Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 14. listopadu 2012 22:12 |
 |
|
Je to skoro neuvěřitelné, ale po nedělním prvonálezu jsem ji dnes našel znovu na uplně nové lokalitě (byl jsem tam uplně poprvé a připadal jsem si jak Alenka v říši divů . Tak jsem se o ní chtěl něco dozvědět, zabrouzdal jsem do červeného seznamu a je tam o ní napsané, že je to druh převážně vyšších a chladnějších poloh. Není tam teda napsané výlučně, ale oba dva moje nálezy jsou z lesů s charakterem měkkého luhu s nadmořskou výškou plus minus 200 metrů, navíc v teplé oblasti (jižní Morava).
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 14. listopadu 2012 23:17 |
 |
|
st 14. listopadu 2012 21:12 Roman Manak napsal: |
Je to skoro neuvěřitelné, ale po nedělním prvonálezu jsem ji dnes našel znovu na uplně nové lokalitě (byl jsem tam uplně poprvé a připadal jsem si jak Alenka v říši divů . Tak jsem se o ní chtěl něco dozvědět, zabrouzdal jsem do červeného seznamu a je tam o ní napsané, že je to druh převážně vyšších a chladnějších poloh. Není tam teda napsané výlučně, ale oba dva moje nálezy jsou z lesů s charakterem měkkého luhu s nadmořskou výškou plus minus 200 metrů, navíc v teplé oblasti (jižní Morava). |
No ona se v posledních letech objevila na mnoha nových lokalitách. Docela hojná je i tady na Pardubicku a my tu máme +- 220 m n.m.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 15. listopadu 2012 20:25 |
 |
|
st 14. listopadu 2012 22:17 Teri napsal: |
st 14. listopadu 2012 21:12 Roman Manak napsal: |
Je to skoro neuvěřitelné, ale po nedělním prvonálezu jsem ji dnes našel znovu na uplně nové lokalitě (byl jsem tam uplně poprvé a připadal jsem si jak Alenka v říši divů . Tak jsem se o ní chtěl něco dozvědět, zabrouzdal jsem do červeného seznamu a je tam o ní napsané, že je to druh převážně vyšších a chladnějších poloh. Není tam teda napsané výlučně, ale oba dva moje nálezy jsou z lesů s charakterem měkkého luhu s nadmořskou výškou plus minus 200 metrů, navíc v teplé oblasti (jižní Morava). |
No ona se v posledních letech objevila na mnoha nových lokalitách. Docela hojná je i tady na Pardubicku a my tu máme +- 220 m n.m. |
OK, díky za odpověď. Zajímalo mě jestli je to jen náhoda nebo spíš pravidlo. Zjevně se jí líbí i v nižších polohách.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: čt 15. listopadu 2012 23:32 Předmět: hlíva hnízdovitá (Phyllotopsis nidulans) |
 |
|
Houba z Červeného seznamu (Holec, J. a Beran, M., 2006), zařazená do kategorie "téměř ohrožený druh". Co se tím míní, je vysvětleno na str.37.
Na str.185 uvedené publikace se píše: SL = saprotrof lignikolní (roste na mrtvém dřevu), rostoucí na listnatých i jehličnatých dřevinách. V ČR se jedná o druh převážně vyšších a chladnějších poloh s roztroušeným, ale relativně stabilním výskytem (okolí Prahy a Český les, jižní oblast Čech od Šumavy po Českomoravskou vrchovinu, Jeseníky a moravské Karpaty) (PH = Petr Hrouda).
Veselý a spol. (1972: str.179) uvádějí, že je jedlá. O vůni se zde nepíše nic. Podle mé zkušenosti, na stanovišti, kde je více plodnic pohromadě, je ve vzduchu cítit specifický "odér". Taková nasládlá směs vůní starého dobrého svítiplynu, kazícího se kysaného zelí a kousku zrajícího sýra zapomenutého v chladničce a nějaké sirnaté sloučeniny navrch. Každý to bude vnímat jinak. Někdo řekne, že ta houba smrdí, jiný, že je cítit nepříjemně a konečně třetí možná konstatuje, že "tak nějak" zvláštně voní. Však to znáte.
Souhlasím naprosto s tím, co píše uživatelka Mirka K. dne 8.12.2008. Také jsem před časem nechal pár plodnic v kufru auta přes noc a druhý den jsem se nestačil divit. To první, co mě napadlo, že mně snad někde uniká palivo a že je v něm nějaký sirovodík nebo co. Po pár vteřinách hrůzy mi to došlo. Ta úleva!
|
196.86 kB |
 |
Č.Budějovice, sídliště Vltava, 11.11.2012, osika |
|
 |
|
b1.JPG |
|
180.78 kB |
 |
Č.Budějovice, sídliště Vltava, 11.11.2012, osika |
|
 |
|
b6.JPG |
|
190.38 kB |
 |
Č.Budějovice, Vrbenské rybníky, 11.11.2012, olše |
|
 |
|
c1.JPG |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 16. listopadu 2012 14:47 |
 |
|
Koukám, že ani Pilát v klíči hřibovitých / bedlovitých nic o "vůni" nepíše, ale zmiňuje synonymum Claudopodus odorativus, což napovídá. Mám dojem, že to aroma někdo v poradně celkem trefně popsal jako výkaly s česnekem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: pá 16. listopadu 2012 19:58 |
 |
|
pá 16. listopadu 2012 13:47 no-X napsal: |
Koukám, že ani Pilát v klíči hřibovitých / bedlovitých nic o "vůni" nepíše, ale zmiňuje synonymum Claudopodus odorativus, což napovídá. Mám dojem, že to aroma někdo v poradně celkem trefně popsal jako výkaly s česnekem  |
Já jsem to taky našel v nějakém atlase a zmínka o "odéru" tam nebyla. Dokonce ani v Antonínopvě Encyklopedii hub a lišejníků není zmínka o vůni (a na druhou stranu tam často je i u druhů, kde je vůně dost nevýrazná). U tohoto druhu je ale podle mě dost nápadá. Na obou lokalitách zapáchala stejně a to všechny plodnice, které jsem oňuchal A ten tvůj popis vůně mi moc nesedí, hlavně ten česnek tam necítím
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: pá 16. listopadu 2012 22:17 |
 |
|
Například na http://www.mushroomexpert.com Michael Kuo píše:
Phyllotopsis nidulans is said by most authors to have a foul odor, at least when it is growing on hardwoods. My collections, on red pine and on willow, have been odorless
Takže je asi dost pravděpodobné, že na to může mít vliv dřevo, na kterém roste a možná i další okolnosti.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 21. listopadu 2012 20:55 |
 |
|
pá 16. listopadu 2012 21:17 emil54 napsal: |
Například na http://www.mushroomexpert.com Michael Kuo píše:
Phyllotopsis nidulans is said by most authors to have a foul odor, at least when it is growing on hardwoods. My collections, on red pine and on willow, have been odorless
Takže je asi dost pravděpodobné, že na to může mít vliv dřevo, na kterém roste a možná i další okolnosti. |
Jo, to je zcela jistě možné. Chemické složení listnatého a jehličnatého dřeva (případně i jednotlivých druhů) je v mnohém odlišná, tak proč by z jednoho dřeva nemohly houby nacucat látky, které jim (buď přímo nebo přeměněny) dodají jistý odér, kdežto u jiného druhu dřeva tyhle látky prostě nejsou
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 21. listopadu 2012 21:09 |
 |
|
To bude ono. I samotné čerstvé dřevo některých topolů páchne jako močůvka. Pokud ty látky houba přejímá a koncentruje, mohlo by to vysvětlovat mnohé...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 21. listopadu 2012 21:15 |
 |
|
st 21. listopadu 2012 20:09 no-X napsal: |
To bude ono. I samotné čerstvé dřevo některých topolů páchne jako močůvka. Pokud ty látky houba přejímá a koncentruje, mohlo by to vysvětlovat mnohé... |
Jasně. I když na obou lokalitách jsem jí našel na různých substrátech a páchla plus minus stejně, tak ty substráty jsou si docela podobné. Docela rád bych ji našel na jehličnanu...
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 21. listopadu 2012 23:42 |
 |
|
citace: |
Jasně. I když na obou lokalitách jsem jí našel na různých substrátech a páchla plus minus stejně, tak ty substráty jsou si docela podobné. Docela rád bych ji našel na jehličnanu... |
já ji mám na smrku a smrdí porád jako zkažený vejce.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 8:54 |
 |
|
st 21. listopadu 2012 22:42 Teri napsal: |
citace: |
Jasně. I když na obou lokalitách jsem jí našel na různých substrátech a páchla plus minus stejně, tak ty substráty jsou si docela podobné. Docela rád bych ji našel na jehličnanu... |
já ji mám na smrku a smrdí porád jako zkažený vejce. |
takze ted vznika otazka na cem nesmrdi Ale zase musim rict ze po dokonalem ususeni se vytratil i ten neprijemny zapach a docela voni. Pripomina mi to vuni sena
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: ne 02. prosince 2012 20:54 |
 |
|
A4koliv to zní neuvěřitelně, dnes jsem našel další lokalitu Zvláštní že jsem je v dřívějších letech nenašel, přitom na dvě z těch lokalit chodím pravidelně a žádné velké změny, které by umožnily tomuto druhu se tam nově objevit, se tam nedějí. Ale píšu to hlavně proto, že tentokrát rostly na mohutném starém usychajícím dubu (on už teda prosychá delší dobu, protože na něm parazituje několik druhů). Byly teda docela vysoko (cca 3 metry), ale povedlo se mi vzít vzorky do muzea a musím říct, že na dubu taky krásně smrdí Zpočátku jsem to necítil, mohlo by to být teplotou. Ráno tu bylo kolem nuly (dva stupně nad nulou, ale na té lokalitě, která je kousek odsud bylo pravděpodobně o trochu chladněji). Ještě ani doma "nevoněly", ale až se trochu rozehřály, utíkal jsem je rychle zanést na sušárnu do sklepa
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
|