Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Téma věnované motýlům a můrám
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. července 2013 7:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 08. července 2013 20:39 Josef Chalupský II napsal:
Pokud je mi známo, ze staré dobré ČSSR bylo uváděno celkem 5 druhů bělopásků (topolový, dvouřadý, jednořadý, tavolníkový a hrachorový). "Zimolezový" mezi nimi nebyl. Že jsem tak smělý, o jakého motýla se jedná?

Řekl bych bělopásek dvouřadý.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 09. července 2013 13:34
  Předmět: Babočka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohoto krasavce jsem sice určil jako babočku bílé C, ale nejsem si tím příliš jist. Může mi to nějaký zdejší motýloznalec potvrdit? Anebo vyvrátit? Děkuji.

96.66 kB    
DSCN2409L9!.jpg
   DSCN2409L9!.jpg

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: út 09. července 2013 21:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Správně. Je to babočka bílé C (Polygonia c-album). Jen doplněk, existuje i babočka bílé L (Nymphalis l-album). Ta je však podobná spíše babočce jilmové, která je méně běžná, nebo babočce vrbové, která je velmi vzácná.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 21:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 09. července 2013 21:56 Josef Chalupský II napsal:
Správně. Je to babočka bílé C (Polygonia c-album). Jen doplněk, existuje i babočka bílé L (Nymphalis l-album). Ta je však podobná spíše babočce jilmové, která je méně běžná, nebo babočce vrbové, která je velmi vzácná.

Pepo, díky. O babočce bílé L vím též, že existuje, ale asi jsem ji ještě nepotkal, respektive nefotil a tím pádem i neurčoval. (Pokud se mi nepovede dotyčného krasavce vyfotit a mám v mozku jen jeho jakýsi neurčitý vizuální obraz, tak po návratu domů už se ho raději ani nesnažím určit, protože to je pak už více méně "věštění z křišťálové koule". Ale to znáš učitě taky.)

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 28. července 2013 9:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opět mě navštívila housenka nějakého lišaje

183.21 kB    
DSC02773.JPG
   DSC02773.JPG

164.08 kB    
DSC02767.JPG
   DSC02767.JPG

149.71 kB    
DSC02755.JPG
   DSC02755.JPG

180.38 kB    
DSC02747.JPG
   DSC02747.JPG
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 28. července 2013 10:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A pokusil jsem se vyfotit vajíčka běláska (zelného?) na růžičkové kapustě.

186.32 kB    
DSC02783.JPG
   DSC02783.JPG

188.55 kB    
DSC02789.JPG
   DSC02789.JPG
vrana

PříspěvekZaslal: ne 28. července 2013 15:31
  Předmět: bělopásek dvouřadý

asi je to on. Tady v rychlebských horách prý roste kdesi zimolez černý a asi to je blízko mých ovocných zimolezů-40 odrůd.Moje selekce dala max 30mm plody,ale ted se dovezly ze sibiře už s 40mm plody a chutnými,a velkoplodé a sladkoplodé rakytníky,snad mi zakořenily.
ta housenka je nejspíš lyšaj paví oko,nebo i lyšaj lípový, někdy i lyšaj topolový. v dospělosti slézají ze stromů ,chodí po zemi a hledají měkčí půdu do které by zalezly a zakuklily se. vylíhnou se ale až na začátku léta příští rok.Předtím než zalezou do země někdy ze zelené barvy změní na hnědou až červenou.Já jim do lahve dávám na dno asi 6-8cm lehčí zeminy.to abych je uchránil před parazity .do lahve musí být dány klacíčky dosahující až vrcholu,aby po vylíhnutí mohli viset a schnout křídla a uletět.
Zase letos přiletěl bělásek řeřichový a nakladl vajíčka na moje rostlinky strmobýlu=turitis, já to nehlídal a sebral jich 5 až měly víc než centimetr a už byly parazitované všechny. Když je seberu dřív,někdy už vajíčka, tak je parazitování uchráním.Monofilem přikryté lahve a dodávání čerstvého strmobýlu.Strm je dvouletka, první rok udělá jen přízemní růžice a druhý rok jedou nahoru, někdy až dva metry.Tento oranžový bělásek ho miluje ze všech rostlin nejvíce.Našel jsem ho sice i na česnáčku, tam však má ještě menší naději nebýt parazotován neb sežrán pavouky ,škvory a j.strmobýl tvoří obrovská množství semen,chtěl jsem ho rozšiřovat aby se podpořili i bělásci,ale někdo namýtal, že se to může nekontrolovaně šířit.Přesto že tvoří tak mnoho semen, nikde jsem ho neviděl zplanět a moc se šířit.Naopak, mám problém v přírodě ho najít.Zkusil jsem ho vysazovat,ale dopadlo to tak, že všude se vyskytli mravenci, kteří na něj zanesli mšice.Ty ho zničily.běl řeřichový jsem našel i na měsíčnici-lunaria,známé "židovské penízky" co se dávají na zimní okrasu do vázy.letos přímo v městě JESENÍK JSOU I HOUSENKY BABOČKY OSIKOVÉ. Jilmová neb vrbová je od Černé vody dále.Hnízda na třešních,kukla celá zlatá,jsou i na vrších u Vsetína.Letos je ráj motýlů,ale mám obavy že se to každý den může změnit, jejich mladší stadia prý nepřežijí 40st C.Lahve s nimi musí být absolutně ve stínu.Nesmí k nim napršet aby se neutopily.Půda by měla být mírně vlhká.
I bělásci se vylíhnou až příští rok na jaře.létají jen v dubnu-květnu.
vrana

PříspěvekZaslal: ne 28. července 2013 15:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V borových lesích jsem nalézal koncem léta mnoho kukel lyšaje borového,byly pod polštářky mechu,ale jednou odkrytý mech tam rostl desítky i stovky let a po odkrytí uhynul a na místě odkrytí už neroste.Snadno se udělá škoda.Děti rády sbírají ten mech,když mají hloupé rodiče,jako i já dřív byl, kteří tomu nerozumí a nezakážou jim to.Podobně sběr housenek lyšaje pryšcového škodí,snadno vymizí.
Kdesi v osadě sloup v jeskyni rostl mech, který světélkoval dost silně.Ten už asi lidé zničili?
Na vých slovensku je druh žížal, které po polití vínem světélkují.
vrana

PříspěvekZaslal: ne 28. července 2013 15:44
  Předmět: zákony

nevím jak se jmenují zákony o chráněných živočiších,a o škůdcích.Nikdy není dost toho lidi o tom informovat.Chráněných se nesmí ani dotknout,škůdce musí ničit.Velká část populace však zabíjí vše živé,zvláště to,co neznají a třeba je jim to nějak divné.To jsou vrahové naší přírody, i nás.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 28. července 2013 16:06
  Předmět: Babočka paví oko

Takhle kýčovitě mi sedla včera zde v České Kanadě. No, nevyfoťte to!!!! Kdybyste to chtěli, tak byste ji nejprve museli chytit a pak do tohoto prostředí přilepit, protože dobrovolně by tam asi nechtěla posedět.

100 kB    
DSCN3446oL.jpg
   DSCN3446oL.jpg

JARIN

PříspěvekZaslal: ne 28. července 2013 20:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem si byl dneska trošku hrát Wink

115.84 kB    
Babočka paví oko.jpg
   Babočka paví oko.jpg

91.06 kB    
Nějaký perleťovec ?
IMG_6118.jpg
   IMG_6118.jpg

137.62 kB    
Okáč bojínkový.jpg
   Okáč bojínkový.jpg

65.42 kB    
luťásek řešetlákový.jpg
   luťásek řešetlákový.jpg
JARIN

PříspěvekZaslal: ne 28. července 2013 20:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokračování. Byl bych moc vděčný někomu, kdyby mi opravil či doplnil druhová jména, at to mám kompletní díky Wink

87.78 kB    
nějaký Ohniváček?
IMG_5950.jpg
   IMG_5950.jpg

80.61 kB    
nějaký Soumračník?
IMG_5990.jpg
   IMG_5990.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 31. července 2013 9:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chvíli jsem musel hledat, než jsem ho určil...

149.34 kB    
Babočka bodláková
DSC02799.JPG
   DSC02799.JPG
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 09. srpen 2013 15:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Za to tenhle mi problémy nedělal a to ani při focení. A když už ho něco vyrušilo, stejně se pokaždé vrátill. Laughing

165.02 kB    
Papilio machaon
DSC02997.JPG
   DSC02997.JPG

190.81 kB    
DSC02995.JPG
   DSC02995.JPG

184.14 kB    
DSC02984.JPG
   DSC02984.JPG

192.58 kB    
DSC02980.JPG
   DSC02980.JPG
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 09. srpen 2013 21:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 09. srpen 2013 15:08 Kraken napsal:
Za to tenhle mi problémy nedělal a to ani při focení. A když už ho něco vyrušilo, stejně se pokaždé vrátill. Laughing

Krakene, tomu, že se vždycky vrátil, se odborně říká: "Hlad je sviňa!" (Co jsem si všiml, tak se pokaždé krmí.)
Jinak - nádherné snímky.
Také už jsem letos několikrát tohoto krasavce zahlédl, ale vždy jen prolétal okolo, nesedl.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31  Další
Strana 29 z 31

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru