naskenují filmový pásek nebo diál v rámečku. Jeden takový, již dost starý a ne moc vymakaný tady někde máme. Když jsem na něm kdysi dělal, tak fungoval bez problémů.
Ale i na některých lepších stolních skenerech je možné docela obstojně naskenovat negativ nebo diák, záleží totiž hlavně na kvalitě software, tj. na tom jak si poradí s barevnými korekcemi podle typu filmu.
Cenové relace filmových skenerů jsou různé -od cca 4-5 000 po profesionální skenery za desítky nebo stovky tisíc Kč.
Tady je jeden takový skener:
http://www.pixmania.cz/cz/cz/237410/art/plustek/skener-opticfilm-7200.html
Tady druhý:
http://www.pixmania.cz/cz/cz/266143/art/plustek/skener-opticfilm-7200i.html
A tady třetí:
http://www.paladix.cz/clanky/kinofilmovy-skener-konica-minolta-scan-dual-iv.html
A ještě jeden
http://www.canon.cz/produkty/skenery/FS4000US/popis.htm
Nějaké texty o skenování diáků a negativů jsem zahlédl na:
http://www.grafika.cz/art/df/clanek880565320.html
Těch textů o problematice skenování je tam více.
Naposledy upravil mat60 dne st 17. ledna 2007 10:52, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 9:05 |
|
|
17. ledna 07, 8:21 xmsi napsal: |
ja tedy zalohuji pravidelne kazdy tyden, v praci zalohujem kazdou hodinu, jinak zkus si precist cd stare 5-10let a proti tomu nazvetsovat film stary 50-100let a budes vedet o cem mluvim... u DSLR je situace jina, tam doporucuju zalohovat na pevny disk ne na cd/dvd |
S těmi starými CD to nebude až tak hrozné . Minulý týden jsme s kolegou hledali zdrojáky starých programů. Byly na několika CD z roku 1994, vypálené na koleně jednou z prvních vypalovaček a byly po celou dobu pohozené v šuflíku. Všechny byly bez problémů čitelné. Kolega dokonce v zoufalství procházel velké diskety z let 1990-1994 a devět z deseti bylo bez vady. Takže opatrnost je potřeba vždy, ale až taková katastrofa to není. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: so 20. ledna 2007 23:41 |
|
|
st 17. ledna 2007 9:05 mat60 napsal: |
17. ledna 07, 8:21 xmsi napsal: |
ja tedy zalohuji pravidelne kazdy tyden, v praci zalohujem kazdou hodinu, jinak zkus si precist cd stare 5-10let a proti tomu nazvetsovat film stary 50-100let a budes vedet o cem mluvim... u DSLR je situace jina, tam doporucuju zalohovat na pevny disk ne na cd/dvd |
S těmi starými CD to nebude až tak hrozné . Minulý týden jsme s kolegou hledali zdrojáky starých programů. Byly na několika CD z roku 1994, vypálené na koleně jednou z prvních vypalovaček a byly po celou dobu pohozené v šuflíku. Všechny byly bez problémů čitelné. Kolega dokonce v zoufalství procházel velké diskety z let 1990-1994 a devět z deseti bylo bez vady. Takže opatrnost je potřeba vždy, ale až taková katastrofa to není. |
Zálohovaná data na CD mohou vydržet i více než deset let, ale podmínkou je že CD jsou kvalitní. Nahrával jsem známému CD značky Gigamaster, a po 2 letech bylo na vyhození. Dále bych chtěl varovat před používáním CD - RW, které nemusí být čitelné už po roce, a to i když je od lepší značky, a DVD, které jsou také podstatně náchylnější. Na DVD - RW už vůbec ne. Z kvalitních CD se mi osvědčily značky Verbatim, Memorex nebo TDK. Když budete mít někdo jiné zkušenosti, tak mě opravte, nebo doplňte.
Nejlepší zálohování dat, které se mi osvědčilo je s přídavným Hard-diskem. Do počítače si necháte přidělat druhý hard - disk, a ten zamontujete do výsuvného šuplíků. Na hard - disk pak nahrajete záložní data, a vysunete ho z mechaniky, aby se zbyteně netočil. I v připadě že by došlo k zadření, stále je možnost specializovanými firmami data obnovit. To ale nehrozí, protože opotřebení takového hardu je za rok jen několik hodin chodu. Pokud uvážíte jakou má hard disk kapacitu, zjistíte že je to nejbezpečnější a nejlevnější způsob zálohování dat. _________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 21. ledna 2007 21:34 |
|
|
souhlas s Babou i s Jagou! ... externí USB harddisky jsou také skvělé, neb pasují do všech počítačů, nejen do těch co mají šuplík na váš disk - nevýhodou je jejich cena. Pro ty co takto data jenom přihrávají ... někde jsem kdysi četl něco v tom smyslu, že záznam stárne i na hardu, ale je nějaký prográmek, který to pěkně přečte a když nějaký údaj slábne, tak ho přepíše. Já kopíruji obvykle celý disk a tak to nepotřebuji. Udržet disciplínu je ale problém všech zálohování |
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: po 22. ledna 2007 9:49 |
|
|
HDD ze starne? no to se mi nezda... mel jsem v ruce hodne stare disky a krom problemu s detekci parametru disku jsem zadny problem s citelnosti nemel, obecne nejspolehlivejsi je magneticka paska, ale to uz je trochu drazsi... _________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 22. ledna 2007 12:43 |
|
|
Magnetické pásky se od disket svým principem vůbe neliší. Stále se jedná o magnetickou záznamovou vrstvu na pružném plastovém nosiči. Jejich mnohem vyšší spolehlivost je dána pouze způsobem používání a také lepším technickým provedením. Záznam na magnetických páskách je obecně čten po zapsání (přepsání) pouze jednou, a to v případě obnovy dat, jinak nebývá důvod s páskou nikterak manipulovat. Záznam je prováděn spojitě, nehrozí tedy nerovnoměrné "rozšmudlání" sousedních dat při opakovaném čtení a zápisu. Prostředí ve kterém jsou páskové jednotky používány je mnohem čistší a stabilnější, většinou se jedná o uzavřené klimatizované místnosti. Páskové mechaniky v sobě obsahují vestavěnou kontrolu čistoty hlavy, čimž se snižuje riziko chybného zápisu, čtení a poškození pásky znečištěnou hlavou, která je stejně jako u disket kontaktní i když jiného technického provedení. Co se týká dlouhodobého uchovávání dat nejsou magnetické pásky zas tak ideální, protože nejsou pro tento princip stavěné. Životnost se při ideálním zacházení s páskou od výroby až po jednorázové použití pohybuje do 30 let. To platí pro případ, že je páska vyrobena nahrána a zavřena do trezoru se stabilizovanou teplotou a vlhkostí. "Normální" manipulace (výroba, doprava, skladování, používání) tuto dobu výrazně zkracují. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: po 22. ledna 2007 14:21 |
|
|
Data na HDD starnou, jako data na všech mediích, ale určitě budou patřit k těm spolehlivějším déle trvanlivějším mediím. Pokud je ale dvakrát do roku přehrajete novým zálohováním, obnoví se a nestačí zestárnout. Mnohem větší problém je se zadřením HDD. Každý HDD má nějakou životnost hodin. Poté se opotřebuje, a obvykle se zadře. Já po nějakých 3 letech používání HDD v počítači jako hlavního disku, koupím do počítače HDD nový, a ten starý pak používám na zálohování. To znamená že 2x až 4x do roku ho znovu spustím v šuplíku, nahraju novou zálohu a pak ho zase vypnu a odložím. Říkám tomu že jde na zasloužilý odpočinek s velmi mírnou pracovní dobou. Ročně se pak točí zhruba 2 - 3 hodiny, a při tomto režimu obnovování dat přehráváním se domnívám že může dosluhovat mnoho desítek let.
Externí HDD, které se vkládají do USB, jsou mnohem dražší, a myslím si že se jedná o zbytečnou investici. Jedinou výhodou je to, že se počítač nemusí při zapojení restartovat, a to si myslím že je pro zálohování dat dost málo. Šuplík na klasický HDD stojí cca 300 kč, a může velmi úspěšně používat vaše staré HDD. Přesto pro přenášení dat z jednoho počítače do druhého jsou externí HDD určitě skvělé. Řekl bych možná nejlepší, ale na zálohování se mi nezdají jako nejlepší nápad.
Magnetické pásky považuji za zbytečnou investici do počítače, pokud používate počítač jako normální uživatel. Nejsou nijak rozšířené, a domnívám se že brzy zcela vyhynou. Tím nechci říci že by to bylo špatné, ale spíš jen že se to vyplatí tomu, kdo tohle zařízení v počítači už má, nebo třeba tomu, kdo by ho od někoho dostal třeba zdarma. Já osobně bych možná takovou nabídku odmítl s tvrzením "nemusím cpat do počítače všechno, co existuje".
Zálohování na CD se mi zdá tak nějak kostrbaté. Každé se musí zvláště vypalovat, CD se pak doma hromadí v krabicích. Možná kdybych měl doma 100 nebo 500 fotek, určitě bych neváhal, ale já jich mám 5 000 a další přibývají. Jinak je to nejpoužívanější zálohování v naší republice a to hlavně kvůli pořizovacím nákladům. Vypalovačku většina lidí má, a tak další investice jsou už jenom prázdné CD.
Ať zvažuju všechny možnosti zálohování, nakonec se stále přesvěčuju o tom, že první případ, který již léta používám je pro mně tím nejlepším a nejrozumnějším řešením a přišel by k chuti i mnoha jiným lidem, kteří by si jej vyzkoušeli. Možná že má někdo z vás jiný názor. Pokud si myslíte že nějak blbnu národ, napište to, ať se můžeme v klidu pohádat. (dokud neporostou houby.)
Diapozitivy jsou naprosto dokonalé. Skenoval jsem 35 let staré dia, a až na to že některé měly zažloutlé barvy nebo byly vybledlé (...tehdejší filmy československé výroby. Zahraniční filmy byly v pořádku...), stále se daly hravě na počítači dobarvit. Stejně tak i případné drobné škrábance se dají opravit, pokud to stojí za to. Že by jste přišli o nějaké záznamy, je jen málo pravděpodobné. Pokud vás někdo vykrade, ztratí se spíše počítač s vašimi fotkami než nějaké diaky. Snad jen při požáru by možná dia uhrály s počítačem remízu. Hold je to pracnější, ale zato nejtrvalejší a nejbezpečnější.
.. pokud se někdy něco s vašimi daty stane, bude to tehdy, když je nebudete mít zálohované. Murphy to jistě potvrdí... _________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 22. ledna 2007 14:41 |
|
|
Já mám externí USB ...
výhoda oproti šuplíkovému je ona mobilita mezi počítači.
nevýhoda je, že nejde o to zastrčit disk do šuplíku, ale je třeba rozmotat šňůru napájení, najít volnou zásuvku !!!, zapojit vše k disku, pak ještě natáhnout kabel k USB, provést zálohu. A pak vše smotat a uklidit ... je to dost nepraktické.
ALE!
Teď se dělají takové malé USB HDD, které mají menší kapacitu (kolem 60 GB), jsou levné, nemají potřebu externího napajení, velikost náprsní kapsy ... to mi přijde jako super volba! Když jsem ho "dostal" tak jsem to hodil do šuplíku, s tím, že je mi to k ničemu ... no po půl roce ho používám velmi často! A asi si ho brzy pořídím pouze na fotky ... 60 GB = asi 6-8 tisíc fotek v RAW 8,2 MPix. I ten tvar mi po delší době přijde pěkný ... skoro jako knížka z knihovny ... jen opoměli možnost štítkování na hranu viz. třeba 80 GB http://www.alza.cz/prestigio-80gb-data-safe-2-5-externi-hdd-usb2-0-d65974.htm
Pokud jde o veřejnou hádku, pak asi přileji oleje ... naprostou souhlasím s Babou, ale nemohu se nějak ztotožnit s názory Jagy ... chtěl jsem se ale Jagy optat, zda má ten soft, který disk "omladí", tj. že hodnoty přečte a znovu zapíše. Kdysi bylo něco v DOSu ... nebo ne? |
|
Návrat nahoru |
|
|
|