Zaslal: po 05. června 2017 12:42 Předmět: Melastiza chateri - Mistička oranžová
Saprotrofní vřeckovýtrusná houba, která rostla v početné kolonii na holé zemi. Zastíněná hlinitopísčitá lesní cesta v blízkosti potoka. V okolí rostly buky, smrky, borovice. 600 m n.m.
197.95 kB
4.června 2017, podhůří Novohradských hor, 600 m n.m.
P6042051u.jpg
196.59 kB
P6042049u.jpg
194.79 kB
Pěkné fotky a typický biotop, super. Platné jméno je Melastiza cornubiensis (Berk. et Br.) J. Moravec (na základě typové studie obou druhů synonymizoval Moravec, 1992 + 1994). Novější kombinace Aleuria cornubiensis (Berk. et Br.) J. Moravec se pokud vím už teď moc nepoužívá, jelikož v několika DNA analýzách Pyronemataceae vyšly oba rody přeci jen jako samostatné.
Jak často nacházíte druhy M. cornubiensis a M. carbonicola? (Dotaz i na ostatní.) Pro mě je M. cornubiensis vzácnější (mám jen 1 vlastní sběr, zatímco carbonicola 4). Taky jsem ještě neviděla dva druhy Melastiza růst pohromadě, ale několikrát už jsem sbírala z jednoho místa Melastiza (carbonicola) + Aleuria aurantia, případně i nějakou kosmatku. Rostly buď blízko sebe (10-20 cm), anebo i Melastiza + Aleuria promíchané navzájem.
Dík za kompliment a za zajímavé informace. Tento druh jsem našel poprvé nejen na této lokalitě. Tvá zkušenost se společným růstem s Aleurií je na místě. Na stejné lokalitě totiž nacházím právě ji, ale tentokrát ne, možná i z důvodu většího sucha. Původně jsem myslel, že jde právě o Aleurii nebo nějakou Scutellinii.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory