Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lokality - zveřejňovat nebo ne?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jarda

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Trochu ostré, ale sedí to. Wink
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 14:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 30. srpen 2006 1:10 Šťavnatka napsal:
...a připadá jim nespravedlivý, že tam choděj lidi, kteří si ty houby fotěj, ale je to jen pro jejich potěšení...

Trochu mi to připomíná Járu Cimrmana, konkrétně hru Hospůdka Na mýtince: "..otevřel si hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi"... no k věci.

Tvůj názor mi připadá velmi jednostranný bez jakékoliv snahy o pochopení širších souvislostí postavení ochrany přírody ve společnosti. Odborná studie je pro ochranu přírody jistě užitečný interní nástroj, ale pokud má společnost poskytovat své prostředky na ochranu čehosi, zcela jistě za to bude chtít vidět nějaký výsledek a v drtivé většině případů postačí právě to potěšení, které je ti trnem v oku a které zde můžeme prostřednictvím fotografií nabídnout. Nechť nabídnou své fotografie ti, kteří ono povolení ke vstupu do zakázaných území mají, pak určitě nebudem chodit fotit to samé.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 16:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já takové povolení ke vstupu a sběru hub v CHKO vlastním (týká se CHKO Železné hory) a nedělá mě problémy fotografie ukázat. Zajímavé druhy můžu ukázat přímo na lokalitách. Stačí se ozvat o co kdo má zájem.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 16:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 30. srpen 2006 16:02 Radek Doležal napsal:
Já takové povolení ke vstupu a sběru hub v CHKO vlastním (týká se CHKO Železné hory) a nedělá mě problémy fotografie ukázat. Zajímavé druhy můžu ukázat přímo na lokalitách. Stačí se ozvat o co kdo má zájem.

To je supr přístup, tak by to mělo být. Čím bude větší povědomí veřejnosti o tom co a proč se má chránit, tím bude ochrana účinnější a vůle společnosti věnovat této oblasti větší péči také jistě poroste. Paranoidní snahy o zatajování a cenzůru už jsme tu měli a končilo to za ostnatým drátem.
Šťavnatka

PříspěvekZaslal: ne 03. září 2006 17:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen jsem chtěla bránit svého přítele, protže mi ho bylo líto. On se těm hřibům opravdu věnuje a pak třeba ani nemá čas na jiný věci. Jinak mi tady do toho nic neni, protože houby už mě zas tolik neberou, já když už jedu do lesa, tak jen proto, že k tomu vyvenčim psa a třeba si sednu na louku a čtu si....
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 03. září 2006 20:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

03. září 06, 17:47 Šťavnatka napsal:
Jen jsem chtěla bránit svého přítele, protže mi ho bylo líto. On se těm hřibům opravdu věnuje a pak třeba ani nemá čas na jiný věci. Jinak mi tady do toho nic neni, protože houby už mě zas tolik neberou, já když už jedu do lesa, tak jen proto, že k tomu vyvenčim psa a třeba si sednu na louku a čtu si....

No já jsem zase chtěl bránit jen ty co Tě tak popouzí a jenom jeden nesmělý dotaz Ty chodíš venčit psa do NPR?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Šťavnatka

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 0:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ne. V poslední době se ani houbařských výletů neúčastnim. A nehledej v tom detaily, na který bys mě moh dostat, třeba to s tím psem, to mi připadá ubohý. Kromě toho to nevinný zvíře v lese rozhodně nadělá míň nepořádku než člověk.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 9:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Už jsem byl s Boletem mnohokrát v lese, ale zatím jsem ho neviděl značkovat a hrambat podzemky SmileSmileSmile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Šťavnatka

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 19:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen bránim svýho nejhezčího pejska na světě....Ale takhle kdyby ty podzemky hrabal, to by se mi docela líbilo, hi.
A neberte si tak, co sem píšu, jsem prostě "co na srdci, to na jazyku" a tak trochu rebelant, no. Vždycky musim něco extra... Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

K tomu bych poznamenal pár myšlenek... Smile
Pokládám v naší situaci za zbytečné, abychom v tuto chvíli nějak horlivě řešili mykology a mykofily, kteří si fotí pro svou potřebu, i třeba v NPR, ač třeba nemají písemné povolení ke vstupu. Posuzujme to v kontextu. Přeci když na takové lokality přijdeme, tak se bohužel občas stává, že jsou kompletně zplundrované od svátečních houbařů. Mně osobně vadí spíše vyrvané, rozkrájené a zahozené plodnice vzácných hub, než nějaké snímky v něčím digitálu. Wink Kdybych mohl rozhodovat mávnutím kouzelné hůlky, tak bych naopak lidem - zájemcům o hlubší poznání přírody a chovajícím se v terénu ohleduplně - dal do ruky pravomoce postihovat ty likvidátory, na které dnes nikdo nemůže. Chtělo by to samozřejmě nějakou zdravou míru velkorysosti a v případě korektního jednání "hříšníka" nepřistupovat rovnou k pokutě, ale jen k domluvě, ale to už odbočuji... Abych se vrátil k hlavě tématu, jsem pro nekonkretizování lokalit. Zejména pokud jde o barevné hřiby, to víme asi všichni, že...
zola

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 21:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná už zopakuju,co už tu zaznělo,ale lokality vzácných hub a zejména vyjmenování a nejlépe jejich fotografie by mohla mít opravdu spíše výchovný účinek.Obzvláště pokud by se připojila poznámka o sankcích ev.pokutách za sběr nebo poškození těchto hub.Nevěřím,že většinu hub zničených,pošlapaných nebo jen vytržených spáchá jen tak někdo z dlouhé chvíle,podle mne to buďto provede ten,co si houbu splete s nějakou jemu jedlou nebo to je dílo nevychovaných dětí bez náležitého dozoru.Mám tuto zkušenost z tohoto víkendu,kdy děti řvoucí po lese běhají sem tam za babičkou a tatínkem,v ruce kus třeba kuřátka lososového a tati koukej co je to za divnou houbu.Odpověď je většinou stejná,zahoď to,to je nějaká prašivka,to my neberem,my sbíráme jenom praváky.A v ruce drží a okrajuje hř.bronzového,stejně je červavej,a zahodí ho.Mám taky děti,malá má 7 a chodí s náma do lesa,ale nevytrhne houbu sama,většinou se drží někde v těsné blízkosti mne nebo mojí polovičky,mám houbičku,taťko,pojď si ju vyfotit,ať ji můžem sníst....atd
Takže to shrnu,lokalitu zveřejnit ano,s patřčnou osvětou a hlavně se zdůrazněním sankcí,na ty slyší většina Čechů
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 22:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po září 04, 2006 9:58 pm zola napsal:
Takže to shrnu,lokalitu zveřejnit ano,s patřčnou osvětou a hlavně se zdůrazněním sankcí,na ty slyší většina Čechů

Sankce zdůraznit sice můžeme, ale faktem je, už jsem to tu psal a vědí to všichni, že se v praxi žádné pokuty neudělují, takže většina Čechů nemá na co slyšet. Pokud jde o to "ano" pro zveřejňování ... bavíme se třeba o tomto webu ... internet obecně je velmi jednoduchý zdroj informací pro nejširší spektrum lidí včetně např. praktických houbařů, kteří si zde mohou zjišťovat úrodný les. Pokládám za hloupé, aby si jezdili sbírat konzumní houby na lokality vzácných druhů. Ať se ty lokality zveřejňují tam, kde mají být - odborné články, mykologické studie, červený seznam atd. Ostatně mnozí zdejší uživatelé dobře vědí proč tak postupovat (resp. nepostupovat). Navíc nesouhlasím s názorem, který tu proběhl, že se při bližším udání naleziště nedá nalézt konkrétní místo růstu. To je právě v řadě konkrétních případů prakticky nesmysl...
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. září 2006 0:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No pokud někdo napíše, že to roste na hrázi Dřínovského rybníka .... tak je to "lepší" jak GPS, protože tu nemá každý, ale tohle najde každej moula (název rybníku je pouze příklad, už neexistuje a pokud by někoho přece jen lákalo se tam jet podívat, najde tam leda hnědé uhlí)
Pokud ale napíšu smrčina 800mnm pod Jelení horou u Přísečnice, tak jediné co vám to řekne je, že Jelení hora je ta u Přísečnice v Krušných horách a že vrstevnice 800+-50 pokrývá v českém okolí tak 10km čtverečních smrkového lesa. Podle takového určení to jistě nenajdete, ale dá vám to jistou představu v jakých přírodních a klimatických podmínkách určitý druh roste .... a vo tom to je.
Šťavnatka

PříspěvekZaslal: út 05. září 2006 20:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jenže to by ty lidi někdo musel "sankcionovat", hi. Protože oni třeba často i vědí, že to, co sbíraj, nejsou např. úplně obyčejný hřiby, ale vědí, že se jim nemůže nic stát. Kolik už jste viděli policajtů v lese? Já teda žádnýho. Ochránce člověk třeba v rezervaci sice sem tam potká..., ale když dotyčnýho houbaře upozorní, že sbírá vzácnou houbu, tak houbař se mu jen vysměje a uteče...bez zaplacení pokuty. Nevim, jak to je, ale mám pocit, že přímo ochránci pokuty dávat nemůžou...
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. září 2006 20:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Doufám, že se nemýlím ale stráž ochrany přírody má statut veřejného činitele a má pravomoc i pokutovat. Před pár lety byla novelizace vyhlášky která toto upravovala.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru