Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Okénko českého jazyka
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 22. prosince 2010 0:47
  Předmět: Re: Jo, to je ta čeština.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 21. prosince 2010 20:53 Jiří Novák napsal:
Jinak to beru, že na stránkách Damyka jde hlavně o houby. Samozřejmě by tu měla být i jistá kultura v gramatice. Spíš než toto mi můžou vadit hrubki a překlepy. Ovšem sám se těch překlepů taky nějak nemůžu zbavit.
Tak nevím, je to hrubka, nebo překlep? Rolling Eyes
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 22. prosince 2010 22:35

út 21. prosince 2010 23:47 Kraken napsal:
Jinak to beru, že na stránkách Damyka jde hlavně o houby. Samozřejmě by tu měla být i jistá kultura v gramatice. Spíš než toto mi můžou vadit hrubki a překlepy. Ovšem sám se těch překlepů taky nějak nemůžu zbavit.

Jasná hrupka.

Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. prosince 2010 20:00

st 22. prosince 2010 21:35 Vlkodlak napsal:

Jasná hrupka.

Jen aby to nebyli překlepi Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 27. prosince 2010 0:13

st 22. prosince 2010 21:35 Vlkodlak napsal:

Jasná hrupka.

Přesně tak. Very Happy javascript:emoticon('Very Happy')

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: čt 22. listopadu 2012 23:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Budu se trochu vykecávat. Během svého déle než rok trvajícího působení na stránkách DAMyko jsem při pročítání příspěvků zjistil, že některé texty se pravopisnými chybami jen hemží. I postihl mě párkrát, doslova a do písmene jen párkrát, záchvat přihlouplého altruismu a autora těch chybiček jsem na jeho poklesek upozornil. Ale ouha. Narazil jsem. Mám se prý raději starat o houby... Kdybych se byl býval raději řídil pořekadlem "nehas, co tě nepálí". Byv poučen, od té doby se jím řídím.

Protože boží mlýny melou pomalu a jistě i na mě došlo. Nedávno (1.11.2012) jsem v tomto fóru napsal větu: "Ještě to stihli, ti křemenáči." A protože jsem si nebyl jist, zda je to tak správně, připojil jsem do závorky "(pravopisný oříšek)". Kolega DavidusCZ mě vzápětí upozornil, že "křemenáč" se skloňuje podle mužského vzoru "stroj". Tedy správně je "ty křemenáče", protože vzor praví "ty stroje". Ve shodě podmětu s přísudkem se pak napíše nikoli "stihli", ale "stihly". Vlastně jsem byl rád, že mě někdo poučil, a proto jsem ještě včas příspěvek znovu otevřel a opravil.

Jenže, jak už to v životě chodí, postupem času se mně ta příhoda rozležela v hlavě. Učinil jsem staromilský pokus v knihovně a zalistoval pravidly českého pravopisu. Více méně neúspěšně. Prolézáním internetu a googlováním jsem rovněž nijak extra nezmoudřel. Jsem smířen s tím, že múza bezdrátového surfingu bude asi nějaká mladá kočka a že mě už asi na stará kolena nepolíbí. A pak mě napadlo, klasicky a po staru, zkusit štěstí dotazem k Ústavu pro jazyk český ČAV. A ... měl jsem ho, to štěstí. Ve správný čas jsem čirou náhodou oslovil vstřícného a komunikativního člověka, pana Mgr. Luboše Veselého. Vězte, že tento vzdělaný muž mně poslal následující roz(h)řešení výše uvedené kauzy (volně tlumočeno).

V případě našich hub, v oficiálních textech (např. odborných) se doporučuje používat tvary neživotné (inanimatum) podle vzoru "stroj" nebo "hrad". Příklad věty: "Křemenáče, klouzky, kozáky, ohnivce a ohňovce rostly."

Kdežto jinde (např. v dopise kamarádu houbařovi) lze klidně užít tvaru životného (animatum). Příklad věty: "Křemenáči, klouzci, kozáci, ohnivci a ohňovci rostli."

A dodává ještě, že životné pojímání neživých či neosobních skutečností je (především) v tzv. prostě sdělovacím stylu docela běžné. Příklady: "Dát góla. Dát si panáka, banána. Nebo najít hřiba."

V DAMyku nechť si laskaví uživatelé rozhodnou, kudy povedou hranici mezi "odborným sdělením" na straně jedné a "prostým sdělením" na straně druhé.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 23. listopadu 2012 0:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Psal jsi "pravopisný oříšek", tak jsem ti jen vysvětlil, jak je to pravopisně správně. Určitě bych tě neopravoval. To, že se expr. používají tvary životné je běžné a mně to přijde normální Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 23. listopadu 2012 14:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Josefe, mnozí si s pravopisem hlavu nedělají, a běda těm, kdo se jim snaží pomoci. Komu není rady, tamo není pomoci Wink
Máme tu ale toto téma, a sem lze vše na téma pravopisu směřovati. Pokud jde o opravy v příspěvcích, stačí to napsat moderátorovi nebo pod příspěvek nebo sem a někdo to opraví a upozornění smaže Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 20. prosince 2012 22:39
  Předmět: Gramatika

Jak už jsem tu zmínil, měla by tu být jisté kultura projevu. A pokud možno i gramaticky správná. Ovšem jsou i situace, kdy lidové vyjádření je daleko výstižnější. Pro příklad uvedu situaci z městské dopravy, kterou jsem zažil: Do přeplněného autobusu nastoupila paní a za ní se zavřely dveře. Stála na schodech úplně dole a k označovadlu lístků nedosáhla. Aby si štípla lístek (tenkrát byly ještě ty za korunu a musely se procvaknout) podala jej známé, která stála blízko u tohoto označovače se slovy: "Prdni to tam ať revizor nemá problémy!" Kdyby to řekla spisovně: "Označ mi jízdenku, kdyby přišla kontrola ..." nemělo by to to kouzlo lidové slovesnosti. To jen tak na okraj.
Tady vlastně narážíme na to, že názvy hub a třeba i názvy rostlin, stromů i přesto že se jedná o živé organismy, jsou podle naší vědecké gramatiky, skloňovány podle neživotných vzorů (v mužských rodech, u ženského a středního rodu se toto nerozlišuje). V tomto je lidová čeština možná "o krok dopředu", že toto více méně nerozlišuje.
Ale toto je jen můj názor. Nic víc. Možná to naše gramatika bere tak, že co se pohybuje (např. zvířata), že patří mezi "životné" a ostatní, nepohyblivé, je "neživotné".

DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 21. prosince 2012 22:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to dáno i tím, že je to náš koníček a na houby se díváme trochu jinak, než jazykovědci:-) Proto si i houby "zživotňujeme"Smile Čeština se tomu ale v některých případech nebrání, jak je psáno výše. Uvedu příklad stroček- smrk. Myslím, že většina z nás vidí stročka (jako pána) a ne stroček (jako hrad/les). Seber toho stročka (pána) a pod. Stroček, skloňován podle vzoru hrad/les, stejně jako slovo smrk. Většina z nás řekne- támhle jsou pěkní stročci, příp. stročkové, ale támhle jsou pěkní vzrostlí smrci už neřekne nikdo. Gramaticky správně je ovšem- támhle jsou pěkné stročky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. března. 2013 23:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 21. prosince 2012 21:10 DavidusCZ napsal:
Je to dáno i tím, že je to náš koníček a na houby se díváme trochu jinak, než jazykovědci:-) Proto si i houby "zživotňujeme"Smile Čeština se tomu ale v některých případech nebrání, jak je psáno výše. Uvedu příklad stroček- smrk. Myslím, že většina z nás vidí stročka (jako pána) a ne stroček (jako hrad/les). Seber toho stročka (pána) a pod. Stroček, skloňován podle vzoru hrad/les, stejně jako slovo smrk. Většina z nás řekne- támhle jsou pěkní stročci, příp. stročkové, ale támhle jsou pěkní vzrostlí smrci už neřekne nikdo. Gramaticky správně je ovšem- támhle jsou pěkné stročky.

Davidusi, naprostý souhlas.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strana 7 z 7

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru