Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Coprinus impatiens - Hnojník nedůtklivý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 23. listopadu 2006 16:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čoveče Mate, jaká je energie toho laseru? Nesušíš ty je vlastně tím laserem? Kolik do nich nacpeš za dobu měření energie? Můžeš měřit teplotu jejich povrchu?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 23. listopadu 2006 17:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

23. listopadu 06, 15:46 Bob napsal:
Čoveče Mate, jaká je energie toho laseru? Nesušíš ty je vlastně tím laserem? Kolik do nich nacpeš za dobu měření energie? Můžeš měřit teplotu jejich povrchu?

Crying or Very sad Jaká je energie toho laseru to vůbec nevím. Dá se ale nastavovat - posl obr. byl při 30%, předešlé byly na plno. Teplotu povrchu pod mikroskopem asi kloudně nezměřím. Na suchu jsou ty výtrusy ale vypuštěné i na tech 30%, to mám ověřené.

Ten laser asi nebude moc velká síla, poněvadž nicrocelulozový filtr to přežívá jakštakš bez úhony (trochu se pohybuje). Teďka si ale na něco vzpomínám - předloni jsem něco podobného nafotil pomocí úplně normálního mikroskopu v odraženém světle. Je to tady - http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=8341. Byl to tehdy takový pokus a výsledku jsem tehdy moc nevěnoval pozornost. I když i to není důkaz, poněvadž to bylo nasvícené xenonovou žárovkou na plný výkon a objektiv světlo určitě soustřeďuje. Budu muset zapřemýšlet a ještě něco zkusit Laughing.

Ještě mě napadá jedna věc - tvar výtrusů dost závisí na médiu, do kterého se uloží. Když jsem zkoušel fotit výtrusy přímo v imerzním oleji, tak měnily tvar a dost hodně se zmenšovaly. Povrchové napětí dělá divy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 23. listopadu 2006 17:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

23. listopadu 06, 15:46 Bob napsal:

Právě jsem zjistil, že laser má méně než 1 mW Laughing Jenže ten 1 mW je na plochu cca 1 um^2.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 23. listopadu 2006 17:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je docela hodně, ne? Smile Ohledně média ... včera večer jsem nad tím taky dumal a napadlo mne, jestli náhodou tím co jako médiu používáš nadochází díky osmotickým jevům k vycucnutí obsahu buňky. Podobně jako když jsme na základce měřili list měříku ve slaném roztoku Smile Jen taková myšlenka Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 23. listopadu 2006 17:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mne by to chtělo měřit ty výtrusy v jejich přirozeném prostředí ... podobně jako je pro člověka fyziologický roztok Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 24. listopadu 2006 8:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

23. listopadu 06, 16:46 Bob napsal:
To je docela hodně, ne? Smile Ohledně média ... včera večer jsem nad tím taky dumal a napadlo mne, jestli náhodou tím co jako médiu používáš nadochází díky osmotickým jevům k vycucnutí obsahu buňky. Podobně jako když jsme na základce měřili list měříku ve slaném roztoku Smile Jen taková myšlenka Smile

Jenže na tom konfokálu se vůbec žádné médium nepoužívá. Tedy kromě vzduchu. Ono to funguje úplně bez jakékoliv úpravy. Na sklo nebo cokoliv rovného se nechají napadat výtrusy, dá se to pod objektiv a pozoruje se. To je všecko Laughing.

Já jenom jaksik nemůžu zjistit, jestli jsou ty výtrusy v normálním stavu takové vypuštěné, nebo je to způsobené tím laserem, příp. světlem přes čočky. Spíše bych teď ale řekl, že to vypuštění je normální stav na vzduchu.

23. listopadu 06, 16:48 Bob napsal:
Podle mne by to chtělo měřit ty výtrusy v jejich přirozeném prostředí ... podobně jako je pro člověka fyziologický roztok Smile

Jenže pro výtrusy by mělo být přirozené prostředí vzduch, ne. Laughing Ony slouží pro přenos genetické informace vzduchem.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 24. listopadu 2006 9:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Viděl jsem několik snímků výtrusů na bazidiích z elektronového mikroskopu a ani jeden neměl "vydechnuto" Smile ... všechny z rodu lactarius čili ryzce.

tahle fotka: http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=8337&next_img_type=gallery&galeria_id=1637 byla pořízena jakým mikroskopem?

A tahle? http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=7916&next_img_type=gallery&galeria_id=1637
V té skupince dole vpravo blíže ke středu je jeden taky nějaký vyfouknutý Smile

A co teprve ta vlasnačka! http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=48418

A další! http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=15047

Naposledy upravil Bob dne pá 24. listopadu 2006 10:16, celkově upraveno 2 krát
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 24. listopadu 2006 9:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

24. listopadu 06, 8:30 Bob napsal:
Viděl jsem několik snímků výtrusů na bazidiích z elektronového mikroskopu a ani jeden neměl "vydechnuto" Smile ... všechny z rodu lactarius čili ryzce.

tahle fotka: http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=8337&next_img_type=gallery&galeria_id=1637 byla pořízena jakým mikroskopem?

A tahle? http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=7916&next_img_type=gallery&galeria_id=1637
V té skupince dole vpravo blíže ke středu je jeden taky nějaký vyfouknutý Smile

I já jsem viděl nějaké obr. výtrusů z elektroňku a nebyly vypuštěné - slizovky, lakovky atd. Jenže příprava biolog. vz. pro klasický elektroňák bez enironment. cely je extrémně složitá záležitost (kryogenní sušení, náhrada media něčím netěkavým atd.), s env. celou se provádí pozorování po zmražení kapalným dusíkem.

Já mám ale zjištěné, že to na tom konfokálu všechny druhy nedělají.

A co se týče těch mých starých obr., tak ty jsou z normálního optického mikroskopu. Jenom matně si vzpomínám v jakém mediu to bylo dělané. Ten první byl skoro určitě ve vodě, ale voda z prep. utekla Laughing a ten druhý v silikonové vazelině (fuj, to byl ale nápad Confused).
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 24. listopadu 2006 12:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A problém je vyřešený. Hurá. Laughing

Vzal jsem sklíčko s napadanou vrstvou výtrusů toho hnojníku, dal to na sucho pod normální mikroskop (im. obj. 100x na sucho, otřesné Twisted Evil) zaostřil na okraji. Pak jsem nastavil minimálním možným osvětlení a posumul preparátem do středu (byla tam tma jak v oném místě a v okulárech zcela nic nebylo vidět Laughing) a na kameře nastavil maximální možný čas snímání - 60 sekund. Obrázek je sice hrozný, ale ten vypuštěný, čočkovitý nebo lžicovitý tvar tam je zcela evidentní.

Tak, že když to shrneme, tak platí: Některé houby, např. hnojníky mají výrazně jiný tvar výtrusů na suchu a ve vodě.

68.15 kB    
Obrázek je strašně škaredý, ale tvar tam vidět je.
Hnojnik--px2.jpg
   Hnojnik--px2.jpg

Naposledy upravil mat60 dne pá 24. listopadu 2006 13:34, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 24. listopadu 2006 12:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No vida! Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. prosince 2006 11:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jedna celkem pěkná skupinka ze soboty.

189.19 kB    
Vratimov, Zaryje, 9.12.06. (c) mat60
DSCN6817-01.jpg
   DSCN6817-01.jpg

Naposledy upravil mat60 dne po 09. června 2008 8:01, celkově upraveno 1 krát
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 04. listopadu 2008 16:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidám jeden letošní.

175.18 kB    
Řepiště, Zaryje, 29.10.08. (c) mat60.
DSCN9275.jpg
   DSCN9275.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru