Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st 01. prosince 2010 13:02 |
 |
|
st 01. prosince 2010 8:29 ram2007 napsal: |
Tak tady je krásně vidět proč se tady tomu rodu říká ohňovec. Stačí se kouknout na plodnici zespodu Navíc tady tomu pomohlo i oranžové slunce nízko nad obzorem. Je vidět, že i jedna z nejběžnějších dřevokazných hub má svoji krásu... |
Je hezky barevný, ale jméno má od toho, že v dřívějších dobách jej lidé používali jako zápalnou hubku.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 17. února 2011 21:00 |
 |
|
Tak jak jsem dnes slíbil v jiném tématu, tak plním svůj slib. Mám jednu oblíbenou lokalitu, kde rostou velmi hojně dřevní houby. Nejvíc je tam auricularia auricula-judae a pak následuje můj oblíbený P. igniarius. A mě tak jednou napadlo zkusit se na něj podívat trochu podrobněji, tak jsem se do toho dnes pustil. Zajímalo mě rozdělení velikostí plodnic, zda existuje nějaká závislost mezi výškou a velikostí plodnic a tak. Tak jsem to měřil a měřil a teď zpracoval. No, celkově jsem změřil asi 180 plodnic. Samozřejmě u těch, které byly třeba čtyři metry vysoko jsem je nemohl změřit přesně tak tam nastoupil "kvalifikovaný" odhad jejich velikosti a výšky. Teď při zpracování jsem ale zjistil, že bych tu lokalitu měl proměřit celou, protože těch dat je asi docela málo. Kdybych tu lokalitu prošel celou od začátku do konce, měl bych těch plodnic tak pětinásobek, jenže to už by bylo tak na dva dny měření No i tak se z toho pokusím udělat nějaké závěry. Jo, srry za možná horší kvalitu obrázků, ale poté co jsem si z GnuPlotu vyexportoval PDFka, tak jsem to jen típnul PrintScreenem do gifu
graf1
Velikosti všech změřených plodnic (těch cca 180) plus druhý graf s velikostmi plodnic, které byly níž než 2 metry a které jsem mohl změřit naprosto přesně. Navíc jsem tu výšku zvolil proto, že do těch dvou metrů jsem byl schopný odhalit i malé plodničky, kdežto těžko uvidím centimetrovou plodničku ve čtyřech metrech Proto jsou tam ty dvě křivky. Naštěstí mají obě stejnou tendenci
graf2
Tak na toto jsem byl zvědavý nejvíc i když jsem tušil jak to zhruba dopadne. Prostě je to houba, které se nejvíc líbí v metru a půl, dvou metrech. Plodnice nad dejme tomu tři metry jsou asi trochu podhodnocené, ale ne až tak aby to nějak výrazně měnilo tvar grafu.
graf3
Tak nějaká ta průměrná velikost plodnic podle výšky nad povrchem. A tady je opravdu jasně vidět, že má tato houba raději menší výšky i když teda ty odchylky jsou docela velké. Je to ze všech plodnic (teda pochopitelně kromě těch ležících na již padlých kmenech). Je tam teda výběrový efekt jelikož nevidím centimetrové plodnice ve výšce 5 metrů Ale právě ten výběrový efekt by to posunul tak, že by se pravá část grafu posunula výrazně nahoru - tudíž by tam byla větší velikost plodnic. Takže jasný závěr - P. igniarius má raději menší výšky
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Naposledy upravil Roman Manak dne čt 17. února 2011 21:19, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 17. února 2011 21:05 |
 |
|
Jejda, já jsem dal ty grafy v opačném pořadí. Ale to už si přeberete A ještě dodám pár poznámek. Největší plodnice byl opravdu obr o průměru 48 cm. A k ekologii snad jen to, že nemá rád hodně zetlelé padlé kmeny - tam jsem již nacházel většinou staré nevzhledné plodnice. Ale teda dost zetlelé ale ještě stojící kmeny mu nevadí Ale to je asi celkem pochopitelné.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 17. února 2011 21:15 |
 |
|
A jejda, ono to zkracuje delší popisky u obrázků. Hned to opravím.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
|
Návrat nahoru |