Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Téma věnované motýlům a můrám
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 29, 30, 31
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 30. září 2013 10:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, vypadá to na ní Wink "Puchýřky" na dlani, připomínají molusky, už pomalu mizí. Dík
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 30. září 2013 21:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 30. září 2013 10:09 Bob napsal:
Jo, vypadá to na ní Wink "Puchýřky" na dlani, připomínají molusky, už pomalu mizí. Dík

Že by - http://www.mrk.cz/diskuse.php?action=searchthis&id=644733&q=Macrothylacia? Skelná vata - krásně jsi to vystihl...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: st 02. října 2013 19:18
  Předmět: Re: Housenka macek
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 26. září 2013 12:57 Bob napsal:
Tenhle macek mi v sobotu lezl v Mimoni přes cestu. Nevíte komu patří? A netušíte náhodou, jestli ty chlupy nefungují trochu jako skelná vata? Mám na dlani trochu vyrážku a mám takové podezření jestli to není od téhle slečny Smile

ano je to bourovec ostružiníkový tento rok se mi podařilo odchovat jednoho motýlka z housenky....takhle na podzim je vídám pravidelně, jak lezou po silnicích:-)

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. října 2013 9:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen doplním, že dnes už mám dlaň čistou. Takže zpamatovat se z pomuchlání s touto slečnou mě trvalo 12 dní Smile Z čehož prvních ca. 8 bylo vcelku svědivých Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 29. října 2013 13:41
  Předmět: Ohniváček černokřídlý

Jeden pozdní krasavec. Doufám, že jsem jej určil správně a to dle fotky, kterou zde má na 4. straně Kraken. Prošel jsem tu všechny fota motýlů, ale jiného o. černokřídlého jsem nenašel. Řekl bych, že je to velice pěkný motýl, možná i trochu neobvyklého tvaru: s rozprostřenými křídly měl tvar spíše čtvercový, což si myslím, že je u našich motýlů spíš vyjímečné než běžné. To je tak vzácný?
Tento můj létal 21. 10. na louce pod smíšeným lesem. Celkem jsem tam viděl 4 exempláře. Vyhřívali se v poledním slunku a měl jsem dojem, že nejsou ani moc plaší. Skoro vždy mi sice odlétli (z toho 6x dokonce tak dokonale, že na snímku byla vyfocená jen tráva), ale nikam daleko neletěli. Obvykle po 2 - 7 metrch letu opět usedli a více méně kousek od původního stanoviště. Nicméně nějaké 4 snímky se mi povedli jakž takž.

99.26 kB    
DSCN5211úL.jpg
   DSCN5211úL.jpg

wenca

PříspěvekZaslal: st 30. října 2013 22:05
  Předmět: Re: Ohniváček černokřídlý

út 29. října 2013 12:41 Jiří Novák napsal:
Jeden pozdní krasavec. Doufám, že jsem jej určil správně a to dle fotky, kterou zde má na 4. straně Kraken. Prošel jsem tu všechny fota motýlů, ale jiného o. černokřídlého jsem nenašel. Řekl bych, že je to velice pěkný motýl, možná i trochu neobvyklého tvaru: s rozprostřenými křídly měl tvar spíše čtvercový, což si myslím, že je u našich motýlů spíš vyjímečné než běžné. To je tak vzácný?
Tento můj létal 21. 10. na louce pod smíšeným lesem. Celkem jsem tam viděl 4 exempláře. Vyhřívali se v poledním slunku a měl jsem dojem, že nejsou ani moc plaší. Skoro vždy mi sice odlétli (z toho 6x dokonce tak dokonale, že na snímku byla vyfocená jen tráva), ale nikam daleko neletěli. Obvykle po 2 - 7 metrch letu opět usedli a více méně kousek od původního stanoviště. Nicméně nějaké 4 snímky se mi povedli jakž takž.

ohniváček černokřídlý je naprosto běžný motýlek. Já jich letos viděl spoustu Smile spíš mě překvapuje takhle pozdní výskyt:-)

vrana

PříspěvekZaslal: út 03. prosince 2013 10:07
  Předmět: vrbkový na čem

nejvíc ho vídám na vrbce úzkolisté ,pak vrbovce malokvěté,ale krmil jsem ho i netýkavkou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vrana

PříspěvekZaslal: so 29. března. 2014 21:56
  Předmět: motýli teď

Létají babočky kopřivové,paví oko, jilmové,žluťásci.Vloni i bab.osiková .
29.03.2014,Jeseník,lokality tajné.
Prodej patentovaných odrůd kiwi zakázán až do odvolání tj. asi za rok.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 24. května 2014 23:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už jsem sem dlouho nic nepřidal... Modrásek

167.17 kB    
DSC020890.JPG
   DSC020890.JPG
Jambig

PříspěvekZaslal: po 16. června 2014 21:42
  Předmět: Otakárek fenyklový

krásné záběry
http://vimeo.com/groups/hdmacro/videos/43571058

http://vimeo.com/groups/hdmacro/videos/43408931
Oťas

PříspěvekZaslal: po 30. června 2014 11:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houby v tomhle suchu nerostou, tak jsem si bliknul dvě můry, co přiletěly na chatu, jednu jsem určil jako lišaje borového - celkové rozpětí 6,5-7,5 cm, tu druhou se mi určit nepodařilo - rozpětí v klidu (tak jak sedí) cca 5 cm

140.63 kB    
lišaj borový 2.JPG
   lišaj borový 2.JPG

161.05 kB    
můra2.JPG
   můra2.JPG
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2018 12:11
  Předmět: lišaj lipový (Mimas tiliae)

Lišaj lipový (Obr.1), pěkně maskovaný. Velikost 6 cm.

189.91 kB    
České Budějovice, 30.4.2018
Obr.1.jpg
   Obr.1.jpg
Oťas

PříspěvekZaslal: ne 05. května 2019 11:01
  Předmět: pestrokřídlec

Tohoto vzácného krasavce jsem objevil při sekání trávy na zahradě. Bohužel jsem měl jen mobil, tak jen jako dokumentace výskytu v Brně(!) - Holáskách.

80.1 kB    
pestrokřídlec podražcový.jpg
   pestrokřídlec podražcový.jpg
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: po 06. května 2019 15:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je super pozorování. Ve starší literatuře z minulého století se výskyt tohoto vzácného motýla uvádí v Panonské nížině. Směrem na sever na jihozápadním Slovensku a že proniká dokonce na jižní předměstí Brna. To všechno jsou asi velmi staré údaje. Protože na web stránkách biolib.cz se dnes objevují zprávy o expanzi tohoto druhu na nová stanoviště podél jižní hranice ČR. Motýl je úzce vázán na svoji živnou rostlinu podražec (Aristolochia clematitis). A tak se můžeme překotně domnívat, že když se tato teplomilná bylina šíří na sever v souvislosti s globálními změnami klimatu, šíří se i motýl, jehož housenky se touto rostlinou živí. O tom by nám lépe řekli botanici a entomologové.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 29, 30, 31
Strana 31 z 31

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru