Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 30. září 2013 10:09 |
 |
|
Jo, vypadá to na ní "Puchýřky" na dlani, připomínají molusky, už pomalu mizí. Dík
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: st 02. října 2013 19:18 Předmět: Re: Housenka macek |
 |
|
čt 26. září 2013 12:57 Bob napsal: |
Tenhle macek mi v sobotu lezl v Mimoni přes cestu. Nevíte komu patří? A netušíte náhodou, jestli ty chlupy nefungují trochu jako skelná vata? Mám na dlani trochu vyrážku a mám takové podezření jestli to není od téhle slečny  |
ano je to bourovec ostružiníkový tento rok se mi podařilo odchovat jednoho motýlka z housenky....takhle na podzim je vídám pravidelně, jak lezou po silnicích:-)
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 03. října 2013 9:57 |
 |
|
Jen doplním, že dnes už mám dlaň čistou. Takže zpamatovat se z pomuchlání s touto slečnou mě trvalo 12 dní Z čehož prvních ca. 8 bylo vcelku svědivých
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: út 29. října 2013 13:41 Předmět: Ohniváček černokřídlý |
 |
|
Jeden pozdní krasavec. Doufám, že jsem jej určil správně a to dle fotky, kterou zde má na 4. straně Kraken. Prošel jsem tu všechny fota motýlů, ale jiného o. černokřídlého jsem nenašel. Řekl bych, že je to velice pěkný motýl, možná i trochu neobvyklého tvaru: s rozprostřenými křídly měl tvar spíše čtvercový, což si myslím, že je u našich motýlů spíš vyjímečné než běžné. To je tak vzácný?
Tento můj létal 21. 10. na louce pod smíšeným lesem. Celkem jsem tam viděl 4 exempláře. Vyhřívali se v poledním slunku a měl jsem dojem, že nejsou ani moc plaší. Skoro vždy mi sice odlétli (z toho 6x dokonce tak dokonale, že na snímku byla vyfocená jen tráva), ale nikam daleko neletěli. Obvykle po 2 - 7 metrch letu opět usedli a více méně kousek od původního stanoviště. Nicméně nějaké 4 snímky se mi povedli jakž takž.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: st 30. října 2013 22:05 Předmět: Re: Ohniváček černokřídlý |
 |
|
út 29. října 2013 12:41 Jiří Novák napsal: |
Jeden pozdní krasavec. Doufám, že jsem jej určil správně a to dle fotky, kterou zde má na 4. straně Kraken. Prošel jsem tu všechny fota motýlů, ale jiného o. černokřídlého jsem nenašel. Řekl bych, že je to velice pěkný motýl, možná i trochu neobvyklého tvaru: s rozprostřenými křídly měl tvar spíše čtvercový, což si myslím, že je u našich motýlů spíš vyjímečné než běžné. To je tak vzácný?
Tento můj létal 21. 10. na louce pod smíšeným lesem. Celkem jsem tam viděl 4 exempláře. Vyhřívali se v poledním slunku a měl jsem dojem, že nejsou ani moc plaší. Skoro vždy mi sice odlétli (z toho 6x dokonce tak dokonale, že na snímku byla vyfocená jen tráva), ale nikam daleko neletěli. Obvykle po 2 - 7 metrch letu opět usedli a více méně kousek od původního stanoviště. Nicméně nějaké 4 snímky se mi povedli jakž takž. |
ohniváček černokřídlý je naprosto běžný motýlek. Já jich letos viděl spoustu spíš mě překvapuje takhle pozdní výskyt:-)
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
vrana
|
Zaslal: út 03. prosince 2013 10:07 Předmět: vrbkový na čem |
 |
|
nejvíc ho vídám na vrbce úzkolisté ,pak vrbovce malokvěté,ale krmil jsem ho i netýkavkou.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
vrana
|
Zaslal: so 29. března. 2014 21:56 Předmět: motýli teď |
 |
|
Létají babočky kopřivové,paví oko, jilmové,žluťásci.Vloni i bab.osiková .
29.03.2014,Jeseník,lokality tajné.
Prodej patentovaných odrůd kiwi zakázán až do odvolání tj. asi za rok.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jambig

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Oťas
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Oťas
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: po 06. května 2019 15:05 |
 |
|
Tak to je super pozorování. Ve starší literatuře z minulého století se výskyt tohoto vzácného motýla uvádí v Panonské nížině. Směrem na sever na jihozápadním Slovensku a že proniká dokonce na jižní předměstí Brna. To všechno jsou asi velmi staré údaje. Protože na web stránkách biolib.cz se dnes objevují zprávy o expanzi tohoto druhu na nová stanoviště podél jižní hranice ČR. Motýl je úzce vázán na svoji živnou rostlinu podražec (Aristolochia clematitis). A tak se můžeme překotně domnívat, že když se tato teplomilná bylina šíří na sever v souvislosti s globálními změnami klimatu, šíří se i motýl, jehož housenky se touto rostlinou živí. O tom by nám lépe řekli botanici a entomologové.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|