Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 29. června 2006 17:50 |
 |
|
.... a tamti dva jsou kořenující nebo nejsou, protože tenhle kořenující byl. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 29. června 2006 17:55 |
 |
|
A ještě něco ... jaký má Coprinus tuberosus český alebo slovenský názov? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
Založen: 18. 03. 2006 Příspěvky: 74 Bydliště: Bratislava-Petržalka
|
Zaslal: čt 29. června 2006 22:00 |
 |
|
Odpovede na otázky:
Sklerócium sa nevytvára spolu s plodnicou, je súčasťou mycélia - je to taký zásobný orgán. V ňom huba prežíva počas nepriaznivých podmienok, napríklad pri suchu v kvetináči. Pri priaznivých podmienkach z neho začínajú vyrážať zárodky plodníc a ak je ponorené hlboko v pôde, vytvorí sa aj koreňovitý povrazec, ktorý plodnicu spája so skleróciom. Je celkom možné, že to sklerócium tam teraz nejaké je, ale ono sa môže vytvoriť hocikde na mycéliu a nebolo by efektívne ho hľadať, jedine, že by sme mali záujem o rozbombardovanie pôdy v kvetináči. Je to len o náhode.
U ostatných dvoch hnojníkov sa nepíše o koreňujúcej časti. U tohto sa píše o spojení bázy so skleróciom, teda tam ten koreň musí byť.
O slovenskom ani českom názve neviem. Zo SR nie je známy (aspoň v bratislavskom herbári nie je) a v ČR ho asi tiež málokto objavil, alebo ak objavil, tak možno ani neurčil. Patrí medzi málo známe druhy, čo sú adepti na prvonález. Treba zistiť, či už ho niekto v ČR našiel a určil, ale pochybujem, ako to nebol napríklad Burlik.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 30. června 2006 9:31 |
 |
|
Wow !!! Tož já ho pokřtím Hnojník damykový  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 30. června 2006 9:36 |
 |
|
Nač ta skromnost? Hnojník Bobův je taky hezký  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 30. června 2006 9:54 |
 |
|
Mne stačí, že se po mne jmenuje dcera Tedy jen pozměněným příjmením A damykový zní tajemně ... damykový, damykový, co je vlastně to damyko ...
Bez DAMyka a J.Č. bych stejně nikdy nevěděl co mi to tam vyrostlo ...
Co se optat u světových odborníků na kopriňáky ohledně toho kořenování těch dvou zbývajících? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 30. června 2006 10:07 |
 |
|
Na tom holandském webu se píše:
The sclerotium is the most useable character to recognize Coprinus tuberosus. If lacking, the species is recognizable by the size of the basidiocarps and the spores with rounded base and smooth, sparse episporium. Only C. foetidellus has similar spores, but that species is very small, up to 7 mm wide when expanding and grows on pure dung.
Tož mi z toho plynne, že je to určení více než jasné! Bude to ten C. tuberosus !!! Jak by řekl klasik: "Pane Červenka, voni sou hlavá"  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 30. června 2006 10:21 |
 |
|
Tož bychom mohli napsat článek do mykologických časopisů, ať tu nomenklaturu schálíme Chce se Burlik přidat? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 30. června 2006 10:36 |
 |
|
Ještě k tomu názvu hnojník Bobův ... no fyzicky můj byl, ale vzhledem k tomu že za můj hnojník jsem obvykle dostal od rodičů pěkně vycinkáno, tak bych se k tomu raději nehlásil ani dnes  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
|
Zaslal: pá 30. června 2006 10:59 |
 |
|
Áno, všetko hovorí za to, že je to naozaj on. Taký článok v časopise je dobrý nápad. Ja mám napríklad hotový článok týkajúci sa nových slovenských mien hnojníkov, ale zatiaľ sa mi nepodarilo presadiť ho do časopisu. Jediný slovenský názov z mojej dielne, ktorý bol publikovaný, je hnojník Strossmayerov pre Coprinus strossmayeri.
Ja sa z tejto diskusie odmlčím asi na 5 dní, lebo idem na chatu, tak som zvedavý, čo tu za tú dobu pribudne.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 30. června 2006 11:04 |
 |
|
Publikuj u nás v MS, prý nemají co tisknout. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 30. června 2006 14:19 |
 |
|
Jedna věta z chytré knihy, docela korespondující s řešeným problémem:
Coprinus tuberosus is probably often misidentified if the sclerotium, which is often embedded in the substrate several centimeters below the base of stipe, is not noticed....
Ve starších českých zdrojích je uveden tento druh jako synonymum k Coprinus stercorarius, který je česky uveden jako hnojník výkalový, ačkoliv je u toho současně uváděn výskyt na hnojené zahradní zemi, zvláště ve sklenících, nikoliv tedy na čistém hnoji...
V souvislosti s nástupem internetu se mi vnucuje pocit, že objevujeme objevené, Dr. Pilát ho uvádí jako hojný druh! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
|
Zaslal: st 05. července 2006 23:15 |
 |
|
Tak to je mi novinka! Ten názov som niekde čítal, ale nenapadlo mi , že by to mohlo byť synonymum C. tuberosus. Musím pozrieť do zbierok v múzeu, či tam je.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
|
Zaslal: po 10. července 2006 11:30 |
 |
|
Myslím, že Martin mal na mysli stercorarius, nie stercoreus. Stercoreus síce je z tej podsekcie, ale je miniatúrny a rastie na srnčom truse v lese a pod. Stercorarius by mohlo byť synonymum pre tuberosus, ale ešte som si to neoveroval. Stercorarius (tuberosus) a stercoreus sú dva rôzne druhy s veľmi podobnými menami. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|