Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Špička obecná vs. jedovaté strmělky a jiné podobné houby
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Jaký máte vztah ke špičce obecné
Sbírám je super
60%
 60%  [ 9 ]
Sbírám, ale trochu se bojím
20%
 20%  [ 3 ]
Až mne to tu naučíte, začnu ji sbírat
20%
 20%  [ 3 ]
Strach mi nedovolí tuhle houbu baštit
0%
 0%  [ 0 ]
Celkem hlasů : 15

Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 12. listopadu 2005 22:47
  Předmět: Špička obecná vs. jedovaté strmělky a jiné podobné houby
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jak? S čím jsi ji zle splést a s čím si ji raději nelze splésti?

U špičky obecné je velmi velmi silná a typická vůně, ale někdy není až tak silná. S tou nohou je to pravda, ale nesmí být nacucaná po děšti, to je pak také docela křehká. Jinak se na ní dá udělat uzel - udájně to na jiné houbě nelze. Měl jsem se na letos na zahradě celý rok. Některé měli klobouk skoro 8 cm v průměru. Jinak od strmělky potůčkové se liší tím, že špička nemá lupeny sbíhávé na třeň - nebo se pletu?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 9:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určování drobných hub je vždycky trochu problematické. Kromě špiček to mohou být třeba některé penízovky, helmovky, ale i některé menší druhy vláknic a pavučinců, tedy hub víceméně jedovatých či podezřelých. Kdysi jsem někde četl o nepříjemné otravě, ke které došlo záměnou Špičky travní (tedy "obecné", jak uvádíš Ty - správně je to Š. travní, Marasmius oreades) za Zvonovku jarní (Nolanea verna). Tady platí asi to, co jsem napsal k Opěnce: kdo má Špičku "v oku", ten se nesplete, ostatním doporučuji opatrnost při určování - sám si vzpomínám, že před takovými 25 lety, když jsem ještě houby moc nestudoval a tedy ani neznal, pro mě byla každá malá houba "Špička" a basta. Když se na to dívám takhle zpětně, divím se, že ještě žiju... Razz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 10:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dík za opravu názvu !!! To vís, jsem začátečník, ale zlepšuji se!!! Laughing

S tím "mít ji v oku" si u špičky fakt nejsem jistý, jak jsem psal, roste mi na zahradě celý rok a musím říci, že míti ji v oku rozhodně nestačí.

Jak se třeba liší od té zvonkovky?
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 10:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tady je foto Zvonovky - já bych si to se Špičkou asi nesplet, ale chápu, že někdo to dokáže.

Nolanea Verna.jpg
Zvonovka jarní - Nolanea verna (Lundell) Kotl. et Pouz.
Převzato z http://www.idsystem.cz/mushrooms/imghouby/NolaneaVerna3.jpg
Nolanea Verna.jpg
   79.93 kB  
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 18:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

[/b]Jen pro srovnání Špička obecná (travní)-Marasmius oreades

Špička obecná-Marasmius oreades2.jpg
Špička obecná (travní)-Marasmius oreades
Špička obecná-Marasmius oreades2.jpg
   245.34 kB  
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2005 20:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Od zvonovky se hlavně liší svojí pevností , třeň jen tak nepřerthněš ale hlavně vůní . Voní hořkomandlově jakmile jí jednou poznáš tak už se nespleteš.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru