Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 23. listopadu 2006 16:46 |
 |
|
Čoveče Mate, jaká je energie toho laseru? Nesušíš ty je vlastně tím laserem? Kolik do nich nacpeš za dobu měření energie? Můžeš měřit teplotu jejich povrchu?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 23. listopadu 2006 17:10 |
 |
|
23. listopadu 06, 15:46 Bob napsal: |
Čoveče Mate, jaká je energie toho laseru? Nesušíš ty je vlastně tím laserem? Kolik do nich nacpeš za dobu měření energie? Můžeš měřit teplotu jejich povrchu? |
Jaká je energie toho laseru to vůbec nevím. Dá se ale nastavovat - posl obr. byl při 30%, předešlé byly na plno. Teplotu povrchu pod mikroskopem asi kloudně nezměřím. Na suchu jsou ty výtrusy ale vypuštěné i na tech 30%, to mám ověřené.
Ten laser asi nebude moc velká síla, poněvadž nicrocelulozový filtr to přežívá jakštakš bez úhony (trochu se pohybuje). Teďka si ale na něco vzpomínám - předloni jsem něco podobného nafotil pomocí úplně normálního mikroskopu v odraženém světle. Je to tady - http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=8341. Byl to tehdy takový pokus a výsledku jsem tehdy moc nevěnoval pozornost. I když i to není důkaz, poněvadž to bylo nasvícené xenonovou žárovkou na plný výkon a objektiv světlo určitě soustřeďuje. Budu muset zapřemýšlet a ještě něco zkusit .
Ještě mě napadá jedna věc - tvar výtrusů dost závisí na médiu, do kterého se uloží. Když jsem zkoušel fotit výtrusy přímo v imerzním oleji, tak měnily tvar a dost hodně se zmenšovaly. Povrchové napětí dělá divy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 23. listopadu 2006 17:18 |
 |
|
23. listopadu 06, 15:46 Bob napsal: |
Čoveče Mate, jaká je energie toho laseru? Nesušíš ty je vlastně tím laserem? Kolik do nich nacpeš za dobu měření energie? Můžeš měřit teplotu jejich povrchu? |
Právě jsem zjistil, že laser má méně než 1 mW Jenže ten 1 mW je na plochu cca 1 um^2.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 23. listopadu 2006 17:46 |
 |
|
To je docela hodně, ne? Ohledně média ... včera večer jsem nad tím taky dumal a napadlo mne, jestli náhodou tím co jako médiu používáš nadochází díky osmotickým jevům k vycucnutí obsahu buňky. Podobně jako když jsme na základce měřili list měříku ve slaném roztoku Jen taková myšlenka
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 23. listopadu 2006 17:48 |
 |
|
Podle mne by to chtělo měřit ty výtrusy v jejich přirozeném prostředí ... podobně jako je pro člověka fyziologický roztok
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: pá 24. listopadu 2006 8:59 |
 |
|
23. listopadu 06, 16:46 Bob napsal: |
To je docela hodně, ne? Ohledně média ... včera večer jsem nad tím taky dumal a napadlo mne, jestli náhodou tím co jako médiu používáš nadochází díky osmotickým jevům k vycucnutí obsahu buňky. Podobně jako když jsme na základce měřili list měříku ve slaném roztoku Jen taková myšlenka  |
Jenže na tom konfokálu se vůbec žádné médium nepoužívá. Tedy kromě vzduchu. Ono to funguje úplně bez jakékoliv úpravy. Na sklo nebo cokoliv rovného se nechají napadat výtrusy, dá se to pod objektiv a pozoruje se. To je všecko .
Já jenom jaksik nemůžu zjistit, jestli jsou ty výtrusy v normálním stavu takové vypuštěné, nebo je to způsobené tím laserem, příp. světlem přes čočky. Spíše bych teď ale řekl, že to vypuštění je normální stav na vzduchu.
23. listopadu 06, 16:48 Bob napsal: |
Podle mne by to chtělo měřit ty výtrusy v jejich přirozeném prostředí ... podobně jako je pro člověka fyziologický roztok  |
Jenže pro výtrusy by mělo být přirozené prostředí vzduch, ne. Ony slouží pro přenos genetické informace vzduchem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: pá 24. listopadu 2006 9:53 |
 |
|
I já jsem viděl nějaké obr. výtrusů z elektroňku a nebyly vypuštěné - slizovky, lakovky atd. Jenže příprava biolog. vz. pro klasický elektroňák bez enironment. cely je extrémně složitá záležitost (kryogenní sušení, náhrada media něčím netěkavým atd.), s env. celou se provádí pozorování po zmražení kapalným dusíkem.
Já mám ale zjištěné, že to na tom konfokálu všechny druhy nedělají.
A co se týče těch mých starých obr., tak ty jsou z normálního optického mikroskopu. Jenom matně si vzpomínám v jakém mediu to bylo dělané. Ten první byl skoro určitě ve vodě, ale voda z prep. utekla a ten druhý v silikonové vazelině (fuj, to byl ale nápad ).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin