Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: út 09. července 2013 7:36 |
 |
|
po 08. července 2013 20:39 Josef Chalupský II napsal: |
Pokud je mi známo, ze staré dobré ČSSR bylo uváděno celkem 5 druhů bělopásků (topolový, dvouřadý, jednořadý, tavolníkový a hrachorový). "Zimolezový" mezi nimi nebyl. Že jsem tak smělý, o jakého motýla se jedná? |
Řekl bych bělopásek dvouřadý.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: út 09. července 2013 21:56 |
 |
|
Správně. Je to babočka bílé C (Polygonia c-album). Jen doplněk, existuje i babočka bílé L (Nymphalis l-album). Ta je však podobná spíše babočce jilmové, která je méně běžná, nebo babočce vrbové, která je velmi vzácná.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 11. července 2013 21:24 |
 |
|
út 09. července 2013 21:56 Josef Chalupský II napsal: |
Správně. Je to babočka bílé C (Polygonia c-album). Jen doplněk, existuje i babočka bílé L (Nymphalis l-album). Ta je však podobná spíše babočce jilmové, která je méně běžná, nebo babočce vrbové, která je velmi vzácná. |
Pepo, díky. O babočce bílé L vím též, že existuje, ale asi jsem ji ještě nepotkal, respektive nefotil a tím pádem i neurčoval. (Pokud se mi nepovede dotyčného krasavce vyfotit a mám v mozku jen jeho jakýsi neurčitý vizuální obraz, tak po návratu domů už se ho raději ani nesnažím určit, protože to je pak už více méně "věštění z křišťálové koule". Ale to znáš učitě taky.)
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: ne 28. července 2013 9:57 |
 |
|
Opět mě navštívila housenka nějakého lišaje
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
vrana
|
Zaslal: ne 28. července 2013 15:31 Předmět: bělopásek dvouřadý |
 |
|
asi je to on. Tady v rychlebských horách prý roste kdesi zimolez černý a asi to je blízko mých ovocných zimolezů-40 odrůd.Moje selekce dala max 30mm plody,ale ted se dovezly ze sibiře už s 40mm plody a chutnými,a velkoplodé a sladkoplodé rakytníky,snad mi zakořenily.
ta housenka je nejspíš lyšaj paví oko,nebo i lyšaj lípový, někdy i lyšaj topolový. v dospělosti slézají ze stromů ,chodí po zemi a hledají měkčí půdu do které by zalezly a zakuklily se. vylíhnou se ale až na začátku léta příští rok.Předtím než zalezou do země někdy ze zelené barvy změní na hnědou až červenou.Já jim do lahve dávám na dno asi 6-8cm lehčí zeminy.to abych je uchránil před parazity .do lahve musí být dány klacíčky dosahující až vrcholu,aby po vylíhnutí mohli viset a schnout křídla a uletět.
Zase letos přiletěl bělásek řeřichový a nakladl vajíčka na moje rostlinky strmobýlu=turitis, já to nehlídal a sebral jich 5 až měly víc než centimetr a už byly parazitované všechny. Když je seberu dřív,někdy už vajíčka, tak je parazitování uchráním.Monofilem přikryté lahve a dodávání čerstvého strmobýlu.Strm je dvouletka, první rok udělá jen přízemní růžice a druhý rok jedou nahoru, někdy až dva metry.Tento oranžový bělásek ho miluje ze všech rostlin nejvíce.Našel jsem ho sice i na česnáčku, tam však má ještě menší naději nebýt parazotován neb sežrán pavouky ,škvory a j.strmobýl tvoří obrovská množství semen,chtěl jsem ho rozšiřovat aby se podpořili i bělásci,ale někdo namýtal, že se to může nekontrolovaně šířit.Přesto že tvoří tak mnoho semen, nikde jsem ho neviděl zplanět a moc se šířit.Naopak, mám problém v přírodě ho najít.Zkusil jsem ho vysazovat,ale dopadlo to tak, že všude se vyskytli mravenci, kteří na něj zanesli mšice.Ty ho zničily.běl řeřichový jsem našel i na měsíčnici-lunaria,známé "židovské penízky" co se dávají na zimní okrasu do vázy.letos přímo v městě JESENÍK JSOU I HOUSENKY BABOČKY OSIKOVÉ. Jilmová neb vrbová je od Černé vody dále.Hnízda na třešních,kukla celá zlatá,jsou i na vrších u Vsetína.Letos je ráj motýlů,ale mám obavy že se to každý den může změnit, jejich mladší stadia prý nepřežijí 40st C.Lahve s nimi musí být absolutně ve stínu.Nesmí k nim napršet aby se neutopily.Půda by měla být mírně vlhká.
I bělásci se vylíhnou až příští rok na jaře.létají jen v dubnu-květnu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
vrana
|
Zaslal: ne 28. července 2013 15:39 |
 |
|
V borových lesích jsem nalézal koncem léta mnoho kukel lyšaje borového,byly pod polštářky mechu,ale jednou odkrytý mech tam rostl desítky i stovky let a po odkrytí uhynul a na místě odkrytí už neroste.Snadno se udělá škoda.Děti rády sbírají ten mech,když mají hloupé rodiče,jako i já dřív byl, kteří tomu nerozumí a nezakážou jim to.Podobně sběr housenek lyšaje pryšcového škodí,snadno vymizí.
Kdesi v osadě sloup v jeskyni rostl mech, který světélkoval dost silně.Ten už asi lidé zničili?
Na vých slovensku je druh žížal, které po polití vínem světélkují.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
vrana
|
Zaslal: ne 28. července 2013 15:44 Předmět: zákony |
 |
|
nevím jak se jmenují zákony o chráněných živočiších,a o škůdcích.Nikdy není dost toho lidi o tom informovat.Chráněných se nesmí ani dotknout,škůdce musí ničit.Velká část populace však zabíjí vše živé,zvláště to,co neznají a třeba je jim to nějak divné.To jsou vrahové naší přírody, i nás.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
Zaslal: pá 09. srpen 2013 15:08 |
 |
|
Za to tenhle mi problémy nedělal a to ani při focení. A když už ho něco vyrušilo, stejně se pokaždé vrátill.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: pá 09. srpen 2013 21:20 |
 |
|
pá 09. srpen 2013 15:08 Kraken napsal: |
Za to tenhle mi problémy nedělal a to ani při focení. A když už ho něco vyrušilo, stejně se pokaždé vrátill.  |
Krakene, tomu, že se vždycky vrátil, se odborně říká: "Hlad je sviňa!" (Co jsem si všiml, tak se pokaždé krmí.)
Jinak - nádherné snímky.
Také už jsem letos několikrát tohoto krasavce zahlédl, ale vždy jen prolétal okolo, nesedl.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|