Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Chemická činidla mykologů
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 13:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já je kupuju v zdr. potřebách ono to není klasické rozežrání ale spiš deformace a octan začne unikat a to mě dost rozčiluje neb pak smrdím jak milovník tolulénu.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 17:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já myslel, že to nikoho nezajímá a nejednou taková mela Smile Smile Kluci, já mám strašně málo času ... potřebuji odkaz na web do nějakého katalogu. P-Lab, Aldrich, SciTech, Sigma, Merck, Labora, ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Šťavnatka

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 1:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kapátka do nosu a očí se mi vždy osvědčila...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
zcr
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 10:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravim vespolek. Tohle tema mne vzdycky zajimalo (jsem chemik, zajem o houby mne popada se zhruba rocni periodou, takhle na podzim, ale neni jenom gastronomicky Surprised). Pomerne dost informaci jsem kdysi nasel v jednom Hagarove atlase (ted si bohuzel nevybavuji presny nazev, je takoveho divneho formatu (mensi nez A4) a na prebalu ma snad kremenace, ale mozna se pletu). Tusim, ze prave tam je i seznam cinidel, ktery se tu drive objevil - k nemu bych mel par poznamek: 1) FeSO4 je siran zeleznaty, nikoli zelezity, mysli se tim klasicka zelena skalice, ktera byva k dostani v drogerii; bohuzel je v obchodech zpravidla smes zeleznateho a zeleziteho, nemusi davat uplne spolehlive vysledky. 2) Padla zminka o naftolu; pod timhle jmenem se skryvaji dve slouceniny: 1-naftol (neboli alfa-naftol) a 2-naftol (beta-naftol), ktere by taky nemusely reagovat uplne stejne a navic bych vas pred nimi celkem varoval, nejsou to latky "na hrani", nebot jsou podezrele z kancerogenity. 3) fenol, kyselina dusicna a KOH docela zerou, takze opatrne s nimi. 4) Rad zodpovim jakekoli dotazy chemickeho razu (michani, dostupnost, stabilita...). Nezkousel jste nekdo patrat v mykologicke literature? Mam neodbytny pocit, ze se tim nekdo uz musel zabyvat a ze to bude nekde dobre schovane v primarni literature. Houbam zdar!
latcarf

PříspěvekZaslal: st 20. září 2006 18:37
  Předmět: Upřesnění
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych jenom doplnil že u Melzerova činidla se jedná o chloral hydrát a ne chlorhydrát jak bylo napsáno, jedná se tuším o Cl3C-C(OH)3 a asi se bude celkem blbě shánět ale myslím že na výtrusy by stačil i jod s KI ve vodě, vyzkouším uvidím. Co se síranu železnatého týče (zelené skalice) tak proti zkažení (oxidaci na železitou sůl) pomůže dát do roztoku odmaštěné železné piliny. Co se naftolu týče používá se 1-naftol.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 21. září 2006 8:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S chloralem bude opravdu problém. Pokud vím tak je to hypnotikum a sedativum, tak snad v lékárně. Ale k namíchání Melzerova činidla je potřeba koňská dávka Laughing.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 21. září 2006 8:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"jedná se tuším o Cl3C-C(OH)3" ... nikoli !!! ... není to hydrát kyseliny trichloroctové, ale trichlorethanalu čili trichloracetaldehydu čili CCl3-CH(OH)2 neboli CCl3-CH=O + H2O ... je to vcelku levná chemikálie ... jestli je na nějakém indexu nevím.
latcarf

PříspěvekZaslal: pá 22. září 2006 10:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díkec!!! Já právě našel všude jen více méně nepřesný název a k tomu sem si asi zapamatoval špatný vzoreček, navíc organiky mi nikdy moc nešla. Děkuju moc za upřesnění.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 30. září 2006 23:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby někdo potřeboval, chloralhydrátu mám v kabinetě asi tak 4 kila...
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 30. září 2006 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nedělalo se z něj náhodou DDT
latcarf

PříspěvekZaslal: ne 01. října 2006 11:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 30. září 2006 22:26 Tuřín napsal:
Kdyby někdo potřeboval, chloralhydrátu mám v kabinetě asi tak 4 kila...

No já bych si možná tak 20 - 30 g vzal pokud by to nečinilo problémy. Tuším, že jsi z Brna? Na revanš zase nabízím třeba I2 či KI na Melzera Wink Když tak napiš na latcarf@seznam.cz nebo na ICQ 97679363
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru