Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 15. července 2009 7:31 Předmět: Kdy jste si naposled zálohovali data !?!?!? |
|
|
Já si nemohu přesně vzpomenout Už už jsem to chtěl udělat, ale počítač nevidí disk na kterém mám data. Dokonce ho nevidí ani BIOS. Dokonce to vypadá, že se ani neroztočí (datový i silový kabel je funkční) ...
Jsem "šťastným" majitelem disku Seagate Barracuda ES.2 ... včera jsem zjistil, že má chybu firmwaru. Že se to dá napravit nahráním nového, ale musí se to udělat dříve než to zkolabuje (můj případ). Teď už to prý zvládne pouze odborná firma - doufám! Zadarmo to samo sebou nebude
S cílem preventivního půsebení pokládám řečnické otázky: Kdy jste si zálohovali data? Kontrolujete si firmware vašeho disku? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 15. července 2009 8:42 |
|
|
Jelikož jsem počítačově dost nevzdělaný, tak můj způsob zálohování bude možná vzbuzovat úsměv, ale já jsem byl rád, že jsem ho pochopil a mohu ho bez problémů používat. Zálohuji cca 2x měsíčně a také vždy, když vyfotím nějakou opravdovou "lahůdku"
Já jsem asi před rokem přestal zálohu fotek a všeho podstatného z PC vypalovat na DVD, pořídil jsem si 8GB USB flash disk a zálohuji na něj. Kapacita zatím v pohodě postačuje. Je to jednodušší a rychlejší než vypalování. Pomocí Total commanderu to zabere jenom chvilku - k záloze se jednoduše přidají pouze nová data, která přibyla od posledního zálohování.
Co to je ten firmware to vůbec nevím. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 15. července 2009 10:13 |
|
|
Bobe, pozdě brečet... Pošli mi na PM přesný typ disku a další info, třeba můžu pomoct. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 15. července 2009 16:49 Předmět: Re: Kdy jste si naposled zálohovali data !?!?!? |
|
|
V zimě. Asi si taky koleduji. Navíc jsem už jednou o nějaké fotky (+ další data) přišel (před rokem), naštěstí houby jsem zachránil relativně všechny. V opačném případě bych musel asi za Vlkodlakem.
Co se týče technických znalostí, jsem na tom jako Pantáta, a možná ještě hůř. |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: st 15. července 2009 17:49 |
|
|
jak najdu nějakou lahůdku šup s tím na cd, jsou věci,které uvidíš a najdeš jednou za život a přijít o ně je vlastní leností, by mě .... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: st 15. července 2009 23:41 Předmět: Zálohování |
|
|
Pánové, dnes téměř každá deska podporuje redundantní disková pole (RAID), já například mám vše v RAID-1. Při dnešních cenách disků nemá smysl na tomto šetřit.
1. Úroveň ochrany dat = kvalitní hardware a minimálně zrcadlené diskové pole pro systém i data.
2. Úroveň je zálohování "on-site" na jiný počítač, USB disk, flash disk, DVD/Blu-ray apod. ideální je automatizovné, protože na člověka = sebe se spolehnout nelze. Já na sebe spoléhám, ale ve firmě je třeba při více uživatelích automatizovat.
3. Úroveň je zálohování offsite odnášením zálohovacích médií mimo firmu/kancelář/domov (umístění dat) a rotace zálohovacích médií. Lze rovněž zálohovat přes FTP či podobné protokoly na vzdálený server. Důležité je jiné umístění této zálohy, takže je dostupná i při krádeži, požáru, živelní pohromě apod. v původním místě.
Jak správně podotkl Robi, existují pouze 2 skupiny uživatelů... A ti, co o data ještě nepřišli a smějí se navrhovaným preventivním opatřením, nebo je ignorují a radši si koupí basu piva, spláčou jednou nad výdělkem. To je při dnešní procentuální chybovosti disků téměř jisté. |
|
Návrat nahoru |
|
|
krtenek
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: čt 16. července 2009 10:28 |
|
|
st 15. července 2009 18:49 JETHRO napsal: |
jak najdu nějakou lahůdku šup s tím na cd, jsou věci,které uvidíš a najdeš jednou za život a přijít o ně je vlastní leností, by mě .... |
CD taky nevydrží věčně, i když se uchovávají v ideálních podmínkách (tma!, stálá teplota 10-20 °C, nízká vlhkost). |
|
Návrat nahoru |
|
|
|