Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
witch

Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
Zaslal: pá 02. února 2007 17:19 Předmět: Re: Houby za syrova-penízovka sametonohá |
 |
|
pá 02. února 2007 14:42 Mirek Vondráček napsal: |
Já pravidelně,když najdu,zblafnu pár penízovek sametonohých.Nikdy jsem se nepídil,jestli v nich není něco špatného,hrozně mi chutnaj.Zatím dobrý .Ví o nich někdo něco bližšího? |
tak to delas moc dobre s penizovkou sametonohou! :O)
lecitele ji pouzivaji syrovou na posilovani imunity(i proti stresu a nespavosti).. recepis rika: 3x tydne 100-150g cerstvych plodnic (predpokladam, ze susena bude mit podobny ucinek)
dal je to prirodni antibiotikum, pouziva se pri leceni zanetu: 20-25g susene houby rozdrcene na prasek, rozmichane do jidla _________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mirek Vondráček

|
Zaslal: so 03. února 2007 12:09 Předmět: Re: Houby za syrova-penízovka sametonohá |
 |
|
02. února 07, 16:19 witch napsal: |
pá 02. února 2007 14:42 Mirek Vondráček napsal: |
Já pravidelně,když najdu,zblafnu pár penízovek sametonohých.Nikdy jsem se nepídil,jestli v nich není něco špatného,hrozně mi chutnaj.Zatím dobrý .Ví o nich někdo něco bližšího? |
tak to delas moc dobre s penizovkou sametonohou! :O)
lecitele ji pouzivaji syrovou na posilovani imunity(i proti stresu a nespavosti).. recepis rika: 3x tydne 100-150g cerstvych plodnic (predpokladam, ze susena bude mit podobny ucinek)
dal je to prirodni antibiotikum, pouziva se pri leceni zanetu: 20-25g susene houby rozdrcene na prasek, rozmichane do jidla |
Díky moc za poradenství,to jsem netušil.Tak za chvíli na ně vyrazím.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mirek Vondráček

|
Zaslal: so 03. února 2007 12:17 Předmět: Shii také za syrova |
 |
|
Ještě jsem se chtěl optat,zda máte někdo nějaké zkušenosti s požíváním shii také za syrova? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 04. února 2007 0:10 |
 |
|
Už jsem jich taky ochutnal dost a vede syrovinka chrupavá a rybí chut,hol.mandlová je jak oříšky,jahodová taky není špatná,dobré jsou mladé bedly červenající ještě uzavřené,ty jsou uplně super v octě,babky klouzky to je bláto,strakoš má příjemnou chut taky kámoš Bushman žere v lese malý podborováky a ještě si je solí,slánku totiž nosí pořád v báglu,hlívu jsem chutnal a ta mi zrovna nechutná padá docela na jazyk,lišky taky nepříjemná svíravá chut,masák je taky lepší pečený taky za syrova nic moc,šedivka ta už sama smrdí jak starý brambory nic moc,super jsou penízovky,opěnky a štavnatky,jinak za syrových hřibů jsem salát dělal nastrouhat okurku,hřiby,zelí,osolit opepřit a zalít zakysanou smetanou,super-možno přidat trochu česneku a libečku.o salátu jsem dával i penízovky a jen je spařil vařicí vodou a propláchl.Źampiony nemusím vážou těžký kovy ze všech hub nejvíc a agaricin podporuje rakonovytvorné bujení,co jsem se dověděl tak optinmální neškodná dávka žampionů 30dkg za měsíc.Zapomněl bych na líhy taky za syrova příjemná a chut a chrupavčitá konzistence,no je jich víc ale to jsou asi ty nejchutnější. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Copajetotuto

|
Zaslal: ne 11. února 2007 0:07 |
 |
|
Překvapuje mne, že nikdo tu ještě nejmenoval typyckou za syrova užívanou houbu - Ucho Jidášovo. A také je potřeba se dotázat, zda pod pojem syrové houby nelze zařadit i např. houby mléčně kvašené. To by se pak týkalo mnohem většího okruhu hub než jen 18ti. A mnohé z nich jsou v českých zemích chápány jako houby jedovaté. V Rusku , kde je tento způsob konzervace běžný, se používá skutečně kdeco.
Jinak k těm hřibům, ale i jiným kouskum jako např holubinky atd. Obecně platí, že většina hub - tedy i nemodrající hřiby holubinky a cojavímco ještě jsou schopny u významné části populace vyvolat lehčí formy otrav. Samozřejmě, že náchylnější k takovým otravám bude ten, jehož zažívací soustava nemá zkušenost neboli trénink. Je to tak se vším. Pokud se nepletu, tak pan Baier mj. kdysi v receptáři pojídal za syrova (a tejdě mne opravte kdo si to pamatujete) tuším muchomůrky červené a královské. Kdysi jsem si tu pustil ústa na špacír s jedním podobným příběhem z mého okolí, ale byl jsem tehdy smáznut, že prej nabádám k užívaní drog. Tak to už nebudu opakovat a jen sdělím, že znám člověka, který se cpe tu a tam za syrova podobně, jako pan Baier v Receptáři. Takže nevím... jseou i ty amanity v počtu 18 kousků zahrnuty? _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
 |
witch

Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
Zaslal: ne 11. února 2007 20:36 |
 |
|
so 10. února 2007 22:07 Copajetotuto napsal: |
Jinak k těm hřibům, ale i jiným kouskum jako např holubinky atd. Obecně platí, že většina hub - tedy i nemodrající hřiby holubinky a cojavímco ještě jsou schopny u významné části populace vyvolat lehčí formy otrav. Samozřejmě, že náchylnější k takovým otravám bude ten, jehož zažívací soustava nemá zkušenost neboli trénink. |
kdyz jsem psala o uzivani nemodrajicich hribu za syrova do salatu a testovin, tak tim samozrejme nemyslim, ze jeden clovek zkonzumuje 10 syrovych plodnic.. co jsem videla recepty (napr. italske), vzdycky se tam syrove houby pouzivaji spis jako koreni, krajene na tenoucke skoropruhledne platky a jen par plodnic na nekolik porci jidla.. jiste je, ze nektere druhy hub, ac jedle za syrova, mohou byt tezce stravitelne a vyvolavat nevolnost, kdyz se jich sni hodne a ten dotycny nema "trenovany" zaludek, otravu jako takovou bych ale u "bilych" hribu nevidela jako pravdepodobnou. _________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|