Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
krakalek
|
Zaslal: st 13. února 2013 23:39 |
 |
|
Tak cim vice knih jsem mel docteno, tim vice se objevovalo otazniku a ja pridaval dalsi a dalsi knihy ci studie. Ma chyba byla, ze jsem zacal u knih v cestine, pokracoval anglictinou a skoncil u cinskych a japonskych textu. Pulku knih jsem tak prelouskal zbytecne, jelikoz byly vice ci mene prepsane respektive prelozene z anglickych respektive cinskych textu a ja tak v podstate cetl neustale totez dokola, aniz bych ziskaval odpovedi na sve otazky.
Problem je jednak to, ze pulka textu je komercnich, respektive s komercnim podtextem od propagatoru hub, ci od vedeckych tymu, jejichz vyzkum je dotovan nekterym z vyrobcu potravinovych doplnku z hub. Dalsi problem je, ze i ve vedeckych textech se to mnozi slovy "mozna, mohlo by ucinkovat, zda se, uvazuje se, teoreticky by mohlo" a je to jedna spekulace vedle druhe. No a v neposledni rade jsou zdrojove texty plne tolika rozporu, ze to cloveka nekdy az vede k myslence, zda autor dila dany text spravne prelozil z cinstiny, korejstiny nebo japonstiny, odkud cerpal. Ja mel tu vyhodu, ze mi kolega z Ciny dost cinskych textu ochotne prelozil, coz mi vyrazne usnadnilo cteni i neprelozenych textu, se kterymi bych si jinak neporadil.
Problem je bohuzel ten, ze na radu otazek zatim nikdo nezna odpoved. A tak si to kazdy vyklada po svem, pripadne tak jak se to hodi jemu do kramu (zvlast pokud zaroven prodava sve produkty). Ono je vcelku snadne najit argumenty pro svuj vyklad, stejne jako je velice snadne najit argumenty proti.
Nekdy to bylo az usmevne, kdyz autor napise, ze ucinnou latkou je beta-D-glukan s vysokou molekularni hmotnosti, ktery je ucinny na A, B, C, D potize a pri tepelne uprave nad 60 stupnu se rozklada na mensi s malou hmotnosti, coz ma za nasledek ztraty ucinnosti na A, B, C a funguje uz pak pouze na D. O 3 radky nize pak napise, ze pro leceni A, B, C, D timto glukanem (s vysokou molekularni hmotnosti) je treba houbu s timto glukanem 2-3 hodiny tepelne zpracovavat v teplote kolem 100 stupnu... Zajimave je, ze toto jsem cetl nezavisle na sobe prakticky v totoznem zneni hned asi ve 3 publikacich, cili to od sebe zrejme zkusene kopirovali
Mel-li jsem na zacatku 10 nejasnosti ohledne lecivych ucinku hub, mam jich nyni tak 200 (problem je vsak vyse zmineny fakt, ze odpovedi na radu z nich nikdo dosud zrejme nezna)
Nicmene jsem rad, ze jsem si diky prectenym kniham, vyzkumum a studiim ujasnil, ktere propagovane ucinky jsou komercnimi plky a co lze od hub skutecne prokazatelne cekat. Jednim dechem pak musim dodat, ze mne toto zorientovani se v problematice neodradilo od konzumace lecivych hub. Posledni mesic jsem sice kvuli houbam nemel moc cas na praci, jelikoz jsem 14 hodin denne lezel v knihach, ale omlouvam to sam pred sebou, ze zdravi mam jen jedno a tak prace pocka
Jdu docist posledni knihu  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 14. února 2013 9:35 |
 |
|
No To jsi dopadl On je ten tvůj "výsledek" trochu předpokládatelný. Knihy obvykle nepíší kovaní vědci. Pokud chceš získat opravdová fakta, pak musíš vždy do primární literatury. Správně posoudit, zda k jejich vývodům měli dostatek důkazů, a hlavně věřit, že si nic nepřikrášlili. A též si nic nepřikrášlovat  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: čt 14. února 2013 14:11 |
 |
|
Já teda moc literatury nepřečetl, spíš jsem se snažil najít informace na internetu. Věnoval jsem tomu taky spoustu času a musím říct, že jsem dospěl k totožným dojmům, jako Krakálek. Pro mne je to docela překvapivé zjištění, poněvadž jsem do teď, podobně jako většina lidí, považoval literaturu za o řády serioznější zdroj faktických informací, nežli webíky a blogy. Jak je vidět, tak i nakladatelé jsou jenom chybující lidé, ne vždy imunní vůči tlakům autorů i "autorů", jakož i tlakům komerčním a ideologickým. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: po 18. února 2013 21:35 |
 |
|
ja se musim priznat, ze jsem na zacatku prece jen cekal, ze tech seriosnich vyzkumu uz bylo provedeno tolik, ze zavery, ke kterym se doberu, budou jednoznacnejsi a celkove budou ucinky hub probadanejsi a vedecky vice podlozene. Zvlast vzhledem k tomu, ze v Asii je pouzivani hub nedilnou soucasti lekarstvi po tisice let a tech vyzkumu, na rozdil od zbytku sveta, tam probehlo mraky a vseobecne tam ten zajem o lecive ucinky hub ma silne historicke koreny. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 11. března. 2013 0:20 |
 |
|
ne 20. ledna 2013 21:40 krakalek napsal: |
nejsem moc moudry z toho, jak je to s tim vyuzitim beta glukanu coby imunomodulantem u rady druhu hub, at uz jsou to hlivy, shiitake, ucha atd. Vana vychazejici z TCM a rada jinych autoru hovori o tom, jak tu ci onu houbu dlouho varit, ale kdyz jsou ty beta glukany termolabilni a pri vareni se vsechny ucinne latky likviduji, tak jsem z toho jelen
?
Unika mi neco? Nebo jak to vlastne je s temi glukany?  |
Myslím, že ti nic neuniká. Vlastně na tenhle rozpor několikrát poukazoval i (zde poměrně zatracovaný) Ing. Baier. Upozorňuje např. u hlívy, že při léčbě, kdy mají být z obsažených látek využívané právě imunoglukany, je třeba hlívu konzumovat syrovou nebo sušenou při nízké teplotě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: po 11. března. 2013 20:15 |
 |
|
ne 10. března. 2013 23:20 no-X napsal: |
ne 20. ledna 2013 21:40 krakalek napsal: |
nejsem moc moudry z toho, jak je to s tim vyuzitim beta glukanu coby imunomodulantem u rady druhu hub, at uz jsou to hlivy, shiitake, ucha atd. Vana vychazejici z TCM a rada jinych autoru hovori o tom, jak tu ci onu houbu dlouho varit, ale kdyz jsou ty beta glukany termolabilni a pri vareni se vsechny ucinne latky likviduji, tak jsem z toho jelen
?
Unika mi neco? Nebo jak to vlastne je s temi glukany?  |
Myslím, že ti nic neuniká. Vlastně na tenhle rozpor několikrát poukazoval i (zde poměrně zatracovaný) Ing. Baier. Upozorňuje např. u hlívy, že při léčbě, kdy mají být z obsažených látek využívané právě imunoglukany, je třeba hlívu konzumovat syrovou nebo sušenou při nízké teplotě. |
jenze tady je zase problem, ze pri konzumaci cerstve hlivy organismus pro zmenu nedokaze rozbourat bunecne steny, nedostane se pres chitin a betaglukany projdou travicim traktem "schovane" a nevyuzite ... cili na jedne strane vyluhovani a tepelna uprava latky nici a na strane druhe bez tepelne upravy si je zase telo neumi vzit (alespon tak to pisi v knihach) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 11. března. 2013 20:56 |
 |
|
Nacházejí se imunoglukany v buněčné stěně, nebo uvnitř buňky? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: po 11. března. 2013 21:06 |
 |
|
nedokazi odpovedet... vetsina hub obsahuje mnoho druhu polysacharidu, mas-li na mysli konkretne imunostimulacni 1-3 a 1-6 beta-D-glukany, tak i tech je vetsinou v lecivych houbach rada druhu a to, kde se ktery z nich nachazi (v bunecne stene ci uvnitr bunky) jsem nikde necetl, tudiz to netusim, o biochemii pak nemam ani paru. Co jsem nicmene cetl v rade zahranicnich knih/studiich/vedeckych pracich o lecivych houbach, tak je to vyse uvedene - tedy, ze bez tepelne upravy projdou organismem nevyuzite, jelikoz pres chitin se k nim telo nedostane |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: po 11. března. 2013 21:10 |
 |
|
P.S. podotykam, ze rada vyzkumu podavala susena mycelia, praskovane houby a vysledku bylo dosazeno, cili nezpochybnuji ucinnost susenych hub. Lec jen poukazuji na rozpor, ktery mne osobne nejde do hlavy jako laikovi a zaroven bych znal rad na danou vec odpoved, bohuzel, odpovedi se ruzni a holt je asi na nas, abychom si vybrali tu, ktera se nam libi  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 11. března. 2013 23:05 |
 |
|
Pokud jsou imunoglukany uvnitř buňky (což předpokládám spíš, nenapadá mě rozumný důvod, proč by měly být v buněčné stěně - což ale neznamená, že ten důvod nemůže existovat, jsem skoro laik), pak by mělo stačit podávat houbu rozemletou - buněčná stěna se rozruší a obsah může být stráven. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: út 12. března. 2013 0:04 |
 |
|
to je dobra pripominka Kdyz trochu odbocim, tak pri te tvorbe vyluhu atd. je casto doporucovano houby natrhat, nikoliv nakrajet, z obdobnych duvodu, ktere uvadis. Zaroven vsak jednim dechem autori dodavaji "ze by to tak snad mohlo vest k lepsim vysledkum" - zkratka ani v tomto ohledu nepanuje jasny zaver. Jak jsem z toho vseho precteneho pochopil, ono se casto vubec ani nevi, co je ucinnou slozkou a jaka je nejvhodnejsi forma podavani cloveku. Zaroven pak je pomerne caste, ze latka, ktera je povazovana za ucinnou, tak je ucinna jen v ramci synergickeho efektu s dalsimi slozkami dane houby, nikoliv je-li izolovana a pouzita osamocene. V neposledni rade je pak taky dulezite, co clovek od tech glukanu ceka, treba hladinu cukru v krvi snizuji i termolabilni polysacharidy po tepelne uprave, zatimco na jine obtize uz po rozpadu na male molekuly pri tepelne uprave ucinnost nemaji. A z druhe strany pak zase po rozpadu na molekuly s mensi molekularni hmotnosti jsou organismem snaze prijimatelne. Treba Agaricus blazei je takovy hit mezi lecivymi houbami prave diky tomu, ze obsahuje polysacharidy s nizkou molekulárni hmotnosti, ktere jsou telem snadneji prijimany nez glukany z ostatnich hub a tim si vedci vysvetluji jejich vyssi ucinnost predevsim na maligni bunky.
Co se konkretne hlivy tyce, tak jsem si ji nakapsloval a davam si jednu kuru v roce na 3 mesice, zaroven ji dlabu prubezne v roce v jidle. Ona zrovna ta hliva je skvela jen snizovani LDL cholesterolu, na krevni cukr atd. Co se ostatnich potizi a chorob tyce, tak je lepsi dlabat jinde druhy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 01. května 2013 23:01 |
 |
|
Od března si říkám, že to sem doplním a stále na to zapomínám. V nějaké publikaci (od té doby jsem zapomněl, ve které), jsem narazil na informaci, že glukany jsou uloženy uvnitř buněk a pouze u některých hub i v buněčné stěně (tuším, že tam byla zmíněna jako příklad pýchavka).
Z toho se dá odvodit, že trávící trakt nemusí rozkládat chitinovou buněčnou stěnu, aby se ke glukanům uloženým v ní dostal. Stačí, pokud se dostane dovnitř buňky a tomu se dá pomoci třeba tím rozemletím - možná stačí pro rozrušení buněk pořádně houbu rozkousat, vždyť trávení není jen chemický proces  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lukáš falteisek
|
Zaslal: pá 12. července 2013 20:06 |
 |
|
Jen malý střípek - na jednom školním praktiku se studenty určujeme "neznámé" houby pomocí DNA. Jistý student přinesl komerční přípravek z hlívy (zapomněl jsem, který přesně), který zrovna užíval. Překvapivě se z něj amplifikovat houbová ITS skutečně dala a nebyla to hlíva, ale suchohřib žlutomasý. Žádný jiný suchohřib, který by to mohl kontaminovat, v té místnosti přitom nebyl.
Jiank si troufám říct, že mechanismus účinku houbových polysacharidů a přesná látka nebude známá ještě dlouho. Zažil jsem jednu konferenci, kde se mimo jiné probíraly účinky izolovaných polyseacharidů z hub na myších a důkazy jejich účinnosti byly mírně řečeno pofidérní, o znalosti mechanismu nemluvě. Celé to bylo v duchu, že na data na to sice možná nevypadají, ale když použijeme správnou statistickou metodu, hned je vidět, jak báječně to funguje. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
barkona
|
Zaslal: pá 18. března. 2016 10:41 Předmět: Česky psaná odborná práce k beta-glukanům |
 |
|
Se svou troškou do mlýna:
Česky psaná odborná práce k beta-glukanům:
https://is.muni.cz/th/106798/lf_b/Bakprace_Beta-glukany.pdf
čt 24. ledna 2013 9:01 krakalek napsal: |
lezi mi tu jeste tri knihy:
Healing Mushrooms od Halperna
The Fungal Pharmacy od Rogerse a Wassera
Sugars That Heal od Mondoa a Kiteie
V te prvni jsem zatim zadne odpovedi bohuzel take nenasel, tak treba neco bude v tech dalsich, ale ta druha je tak rozsahla, ze ji budu cist tak mesic vzhledem k me vytizenosti Tak jsem zvedav, zda se doctu neco alespon zde, zatim z toho mam pocit, ze to zkratka jeste ani neni poradne prozkoumano s vyjimkou nekolika malo druhu. Doctu-li se zde neco, dam vedet.
Diky Bobe za pohled chemika  |
_________________ Mykoložka tělem i duší! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
barkona
|
Zaslal: so 26. května 2018 18:36 Předmět: betaglukany v lidském organismu - mechanismus působení |
 |
|
Dovoluji si přispět do této diskuze krásným odborným článkem Miroslava Nováka: https://old.vscht.cz/chem_listy/docs/full/2007_11_872-880.pdf _________________ Mykoložka tělem i duší! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|