Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
flassch

|
Zaslal: st 10. května 2006 22:20 |
 |
|
Tak takovou mapu jsem ještě neviděl. Po kolika km je ta síť dělaná? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ivo

|
Zaslal: st 10. května 2006 23:16 Předmět: Mapa |
 |
|
...momentálně nemám Papouškův atlas při ruce a z hlavy nevím.... _________________ Dík, Ivo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: st 10. května 2006 23:45 |
 |
|
To už můžem mapovat rovnou do tohoto :
http://cso.ten.cz/atlas_hniz_roz/index2.htm
plus mínus 10 km to zvládneme ne?
Pokoušel jsem se využít modernější techniku GPS a docela to ušlo. Až na ten signál! Někde na úpatí nebo v roklině je mi GPS na dvě věci. A to nebudu raději komentovat přesnost GPS souřadnic na betamapách.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: čt 11. května 2006 8:13 |
 |
|
Zkoušel sem GPS porovnat s Beta mapama a rozdíl tam opravdu je - když sem porovnal měření za špatnýho signálu kdy mě s bídou "zachytli" 3 družice rozdíl byl asi 350m což je hodně - při perfektním signálu (6 družic) byl asi 100m což je taky hodně - ted záleží kde je chyba - zřejmě bude na straně betamap protože podle nainstalovaný mapy v GPS to bylo přesně +- 5m |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 11. května 2006 8:16 |
 |
|
Chlapi, že to vymyslíte, dejte mi vědět, jakou GPS (slovensky: gdě proboha som) koupit ... chci to hlavně kvůliva bloudění - věčně se někde ztrácím  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: čt 11. května 2006 8:38 |
 |
|
Bob nevim jak některý dražší ale tohle co mam k disposici (mountfieldáckou-kolovou) v lese moc neužiješ neb i větve stromů zabrání příchodu kýženého signálu, i když při troše trpělivosti a popocházení.... Ovšem jinak to maká výborně a i přesně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: čt 11. května 2006 9:11 |
 |
|
st května 10, 2006 9:20 pm flassch napsal: |
Tak takovou mapu jsem ještě neviděl. Po kolika km je ta síť dělaná? |
Základní čverec je 10 km čtverečních je však ještě dál rozdělen. _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: čt 11. května 2006 12:22 |
 |
|
11. května 06, 8:13 boletus napsal: |
Zkoušel sem GPS porovnat s Beta mapama a rozdíl tam opravdu je - když sem porovnal měření za špatnýho signálu kdy mě s bídou "zachytli" 3 družice rozdíl byl asi 350m což je hodně - při perfektním signálu (6 družic) byl asi 100m což je taky hodně - ted záleží kde je chyba - zřejmě bude na straně betamap protože podle nainstalovaný mapy v GPS to bylo přesně +- 5m |
Taky jsem si s tím trochu hrál a rozdíl u Betamap je opravdu propastný. I když zase nadruhou stranu u některých objektů v nainstalované mapě v GPS je rozdíl třeba 30 až 50 m. (Ve výrobním manuálu je odchylka uváděna dokonce přes 100 m). Pokud se ale budeme bavit pouze o souřadnicích z GPS, tak ty jsou ( v závislosti na signálu) naprosto přesné s odchylkou tak 5m.
Nejhorší, ale je, že šéf si GPS neustále pučuje na hledání pokladů (geocaching), a tvrdí že podle souřadnic najde poklad v rozmezí do 5 m, což je hodně dobré.
Odkaz k zamyšlení: http://www.geocaching.cz/Cachemapa.aspx
podklad mapa nic moc, ale jako inspirace bohatě postačí |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 11. května 2006 12:49 |
 |
|
Já bych docela navrhoval, aby byla minimálně možnost zadat jako údaj o místě souřadnice z GPS. Do budoucna to stejně bude jediné správné ... já vím, né každý má GPS... Já ji brzy koupím, protože jsem minule bloudil až do tmy a vzhledem k tomu, že se po tmě v lese bojím .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: čt 11. května 2006 12:53 |
 |
|
Když se z lesa vracim za šera domu, říkam si, že jinýho blázna už nepotkam a hned se přestanu bát.
Lepší metodu než GPS stejně neznam. Takže u ní nakonec všichni zůstanem |
|
Návrat nahoru |
|
 |
xmsi
|
Zaslal: čt 25. května 2006 18:15 |
 |
|
jee to jsem rad ze nejen ja bloudim v lese...
ja vam povim, ze jak nekdo ma absolutni hudebni nesluch tak ja mam absolutni orientacni bezesmyl... proste jdu po kruznici s polomerem 2-3km a nepoznam ze se otacim... moje zena ano, proto ji beru na houby, posledne jsem sel a sel a kdybych nepotkal zelenou turistickou se smerovkou, buhvi kam bych dosel... _________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: čt 25. května 2006 20:13 |
 |
|
Když už tady mluvíme o orientaci a lokalizaci. Zjišťoval jsem u botaniků, jak oni lokalizují nálezy. A byl jsem mile překvapen, protože (alespoň u nás) už všichni botanici jedou lokalizaci v GPS.
Tento týden, při trmácení se po loukách a hledání různých vzácných druhů vstavačů a prstnatců, jsem hledal pomocí GPS lokalizace, a vždycky jsem s přesností na 3 až 5 metrů rostliny našel. A to i tehdy, pokud jsem převáděl lokalizaci se souřadnic S-JTSK na WGS 84.
Takže už šetřim do prasátka, aby šéf potom nečuměl na šifrované a nesrozumitelné body v GPS přístroji  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
InKaso
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: pá 26. května 2006 14:41 |
 |
|
Tak ty bych nechtěl ani zadarmo. Zatím hojně využívám služební (poněkud dražší) a je to paráda  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|