Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: pá 08. února 2008 19:50 |
 |
|
pá února 08, 2008 11:22 am boletus napsal: |
Přidám ještě dvě fotky z lońska, ze stejné lokality. |
xantoid emarginata , to je věc která mě dochází až te´d
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 25. března. 2010 3:34 |
 |
|
Co říká znalec skupiny Baral na problém jurana / emarginata?
http://www.gbif-mycology.de/HostedSites/Baral/Sarcoscypha_taxlist_ref.htm
citace: |
S. emarginata (Berk. & Broome 1875) F.A. Harr. 1997 - The type material (Sri Lanka) was re-examined by Harrington & Potter (1997: 262) who considered it a synonym to replace the younger epithet jurana. This can hardly be accepted since the spores of S. emarginata are distinctly larger (38-41.5 x 16-18 ?m fide Le Gal 1953). The authors did not provide a redescription of the type specimen, nor did any other author. It seems further unlikely that the so far host-specific S. jurana occurs in S-Asia on a probably different host. No sequence data are available referring to the type of S. emarginata. Hence, the identity of S. emarginata remains unsolved. The name emarginata is said to refer to the truncate spore ends, a character which led Harrington to believe in a synonymy with S. jurana. Similarly Le Gal (1953: 293) identified a single, badly preserved apothecium from a collection from Madagaskar as Plectania coccinea var. jurana. |
Výňatek, překlad:
Typový materiál zkoumali Harrington & Potter a usoudili, že je to stejný druh a tedy starší jméno pro S. jurana. To lze sotva akceptovat, protože výtrusy S. emarginata jsou výrazně větší ... Je nepravděpodobné, že substrátově značně specifický S. jurana roste v jižní Asii. ... Identita S. emarginata zůstává tedy nevyřešena. ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 08. února 2011 8:02 |
 |
|
Nepřijde vám, že jsou takový lehce světlejší než rakušáci?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: út 08. února 2011 10:46 |
 |
|
út 08. února 2011 7:02 Bob napsal: |
Nepřijde vám, že jsou takový lehce světlejší než rakušáci? |
No ono to tady na těch fotkách vypadá, ale já mám taky lokalitu na jurany a tam jsou kolikrát úplně šarlatový. Myslím, že podle tohoto se to naprosto nedá rozlišovat. Bylo by to dost zavádějící. Ta variabilita červené barvy u ohnivců je dost široká. Záleží na stáři plodnic, na podmínkách růstu atd.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 08. února 2011 11:24 |
 |
|
ok A jak ta tvá lokalita vypadá? Co tam roste a jaké je tam zima?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
|
Zaslal: út 08. února 2011 12:52 |
 |
|
út 08. února 2011 10:24 Bob napsal: |
ok A jak ta tvá lokalita vypadá? Co tam roste a jaké je tam zima? |
Ta moje lokalita je prudká suťová stráň na severním Plzeňsku s převahou Tilia platyphyllos, vtroušeně Quercus, Fagus, Abies a směrovaná severně až severo-západně. Takže poměrně chladné místo. Podloží tvoří především břidlice. Myslím že odborně se tomuto typu říká posuvné suťové lesy, ale to si nejsem úplně jistý. Těžba zde naprosto neprobíhá pro svou nepřístupnost, ale to je pro mně naprosto idealní stav Jinak tohle je pro mně druhá lokalita S.jurana a viděl jsem myslím dost plodnic na to abych mohl říci, že to není fakt barevně odlišitelný. Jedině čeho jsem si všiml je to, že dost plodnic S. jurana je proti S. austriaca větších. Nezřídka jsem našel plodnice (misky), které měli v prúměru kolem 10-15 cm. I když musím říci, že když mám vedle sebe S. jurana a S.austriaca tak jsem schopen je na takových 80 procent rozpoznat, ale nevím čím to je jestli, to je nějakou mírně jinou stavbou plodnice nebo povrchu, nebo tvarem nevím, ale občas se mi to stává a myslím, že spoustě lidem, že to nedokážeš vysvětlit , ale vidíš to. Ale je to samozřejmě, přímo vázáno na množství plodnic, které jsi v životě od jednotlivých druhů viděl. Jak se slangově říká " Prostě máš to nakoukaný". Ale, stejně jistotu dá vždy až mikroskop.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 08. února 2011 13:10 |
 |
|
út 08. února 2011 11:52 sadlo napsal: |
Ta moje lokalita je prudká suťová stráň na severním Plzeňsku s převahou Tilia platyphyllos, vtroušeně Quercus, Fagus, Abies a směrovaná severně až severo-západně. Takže poměrně chladné místo. Podloží tvoří především břidlice. Myslím že odborně se tomuto typu říká posuvné suťové lesy, ale to si nejsem úplně jistý. Těžba zde naprosto neprobíhá pro svou nepřístupnost, ale to je pro mně naprosto idealní stav Jinak tohle je pro mně druhá lokalita S.jurana a viděl jsem myslím dost plodnic na to abych mohl říci, že to není fakt barevně odlišitelný. Jedině čeho jsem si všiml je to, že dost plodnic S. jurana je proti S. austriaca větších. Nezřídka jsem našel plodnice (misky), které měli v prúměru kolem 10-15 cm. I když musím říci, že když mám vedle sebe S. jurana a S.austriaca tak jsem schopen je na takových 80 procent rozpoznat, ale nevím čím to je jestli, to je nějakou mírně jinou stavbou plodnice nebo povrchu, nebo tvarem nevím, ale občas se mi to stává a myslím, že spoustě lidem, že to nedokážeš vysvětlit , ale vidíš to. Ale je to samozřejmě, přímo vázáno na množství plodnic, které jsi v životě od jednotlivých druhů viděl. Jak se slangově říká " Prostě máš to nakoukaný". Ale, stejně jistotu dá vždy až mikroskop. |
Sice jsi tu lokalitu popsal hezky, ale přece jen ještě dotaz. Našel jsi ty jurské jen u lípy nebo i u jiných dřevin?
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
|
Zaslal: út 08. února 2011 13:23 |
 |
|
út 08. února 2011 12:10 ram2007 napsal: |
Ta moje lokalita je prudká suťová stráň na severním Plzeňsku s převahou Tilia platyphyllos, vtroušeně Quercus, Fagus, Abies a směrovaná severně až severo-západně. Takže poměrně chladné místo. Podloží tvoří především břidlice. Myslím že odborně se tomuto typu říká posuvné suťové lesy, ale to si nejsem úplně jistý. Těžba zde naprosto neprobíhá pro svou nepřístupnost, ale to je pro mně naprosto idealní stav Jinak tohle je pro mně druhá lokalita S.jurana a viděl jsem myslím dost plodnic na to abych mohl říci, že to není fakt barevně odlišitelný. Jedině čeho jsem si všiml je to, že dost plodnic S. jurana je proti S. austriaca větších. Nezřídka jsem našel plodnice (misky), které měli v prúměru kolem 10-15 cm. I když musím říci, že když mám vedle sebe S. jurana a S.austriaca tak jsem schopen je na takových 80 procent rozpoznat, ale nevím čím to je jestli, to je nějakou mírně jinou stavbou plodnice nebo povrchu, nebo tvarem nevím, ale občas se mi to stává a myslím, že spoustě lidem, že to nedokážeš vysvětlit , ale vidíš to. Ale je to samozřejmě, přímo vázáno na množství plodnic, které jsi v životě od jednotlivých druhů viděl. Jak se slangově říká " Prostě máš to nakoukaný". Ale, stejně jistotu dá vždy až mikroskop. |
Sice jsi tu lokalitu popsal hezky, ale přece jen ještě dotaz. Našel jsi ty jurské jen u lípy nebo i u jiných dřevin? |
Pouze na lípě.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 08. února 2011 23:29 |
 |
|
út února 08, 2011 12:23 sadlo napsal: |
út 08. února 2011 12:10 ram2007 napsal: |
Sice jsi tu lokalitu popsal hezky, ale přece jen ještě dotaz. Našel jsi ty jurské jen u lípy nebo i u jiných dřevin? |
Pouze na lípě. |
To co popisuješ přesně odpovídá tomu jak je známe z "naší" lokality s Jirkou V. - včetně tý velikosti která je někdy i víc jak 12 cm což jsem u jiných ohnivců nikdy neviděl, ale je to možná daný tím že díky chladnějšímu biotopu mají na růst v příhodných podmínkách víc času.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 09. února 2011 10:56 |
 |
|
Kdyby jste je někdo zasejc potkal a chtělo se vám kousek plodnice uříznou a poslat mi jí, tak bych vám byl vděčný a při první příležitosti vás pozval na váš oblíbený nápoj Jednak jsem je už dlouho pod mikrákem neviděl a jedna bych chtěl trochu lépe nafotit chloupky a vřecka. Ale chce to nějakou dospělou plodnicí = již prášící po ofouknutí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|