Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hnojník co si libuje ve skleníku mezi sazenicemi aster
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 17:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

.... a tamti dva jsou kořenující nebo nejsou, protože tenhle kořenující byl.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 17:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ještě něco ... jaký má Coprinus tuberosus český alebo slovenský názov?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
J. Č.

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 22:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Odpovede na otázky:

Sklerócium sa nevytvára spolu s plodnicou, je súčasťou mycélia - je to taký zásobný orgán. V ňom huba prežíva počas nepriaznivých podmienok, napríklad pri suchu v kvetináči. Pri priaznivých podmienkach z neho začínajú vyrážať zárodky plodníc a ak je ponorené hlboko v pôde, vytvorí sa aj koreňovitý povrazec, ktorý plodnicu spája so skleróciom. Je celkom možné, že to sklerócium tam teraz nejaké je, ale ono sa môže vytvoriť hocikde na mycéliu a nebolo by efektívne ho hľadať, jedine, že by sme mali záujem o rozbombardovanie pôdy v kvetináči. Je to len o náhode.

U ostatných dvoch hnojníkov sa nepíše o koreňujúcej časti. U tohto sa píše o spojení bázy so skleróciom, teda tam ten koreň musí byť.

O slovenskom ani českom názve neviem. Zo SR nie je známy (aspoň v bratislavskom herbári nie je) a v ČR ho asi tiež málokto objavil, alebo ak objavil, tak možno ani neurčil. Patrí medzi málo známe druhy, čo sú adepti na prvonález. Treba zistiť, či už ho niekto v ČR našiel a určil, ale pochybujem, ako to nebol napríklad Burlik. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 9:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Wow !!! Tož já ho pokřtím Smile Hnojník damykový Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 9:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nač ta skromnost? Hnojník Bobův je taky hezký Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 9:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Mne stačí, že se po mne jmenuje dcera Smile Tedy jen pozměněným příjmením Smile A damykový zní tajemně ... damykový, damykový, co je vlastně to damyko ... Smile

Bez DAMyka a J.Č. bych stejně nikdy nevěděl co mi to tam vyrostlo ...

Co se optat u světových odborníků na kopriňáky ohledně toho kořenování těch dvou zbývajících?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 10:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na tom holandském webu se píše:

The sclerotium is the most useable character to recognize Coprinus tuberosus. If lacking, the species is recognizable by the size of the basidiocarps and the spores with rounded base and smooth, sparse episporium. Only C. foetidellus has similar spores, but that species is very small, up to 7 mm wide when expanding and grows on pure dung.

Tož mi z toho plynne, že je to určení více než jasné! Bude to ten C. tuberosus !!! Jak by řekl klasik: "Pane Červenka, voni sou hlavá" Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 10:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož bychom mohli napsat článek do mykologických časopisů, ať tu nomenklaturu schálíme Smile Chce se Burlik přidat?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě k tomu názvu hnojník Bobův ... no fyzicky můj byl, ale vzhledem k tomu že za můj hnojník jsem obvykle dostal od rodičů pěkně vycinkáno, tak bych se k tomu raději nehlásil ani dnes Smile
J. Č.

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 10:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Áno, všetko hovorí za to, že je to naozaj on. Taký článok v časopise je dobrý nápad. Ja mám napríklad hotový článok týkajúci sa nových slovenských mien hnojníkov, ale zatiaľ sa mi nepodarilo presadiť ho do časopisu. Jediný slovenský názov z mojej dielne, ktorý bol publikovaný, je hnojník Strossmayerov pre Coprinus strossmayeri.

Ja sa z tejto diskusie odmlčím asi na 5 dní, lebo idem na chatu, tak som zvedavý, čo tu za tú dobu pribudne. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 11:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Publikuj u nás v MS, prý nemají co tisknout.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 14:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jedna věta z chytré knihy, docela korespondující s řešeným problémem:
Coprinus tuberosus is probably often misidentified if the sclerotium, which is often embedded in the substrate several centimeters below the base of stipe, is not noticed....

Ve starších českých zdrojích je uveden tento druh jako synonymum k Coprinus stercorarius, který je česky uveden jako hnojník výkalový, ačkoliv je u toho současně uváděn výskyt na hnojené zahradní zemi, zvláště ve sklenících, nikoliv tedy na čistém hnoji...

V souvislosti s nástupem internetu se mi vnucuje pocit, že objevujeme objevené, Dr. Pilát ho uvádí jako hojný druh!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
J. Č.

PříspěvekZaslal: st 05. července 2006 23:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je mi novinka! Ten názov som niekde čítal, ale nenapadlo mi , že by to mohlo byť synonymum C. tuberosus. Musím pozrieť do zbierok v múzeu, či tam je. Very Happy
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 10. července 2006 8:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmmm Smile

Ono je nutno asi zohlednit kdo tu houbu "popsal a nejen jaké ji dal jméno"
Na polském webu jsou oba
http://www.grzyby.pl/coprinus-site-Kees-Uljee/species/stercore.htm
http://www.grzyby.pl/coprinus-site-Kees-Uljee/species/tuberosu.htm
Velmi zajímavý zdroj k hnojníkům a asi nejen k nim jsem našel zde:
http://www.rbg.vic.gov.au/dbpages/fungi/cat/results.php3?genus=Coprinus

Navíc jsem prolétl obrázky toho Coprinus stercoreus na internetu a nemůžu než konstatovat, že se i makroskopicky liší vcelku dost !!!
J. Č.

PříspěvekZaslal: po 10. července 2006 11:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že Martin mal na mysli stercorarius, nie stercoreus. Stercoreus síce je z tej podsekcie, ale je miniatúrny a rastie na srnčom truse v lese a pod. Stercorarius by mohlo byť synonymum pre tuberosus, ale ešte som si to neoveroval. Stercorarius (tuberosus) a stercoreus sú dva rôzne druhy s veľmi podobnými menami.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru