Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Úplněk
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lůca

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 18:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky netvrdím, že tomu tak je, byla to jenom úvaha, ale jestli si dobře vzpomínám, je rychlost fotosyntézy závislá na intenzitě světla, teplotě a obsahu CO2 a tyto závislosti jsou různé u různých druhů rostlin. Např. stínomilným nebo řasám stačí málo, aby se světelná fáze fotosyntézy spustila, není to žádný fofr, ale jede. Nevím, jakou intenzitu vyžadují takové jehličnany, ale jelikož jsou schopny fotosyntetizovat i v teplotách pod nulou, nebude to při vyšších teplotách žádná závratná hodnota. K tomu by se měl spíš vyjádřit nějaký rostlinný fyziolog, který se tím zabývá. Navíc intenzita pouličního osvětlení je oproti intenzitě denního světla taky téměř zanedbatelná, a přesto jsou případy stromů, které v blízkosti lamp jaksi nestihly na zimu shodit list, což už je podle mého extrém.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 24. března. 2011 9:13 Bob napsal:
Mám pocit, že jsem to tu někde psal, ale nemohu to najít ... Někde jsem četl, že to s Měsícem souvisí, ale trochu méně přímočaře. Houby rostou zhruba 2-3 týdny po děštích, a děště údajně z dlouhodobého porozování přichází výrazně častěji 2-3 týdny před úplňkem ... třeba je to tedy tak, že když Měsíc neodráží na Zemi sluneční paprsky, tak se atmosféra v noci výrazněji ohlazuje a tím snadněji kondezuje vodní pára v kapalinu, a tudíž více prší, a za 14 dní vyrostou houby, to je už měsíc v úplňku ... takže třeba tak nějak Wink

Jasně. prací, které tvrdí, že úplněk respektive měsíc má vliv na deště, se najdou desítky. Ale další desítky prací to vyvrací Smile Ale většinou to dopadá spíš v neprospěch úplňku/měsíce. Je to jeden z největších nevyřešených meteorologických problémů. Chtělo by to Sherlocka Holmese Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 4:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 24. března. 2011 17:45 Lůca napsal:
... Navíc intenzita pouličního osvětlení je oproti intenzitě denního světla taky téměř zanedbatelná, a přesto jsou případy stromů, které v blízkosti lamp jaksi nestihly na zimu shodit list, což už je podle mého extrém.

To bych spíše připisoval tepelným ostrovům ve velkých městech, ale nejsem na toto téma odborník. Měla bys nějaký seriózní odkaz?

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 7:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já očekávám, že když to naši dědové vypozorovali, tak to minimálně do nedávna tak nějak statisticky vycházelo. Jak jsou na tom ostatní pranostiky? Je jasné, že neplatí vždy, ale hovoří v jejich pravdivost alespoň statistika?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lůca

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 12:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 25. března. 2011 3:01 Vlkodlak napsal:
... Navíc intenzita pouličního osvětlení je oproti intenzitě denního světla taky téměř zanedbatelná, a přesto jsou případy stromů, které v blízkosti lamp jaksi nestihly na zimu shodit list, což už je podle mého extrém.

To bych spíše připisoval tepelným ostrovům ve velkých městech, ale nejsem na toto téma odborník. Měla bys nějaký seriózní odkaz?

Já taky ne, před 20ti lety jsem to pověsila na hřebík Sad Embarassed Odkazů na to, že světelné znečištění narušuje denní biorytmus stromů (střídání asimilace a respirace) a roční biorytmus (krátký a dlouhý den) jsem našla spoustu, ale žádná seriozní studie. U nás se tím nejspíš nikdo nezabývá Sad Tak snad jen tento odkaz do zámoří http://physics.fau.edu/observatory/lightpol-Plants.html
Lůca

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 12:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 25. března. 2011 6:22 Bob napsal:
Já očekávám, že když to naši dědové vypozorovali, tak to minimálně do nedávna tak nějak statisticky vycházelo. Jak jsou na tom ostatní pranostiky? Je jasné, že neplatí vždy, ale hovoří v jejich pravdivost alespoň statistika?

No Statistický úřad ti na to asi neodpoví Smile ale meteorologové by snad mohli. Např. ledoví muži nebo svatá Anna bývají celkem spolehliví. Ale od dob našich prapradědů uplynula spousta vody a zejména činností člověka došlo bohužel k určitým enviromentálním a klimatickým změnám lokálního i globálního rozsahu, že některé pranostiky jsou už dnes tak trochu pasé Sad
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 21:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 25. března. 2011 11:08 Lůca napsal:
pá 25. března. 2011 3:01 Vlkodlak napsal:

Já taky ne, před 20ti lety jsem to pověsila na hřebík Sad Embarassed Odkazů na to, že světelné znečištění narušuje denní biorytmus stromů (střídání asimilace a respirace) a roční biorytmus (krátký a dlouhý den) jsem našla spoustu, ale žádná seriozní studie. U nás se tím nejspíš nikdo nezabývá Sad Tak snad jen tento odkaz do zámoří http://physics.fau.edu/observatory/lightpol-Plants.html

Díky, jsou tam alespoň pro mě nové a zajímavé informace:
- světlo kromě fotosyntézy reguluje i periodicitu růstu, květu, opadávání listí apod.
- na tyto regulační mechanismy stačí ve srovnání s fotosyntézou velmi nízká intenzita světla a využívají jiné části spektra - fotosyntéza modrou (400-450 nm) a červenou (625-700 nm), fotoperiodicita viditelnou červenou (625-760 nm) a infračervenou (760-850 nm)
- důležité je spektrální složení, nejvíce vadí žárovky a sodíkové výbojky (vysoký podíl červené a infračervené složky)
- je uveden i seznam dřevin rozdělených podle citlivosti na umělé osvětlení (především severoamerické dřeviny)

Po přečtení je tedy zřejmé, že pozdní shození listů má na svědomí ovlivnění regulačních mechanismů ovládaných střídáním dne a noci, s fotosyntézou to nemá nic společného.

Původní článek zde: http://www.ces.purdue.edu/extmedia/FNR/FNR-FAQ-17.pdf

Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 21:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 25. března. 2011 6:22 Bob napsal:

No, těžko říct. Něco funguje, něco ne. Některé pranostiky vycházejí ze zákonitostí počasí, které jsou podložené fyzikálně respektive meteorologicky. Lidé si toho v minulosti všimli a na základě toho stvořili pranostiku, ale samozřejmě i tak to ne vždy funguje (třeba zmrzlí muži). Jiné pranostiky patří čistě do říše bájí - "můj dědeček mi řekl, že jeho dědeček mu řekl, že jeho dědeček mu řekl, že jeho dědeček mu řekl..." Mají třeba reálný základ někde v minulosti, ale časem si k nim někdo něco přidá a někdo něco ubere a nakonec z toho vznikne prakticky nesmysl, který se traduje dál a dál...

mykožrút

PříspěvekZaslal: po 04. dubna 2011 20:49
  Předmět: Komentár ku komentáru.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

" Podle Vašeho vysvětlení by houby za úplňku v době viditelnosti Měsíce (myslím tím noční hodiny) rostly a v době, když je Měsíc mimo zorné pole, tj. je na druhé straně své oběžné dráhy, tak by se houby zase zmenšovaly. A to vše v průběhu jednoho dne!
Avšak pokud si umíte představit vzájemnou polohu Země, Měsíce a Slunce při úplňku, tak v průběhu noci gravitační síly Měsíce a Slunce se právě odečítají (jsou na opačných stranách od Země). A za dne se gravitační síly obou těles sčítají - proto by podle Vaší teorie - houby měly růst nejvíce právě za dne."

Pisateľ to myslí dobre,až na pár nepresností.Mesiac je na druhej strane svojej obežnej dráhy o dva týždne,nie za pol dňa.A gravitačné sily Mesiaca a Slnka sa neodčítavajú v noci,ale keď je Zem v strede medzi nimi a každé teleso na ňu pôsobí z opačnej strany.To je práve v období splnu,teda i cez deň,bez rozdielu či je noc a Mesiac vidíme,alebo nie.No a gravitačné sily týchto telies sa nesčítavajú cez deň,ale keď sú na rovnakej strane od Zeme,čiže Mesiac je v strede.To je práve v období mesačného novu,teda keď sú tieto telesá z nášho pohľadu v jednom smere,bez ohľadu či je deň,alebo noc.Mesiac nemožno vidieť,lebo má osvetlenú práve opačnú pologuľu,tú odvrátenú od Zeme.Zato z mesačného pohľadu je vtedy v splne práve Zem.A to musí byť vážení,pohľad pre bohov.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 04. dubna 2011 20:57
  Předmět: Re: Komentár ku komentáru.

po 04. dubna 2011 20:49 mykožrút napsal:
" Podle Vašeho vysvětlení by houby za úplňku v době viditelnosti Měsíce (myslím tím noční hodiny) rostly a v době, když je Měsíc mimo zorné pole, tj. je na druhé straně své oběžné dráhy, tak by se houby zase zmenšovaly. A to vše v průběhu jednoho dne!
Avšak pokud si umíte představit vzájemnou polohu Země, Měsíce a Slunce při úplňku, tak v průběhu noci gravitační síly Měsíce a Slunce se právě odečítají (jsou na opačných stranách od Země). A za dne se gravitační síly obou těles sčítají - proto by podle Vaší teorie - houby měly růst nejvíce právě za dne."

Pisateľ to myslí dobre,až na pár nepresností.Mesiac je na druhej strane svojej obežnej dráhy o dva týždne,nie za pol dňa.A gravitačné sily Mesiaca a Slnka sa neodčítavajú v noci,ale keď je Zem v strede medzi nimi a každé teleso na ňu pôsobí z opačnej strany.To je práve v období splnu,teda i cez deň,bez rozdielu či je noc a Mesiac vidíme,alebo nie.No a gravitačné sily týchto telies sa nesčítavajú cez deň,ale keď sú na rovnakej strane od Zeme,čiže Mesiac je v strede.To je práve v období mesačného novu,teda keď sú tieto telesá z nášho pohľadu v jednom smere,bez ohľadu či je deň,alebo noc.Mesiac nemožno vidieť,lebo má osvetlenú práve opačnú pologuľu,tú odvrátenú od Zeme.Zato z mesačného pohľadu je vtedy v splne práve Zem.A to musí byť vážení,pohľad pre bohov.

Skvěle zodpovězeno! Každopádně to nic nemění na faktu, že vliv vzájemného postavení Země, Měsíce a Slunce ještě nikdy nikdo přesvědčivě neurčil. Samozřejmě astrologové na to mají svůj názor, ale předpokládám, že tady, mezi mykology je většina lidí, kteří mají ke skutečné vědě opravdový vztah a tak žvásty astrologů berou s nadhledem Smile

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 24. května 2011 13:18
  Předmět: Úplněk

Co já mám osobní zkušenosti, tak houby rostou, jsou-li vhodné podmínky, hlavně teplo a vlhko. Je možné, že měsíc má na toto nějaký vliv, na který jsme ještě nepřišli ve smyslu jak a proč. Při tom jsem tak mimoděk odpozoroval, že ani ne tak při úplňku jako spíše krátce po jeho skončení (2 - 4 dny až k poslední čtvrti) jich růstává asi tak nejvíce. To ale neznamená, že by při novu nerostly vůbec.
Nyní, 17.5. jak byl úplněk, napadlo mi zkusit si jej vyfotit různými světelnými programy foťáku. Takže pak v počítači už jsem tyto snímky nijak neupravoval. Pouze jsem je "naházel" do jedné fotky.

96.29 kB    
1) denní světlo, zatažená obloha,
2) korekce na světlo žárovky,
3) korekce na světlo běžné zářivky,
4) korekce na světlo bílé zářivky.
DSC07189SML.jpg
   DSC07189SML.jpg

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 13. listopadu 2016 23:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Úplněk je sice až zítra, ale to nebudu mít na focení čas.

125.6 kB    
Kladno, 13.11.2016 - 19:05
IMG_3840.JPG
   IMG_3840.JPG
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2016 13:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten je! Shocked Taky jsem fotil, ale s nevalným výsledkem...
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2016 23:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem to zkusil znova, ale o moc lepší to není...

85.76 kB    
DSC05907.JPG
   DSC05907.JPG
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru