Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
lesánek

Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st 24. června 2009 0:02 |
 |
|
út 23. června 2009 23:22 lesánek napsal: |
I já jsem dnes našel celkem pěkné trsy hlívy plicní na suchém jeřábu. Zatím s hlívou plicní nemám zkušenosti, je kvalitou a chutí srovnatelná s hlívou ústřičnou? |
Řekl bych, že ano.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
lesánek

|
Zaslal: st 24. června 2009 12:26 |
 |
|
Děkuji za radu a zároveň tak trochu i doporučení ke sběru. Zatím jsem ji ještě nikdy nesbíral, ale zítra asi vyrazím sklidit
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 29. října 2009 1:04 |
 |
|
út 23. června 2009 23:22 lesánek napsal: |
I já jsem dnes našel celkem pěkné trsy hlívy plicní na suchém jeřábu. Zatím s hlívou plicní nemám zkušenosti, je kvalitou a chutí srovnatelná s hlívou ústřičnou? |
Hlíva plicní je lepší, není tak tuhá.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
lesánek

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 09. listopadu 2009 3:35 |
 |
|
Hm, a toto si foto zasloužilo?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: st 11. května 2011 11:05 |
 |
|
Tak už je to tady!
Na českolipsku...Bobe, víš jak jsem Ti říkal o tý suprlokalitě? .....se konečně rozjela ve velkým Hlíva plicní.....na padlejch bucích od 300 do 400m.n.m., hlavně na jižních a JV/JZ expozicích, jsou jí fšude kvanta!
Za cca hodku jsem nasápal přes 10kg....zatím jí brání v plným rozletu vysoký teploty, na květen příliš sluníčka a málo vláhy-fše by mělo bejt od následujícího víkendu napraveno a pak zažijeme "hlívovou kalamitu" a nefalšovaný mykoorgie!
Výborně se zpracovává na fšechny způsoby, zavařuju jí, suším(pozor, když zajistíte dobrou cirkulaci vzduchu, daj se nasušit i celý mladší plodnice nebo i menší trsíky a na rozdíl od hřibovitejch dobře snáší i dosušování na přímým slunci), zamražuju celý plodnice v mikroténu, melu na prach do tobolkovače z Planety Hub-Vlastíku, funguje to sqěle, děkuju! .....daj se z ní připravit vynikající matesy a utopence ála zavináč, salát s jogurtovou zálifkou, lazáně, rizoto, jen na řízky nejsou moc vhodný větší plodnice kvůlivá tužším hnátičkám-nožky se nicméně daj před "řízkováním" vykrojit, a následně nakrájet na kolečka a po usušení se daj chroustat u televize jako taková zdravá až léčivá alternativa brambůrků!
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 12. května 2011 9:38 |
 |
|
No nádhera! Asi tedy naplánuji najký výlet!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
lesánek

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: po 13. června 2011 1:04 |
 |
|
Moc pěknej úlovek, Lesánku! Co červivost? Jestli vyšší, tak to suš pouze v sušárně, která umí aspoň 40°C, jinak Ti to larvičky stačej komplet rozžmoulat, mluvím z vlastní trpký zkušenosti! Dej taky bacha na modro-oranžový broučky(cca 5mm), co se na ní motaj, v případě paniky z přimáčknutí vypouštěj velmi nepříjemně páchnoucí sekret, něco mezi beruškou a plošticema, kterej pak těžko dostaneš z rukou a z plodnic to nevodpáře ani svěcená voda!
Jo a v takový kyselý bučině bych už teď pomalu očekával kováře a možná, že i nějakej borováček Tě tam nemine......hledej na J a JZ prosvětlenejch expozicích, Honiči!
P.S. Jestli si můžu dovolit doporučit, vedle hitofky "Falešný Držkofky" zkus Plicní lazáně, hlívozávin a nebo třeba nakládanou hlívu dle receptu Libereckýho ČMS!
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lesánek

|
Zaslal: po 13. června 2011 16:43 |
 |
|
Červivý nebyly skoro vůbec a místo broučků tam bydlí takový malý stonožky, asi jen 1 cm dlouhý. Jinak díky za tip, držkovku dělám, jinak i řízky nebo karbanátky a klasiku smaženici.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|