Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
lesánek

Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 28. prosince 2007 21:15 |
 |
|
Jen jestli to není spíše troudnatec pásovaný...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: pá 28. prosince 2007 22:49 |
 |
|
jo jo jo
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lesánek

Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
Zaslal: so 29. prosince 2007 0:28 |
 |
|
Možné by to bylo. Vycházel jsem z toho, že troudnatec pásovaný roste převážně na jehličnanech a kopytovitý na listnáčích. Tento byl na padlém buku
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nell Anonymní
|
Zaslal: pá 08. února 2008 22:47 |
 |
|
tak zase něco ode mě... aby se neřeklo zimní procházka na kutnohorsku
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kočandrle
|
Zaslal: po 11. února 2008 13:32 Předmět: Geotropizmus |
 |
|
po 22. ledna 2007 13:08 mat60 napsal: |
Jeden příklad geotropizmu, tj. jak plodnice mění orientaci růstu po povalení kmenu. U chorošovitých hub je to celkem běžné.
Když jsme u toho, tak by mě moc zajímalo jak to vlastně ta houba pozná . Orientuje se podle světla, magnetického pole nebo čeho vlastně? A jaké senzory k tomu využívá? Nevíte někdo náhodou? |
Uvedený citát je z knihy : Vyprávění o roslinách (Jaroslav Pazourek, Academia, Praha 2001, ISBN 80-200-0573-0), str. 58-59.
?Podstatu reakce na zemskou tíži objasnily pokusy s odstředivou silou. Ukázalo se, že na ni reagují kořeny stejně jako na zemskou tíži. Odstředivou sílu, resp. směr, ve kterém na kořen působí, lze měnit, ale směr zemské tíže zůstává stejný. Při těchto pokusech se ukázalo, že čím větší je odstředivá síla, tím kratší je čas, za který se projeví reakce v zakřivení kořenů. Rostliny tedy mají mechanismus, kterým na tyto síly reagují, a orientují se v prostoru v podstatě stejně, jako to činí živočichové. Tak vznikla statolitová teorie, nazvaná podle orientačních orgánů živočichů, které obsahují těžká tělíska, statolity. Klasickým příkladem je statický orgán raka, který má tvar vakovité dutinky, do níž si živočich vpravuje zrnka písku. Ta pak v důsledku zemské tíže dráždí spodní část tohoto váčku a rak se správně orientuje tak, že nohama kráčí po zemi. Jestliže se mu do jeho statického orgánu vpraví železné piliny a nad jeho tělem se přidrží magnet, rak se obrátí na záda a nohama pohybuje ve vodě. U rostlin jsou analogií pískových zrn zrna škrobová, která se vždy díky zemské tíži ukládají ve spodní části buňky. Podráždění je zřejmě vyvoláno jejich tlakem na nástěnnou cytoplasmu, což vyvolá řetěz dalších pochodů vedoucích posléze k odpovídající orientaci v růstu kořene. Tato škrobová zrna byla nalezena v buňkách střední části kořenové čepičky. Obrátí-li se kořen třeba špičkou nahoru, začnou škrobová zrna přepadávat dolů a směr růstu kořene se změní o 180°. Ovšem toto přepadávání je pomalé, protože jde o pohyb v cytoplasmě a ten není tak rychlý, jako by byl ve vzduchu. Při teplotě 20°C se přemístí všechna škrobová zrna asi za 10 až 15 minut. Při nízkých teplotách se tato doba značně prodlužuje. Škrob ve formě škrobových zrn je ukládán v různých pletivech a v různých částech rostlinného těla. Jestliže rostlina hladoví, je tento škrob spotřebován a mizí. Nejpozději však mizí škrob statolitový. Z toho se dá soudit na jeho důležitost.?
Ale týká se to rostlin, jak je to přesně s houbami, na to jsem nikde nenarazil
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 11. února 2008 15:32 |
 |
|
Díky moc. To je přesně to, co mě zajímá. Narazil jsem totiž na problematiku magnetotaktických bakterií, tj. bakterií, které se pohybují, resp. orientují podle magnetického pole a uvědomil jsem si, že vlastně ani nevím, jak se vlastně orientují houby ani rostliny. Teď to trochu chápu.
Jenom pro zajímavost - ty magnetotaktické bakterie si v buňce vytvářejí krystaly magnetitu nebo greigitu. Nemají moc rády kyslík (většinou jsou mikroaerobní, některé až anaerobní) a krystaly je táhnou dolů a na sever.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
rkhonza Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
|
Návrat nahoru |
|
 |