Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: st 16. září 2009 10:41 |
 |
|
st 16. září 2009 1:37 Martin Kříž napsal: |
Samozřejmě líbí, má to něco do sebe. Dýchá to magičností.  |
No Martine, kritika může být. Před nějakým časem se tady na "Damyku" mluvilo o úpravě fotografií v HDR. Zkusil jsem to a toto je jeden z výsledků. Musím říct, že né všechny fotografie hub se takto dají dělat. Ale skoro ve všech případech to udělá lepší foto. Je pravda, že se s tím musíš trochu mazlit a zabere to hodně času. Navíc u této foto jsem to asi přehnal. Je to nejvíce vidět na těch listech. Na druhou stranu, vždy to velmi pěkně vykreslí povrch plodnic. A nakonec je to úplně nejlepší u hub které se problémově fotí (žluté, bílé).
Právě proto jsem tu fotku uveřejnil a čekám jaké budou ohlasy. Zatím jsi byl Martine jediný pozorný.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 16. září 2009 13:27 |
 |
|
HDR mě nenapadlo. A já jsem přemýšlel nad tím, jak to máš vlastně nasvícené. Někteří říkají, že výsledky HDR jsou kýčovité, ale mi se to většinou líbí a to i v tomto případě.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Oldrich Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 25. října 2010 22:30 |
 |
|
Mně to přijde spíš jako tmavobělka ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 26. října 2010 4:00 Předmět: Re: Nalezena u nás na zahradě |
 |
|
po 25. října 2010 19:29 Oldrich napsal: |
Tento kousek Entoloma sinuatum jsme našli v Čáslavi u nás na zahradě pod jabloní. Nechali jsme si odborně posoudit na procera@seznam.cz. Průměr cca 15 cm. |
Toto v žádném případě není závojenka olovová. Jednak je na ni dost pozdě, ale hlavně i přes špatnou kvalitu fotky a ujeté barvy je vidět např. jiná struktura povrchu klobouku i jiné uspořádání lupenů, s četnými kratšími lupénky. Jsem pro tmavobělku, tip je t. žlutavá, ale sem to určitě nepatří.
Netuším, kde a jak je zaručena odbornost určení na emailu procera@seznam.cz. Podle webu, kde se tento email vyskytuje, bych velkou důvěru neprojevil.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: út 26. října 2010 13:21 |
 |
|
Myslím, že je to stará čirůvka dvoubarvá.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 04. dubna 2015 0:08 |
 |
|
Když vidím, že to letos bude pět let, co se tu žádný nález neobjevil, docela by mě zajímalo, jestli je to tím, že je pro vás tak hojná, že jí ani nefotíte, nebo naopak není co fotit.
Ve starších atlasech bývá uváděna jako běžná, což přičítám tomu, že jejich autoři žili v Praze, chodili do Krasu a tam jí nacházeli. Přitom podle toho, kolik nálezů je zmiňováno v diskusích a jak se o ní mluví, působí jako houba, která by klidně mohla být v Červeném seznamu a asi ani ne v nejnižší kategorii.
- v jižních Čechách je známá z 3-4 lokalit, novodobé nálezy jsou ze 2 (Lomnickolužnicko, okolí Hluboké)
- v západních Čechách o konkrétní lokalitě nevím, ale je uvedena v knize Vzácné houby Plzeňského kraje, takže tam bude, ale vzácně
- v severních Čechách jsou novodobé nálezy z Litoměřicka a Kadaňska
- z východních Čech vím o jednom nálezu z okolí Nového Města nad Metují z 80. let
- ve středních Čechách jsou nálezy z Krasu až po okolí Hostomic a z Mladoboleslavska, i recentní
- severní Morava ?
- jižní Morava - historické nálezy z Hodonínska, z 80. let ze Zlínska, aktuální z Brněnska
Nijak podrobně jsem po rozšíření nepátral, takže tenhle souhrn nebude zdaleka kompletní, je to jen pro ilustraci.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: so 04. dubna 2015 10:56 |
 |
|
so 04. dubna 2015 0:08 no-X napsal: |
...
- z východních Čech vím o jednom nálezu z okolí Nového Města nad Metují z 80. let. |
Vyloženě v každém lese ji nenajdeš, ale lze říct, že se tu roztroušeně vyskytuje. Když je nějaký teplejší les, kde rostou třeba i nějaké barevné hřiby, tak tam je.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 06. dubna 2015 17:20 |
 |
|
Asi jako kozák dubový? Nebo běžnější?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
tomomima

Založen: 23. 01. 2006 Příspěvky: 173 Bydliště: PRAHA 12 Modřany
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 06. dubna 2015 20:41 |
 |
|
Díky. To bude ono. Pokud dám do mapy lokality kozáku a závojenky, tak se to prakticky překrývá. Ve východních Čechách jsou tedy oba běžné, v Krasu a na jižní Moravě jakž-takž, jinde po republice zřejmě vzácné. Jen je zajímavé, že kozák je v návrhu na ochranu, kdežto závojenka není ani v Červeném seznamu
Předpokládám správně, že u vás tyto houby nerostou na čistém vápenci, ale spíš na spraších, opukách, vápnitých jílovcích či slínovcích, zkrátka jemnozrnných sedimentech, které obsahují jen částečný podíl vápence?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 06. dubna 2015 21:50 |
 |
|
My tady máme hlavně ty opuky a přesně tam ji znám, ale řekla bych, že kozák dubový je tu hojnější než závojenka, co se počtu lokalit i plodnic týče.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: po 06. dubna 2015 23:01 |
 |
|
po dubna 06, 2015 20:41 no-X napsal: |
Díky. To bude ono. Pokud dám do mapy lokality kozáku a závojenky, tak se to prakticky překrývá. Ve východních Čechách jsou tedy oba běžné, v Krasu a na jižní Moravě jakž-takž, jinde po republice zřejmě vzácné. Jen je zajímavé, že kozák je v návrhu na ochranu, kdežto závojenka není ani v Červeném seznamu
Předpokládám správně, že u vás tyto houby nerostou na čistém vápenci, ale spíš na spraších, opukách, vápnitých jílovcích či slínovcích, zkrátka jemnozrnných sedimentech, které obsahují jen částečný podíl vápence? |
V českém krasu rostou na čistým vápenci, ale v místech kde rostou, jsem nikdy nenašel kozáka dubovýho. Naopak v okolí je často kozák habrový případně hřib dubový a bronzový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|