Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: st 13. dubna 2011 7:52 |
 |
|
Letos vyskočili šupináčci brzo!
První vlašťováci se objevili už začátkem minulýho tejdne...biotop....topoly a jívy v lužních lesích u Poděbrad, pod 170 m.n.m., spíš uvnitř než po krajích, sluníčko okraje luhů vypálilo a vítr vyfoukal!:-/
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: pá 22. dubna 2011 9:21 |
 |
|
Krasavéčci....nejvyšší čas je sklidit, jinak je za pár dnů v tom suchu neužvejkáš! )
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 01. května 2011 22:13 Předmět: Chroš šupinatý - polyporus squamosus |
 |
|
Tak už také mohu konečně letos říci, že jsem byl na houbách.
První nález těch "pupenů" jsem učinil 18. 4. Ale nevěda o co jda jsem pouze vytušil, že z toho vyroste nějaká houba. Pak jsem na to zapomněl. A včera jsem náhodou opět tímto směrem zabrousil a ejhle! Jen jsem čuměl. A pak fotil. Doma pak hledal, co to je. Po zvědění pravdy jsem pádil zpět s nožem v ruce a nyní už je z milého choroše falešná dršťkovka. Vůbec jsem nečekal, že tento choroš je tak výtečný!
(Jenom někdo mezitím stačil 2 plodnice zprivatizovat... nebo zahodit? -faktem je, že další 3 plodnice byly od pařezu odřezané, ale ponechné na místě. Tak jsem si je vzal a 2, které byly nepoškozené a neodřezané, jsem tam nechal "na semeno".)
|
99.16 kB |
 |
18.4.2011 - úplně prvotní nález, kdy jsem vůbec netušil, o co se jedná. |
|
 |
|
DSC01692L.jpg |
|
98.18 kB |
 |
30.4.2011 - bylo jich 7 na jednom dokonale mechem obrostlém pařezu, takže už není možno určit původní strom. |
|
 |
|
DSC02099L.jpg |
|
99.41 kB |
 |
30.4.2011 - největší plodnice, propiska má délku 14,5 cm (tedy standart); rozměry této plodnice jsem odhadl na cca 30x20 cm. |
|
 |
|
DSC02102L.jpg |
|
98.59 kB |
 |
30.4.2011 - pohled zespodu |
|
 |
|
DSC02100L.jpg |
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 01. května 2011 22:20 Předmět: K předchozímu: |
 |
|
Ještě dodám, že to bylo na břehu řeky Bečvy, snad jeden metr od vody a to přímo ve městě ValMezu, jak se zde zkráceně Valašskému Meziříčí říká.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 01. června 2011 7:12 |
 |
|
út května 31, 2011 9:17 pm Forrest Run napsal: |
Bobe, sorry za přepaly, tohle by mi musela zaclonit jedině armáda! |
No, když už jsi mne oslovil ... Přepaly obvykle zamrzí hlavně samotného fotografa ... nás adminy pak hlavně zamrzí, když ty přepaly zaberou půl MB Když už se fotka nepovede, proč jí dávat maximální datovou velikost? Troufnu si tvrdit, že i s poloviční velikostí zůstanou tyto obrázky stejně kvalitní a přitom ponechají místo pro kvalitnější
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: st 01. června 2011 10:36 |
 |
|
Sorry, Bobe, až teď mi dokapalo, co se mi tu už poněkolikátý snažíš taktně naznačit, že jste limitovaný kapacitou HDD na serveru nebo musíš přikupovat další místo.....máš moje plný svolení k mazání fotek, co Ti přijdou zbytečný, případně k jejich zmenšování. Abych se Ti přiznal, občas mi chybí trochu tý autocenzury, ještě jednou pardon!
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: st 01. června 2011 11:44 |
 |
|
Choroše super ! Nechci nijak radit, ale když už je řeč o přepalech. Kdyby ses zaměřil na tu čtyřku trošku vpravo uprostřed, vzal ji blíž s menší hloubkou ostrosti, tak máš pozadí mázlý a samotný plodnice jsou skoro bez přepalu, resp. 4 už se lehce přistíní Ale, nevím jestli jsi nechtěl jen doložit jak je kláda pěkně obrostlá.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 01. června 2011 15:00 |
 |
|
Zmenšit je musíš sám z originálu Přepaly se dají trochu utlumit v editoru posunem hladin (levels)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: st 01. června 2011 21:19 |
 |
|
st 01. června 2011 11:44 DavidusCZ napsal: |
Choroše super ! Nechci nijak radit, ale když už je řeč o přepalech. Kdyby ses zaměřil na tu čtyřku trošku vpravo uprostřed, vzal ji blíž s menší hloubkou ostrosti, tak máš pozadí mázlý a samotný plodnice jsou skoro bez přepalu, resp. 4 už se lehce přistíní Ale, nevím jestli jsi nechtěl jen doložit jak je kláda pěkně obrostlá. |
V poho, Draku, Tvejch rad si velmi vážím, Tvoje hluboký vědomosti o širokým spektru hub, nálezy i fotky mě dostávaj!
Ber tu fotku spíš jako rychlou dokumentačku při bagrování hlívy, prosím, to nemělo aspirovat na nějaký fotoumění!
Nejhezčí jsou stejně šupináčošpuntíci tak do 10cm!
Z lužních lesů u Poděbrad mám šupináčů víc než (s)potřebuju, hromady jsem jich nechal jinejm a na vysporování!
Cvaknul jsem to proto, že mě opravdu překvapil nález šupináče na buku, jsou tam stofky m3 popadanýho bukovýho dřeva v různým stádiu rozkladu a mám odtamtud i Korálovce bukové(hojně) a ježaté(relativně vzácnější) a hlívy "šest půlek".....mimochodem, kousek od Chomutova mám u Hrádku na jeřábech celkem slušnej flíček na Hlívu plicní, kdybys měl zájem o přesnější lokalizaci, napiš mi na zdejšího "pošťáka" ....a o kousek dál na směrem na Klášterec zase dobře jedou na padlejch osikách!
Měj se zlatě a zachovej mi přízeň!
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: st 01. června 2011 21:26 |
 |
|
st 01. června 2011 15:00 Bob napsal: |
Zmenšit je musíš sám z originálu Přepaly se dají trochu utlumit v editoru posunem hladin (levels)  |
Děkuju překvapeně, Bobe, mám Zonera 10, neporadil bys mi, please, kde bych v něm ty hladiny "Antipřepalofky" asi tak našel, please?
|
Návrat nahoru |
|
 |
|