Zaslal: st 17. září 2014 8:07 Předmět: Pěstování mycelia - možná náhrada agarového média
Dlouho jsem si lámal hlavu jak nahradit klasické agarové médium pro drobné kultivační pokusy s myceliem. Důvodem je problematická sterilizace agaru v petričkách.
V horkovzdušném sterilizátoru agar upeču (odpaří se voda a živný roztok zkaramelizuje).
Roztápět devadesátilitrový parní autokláv kvůli několika petričkám nemá pro mne smysl a výsledek je nejistý. Použít autokláv v režimu Kochova hrnce (tj. bez tlaku, jen s volně proudící párou) by sice šlo, ale pak je všechno nepříjemně mokré...
Teď jsem na to snad přišel. Použil jsem běžný sladový extrakt (jako na MYA agar) přelitý bohatě přes perlit. Sterilizoval jsem v horkovzdušném sterilizátoru Chirana při 200°C tak dlouho až zůstala zhruba jen polovina perlitu zanořená. Výsledek je celkem ucházející, foto napoví...
164.17 kB
Mycelium lesklokorky lesklé na sladoperlitovém médiu.
DSC00671.JPG
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Doslechl jsem se, že toto je možné za pomocí peroxidu vodíku. Údajně se např. zavařovací hrnec naplní substrátem (obilí, piliny ...) na dno hrnce se nalije roztok vody a peroxidu vodíku (v jakém poměru nevím), zakryje poklicí a nechá se to vařit, páry roztoku prý substrát sterilizují.
Metoda se nazývá VPHP (Vapour Phase Hydrogen Peroxide) - sterilizace pomocí par peroxidu vodíku, používá se ale spíše k dekontaminaci povrchů.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory