Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lactarius deterrimus - Ryzec smrkový
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 10. prosince 2005 16:58
  Předmět: Lactarius deterrimus - Ryzec smrkový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lactarius deterrimus ? Ryzec smrkový

Mléko: hojné, pozdějí mizí, mrkvově oranžové, na lupenech zvolna červená, chuť po chvíli hořká až pálivá.

Klobouk: do 12 cm, v mládí klenutý, někdy s nepatrným hrbolem, brzy vmáčklý, okraj podvinutý, později nálevkovitý, za vlhka slizký a lepkavý, za sucha lesklý, u kraje ojíněný, obvykle nepruhovaný nebo jen u okraje, žlutooranžový až oranžovočervený, brzy s velkými zelenými skvrnami, po poranění zelená, pokožka do poloviny slupitelná.

Lupeny: až 5 mm vysoké, husté, přirostlé až sbíhavé, okrovooranžové, zelenající, poraněním vínově červenají a následně zelenají.

Dužina: tvrdá, lámavá, krémově oranžová, v kůře rezavějící, později zelenající, pach ovocný, mrkvový, chuť nahořklá, svíravá.

Třeň: 3-6 cm dlouhý, 1,0-2,5 cm tlustý, válcovitý, brzy dutý, stejné barvy jako klobouk, někdy i tmavší, nahoře bíle ojíněný, stářím a otlačením zelenající, vůbec či jen nevýrazně vodnatě ďubkovaný.

Výtrusy: výtrusný prach světle okrový s růžovým nádechem.

Jedlost: jedlý, výborný.

Růst: červenec až listopad, mladé smrčiny, v trávě a mechu, na kyselých i vápenitých půdách, od nížin do hor, dosti hojný.

Podobnost: Ryzec lososový (Lactarius salmonicolor), který však není ve stáří zeleně skvrnitý. Ryzec pravý (Lactarius deliciosus), který má výrazně důlkovaný a kratší třeň.

Nějaká doplnění? Opravy? Máte nějaké své fotky? Či odkazy jinam?

Naposledy upravil Bob dne po 14. května 2007 14:22, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 24. srpen 2006 17:33
  Předmět: Re: Lactarius deterrimus ? Ryzec smrkový

Tak už konečně začali růst

228.28 kB    
24.8.2006 - Železné hory - Libáň
Lactariu_deterrimus 01.jpg
   Lactariu_deterrimus 01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Horst

PříspěvekZaslal: pá 25. srpen 2006 11:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dosti hojný Question
Samozřejmě, že někde určitě, ale mě se ho povedlo najít vysoko v K. horách až letos Very Happy , jinak celý léta jsem je znal jen z "dovozu".
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 13:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Minulý týden jedno u Kladna mezi osikama se smrky, včera u cesty u mladých smrčků hnedle několik kusanů Smile
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 6:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidám jednu fotečku do atlasu.

167.23 kB    
30.8.2006 Železné hory - Vápenný Podol
Lactarius_deterrimus.jpg
   Lactarius_deterrimus.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 7:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No to jsou krasavci !!!
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 7:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, a taky pěkně nafocené.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 22:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 25. srpen 2006 12:40 Horst napsal:
Dosti hojný Question
Samozřejmě, že někde určitě, ale mě se ho povedlo najít vysoko v K. horách až letos Very Happy , jinak celý léta jsem je znal jen z "dovozu".

Taky přidám jedno dokumentační foto z Krušných hor

86.61 kB    
31.8.2006, Výsluní, Krušné hory
Obraz167.jpg
   Obraz167.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 01. září 2006 7:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera cestou kolem několika statných smrků jsem jich posbíral skoro kilo ... a pomalu bych přehodnotil mýtus, že pod javory nic neroste ... všechny byly pod javory v ostružiní ... od smrků tak 5-10 metrů.
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 01. září 2006 21:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale smrk tam byl, to je rozhodující ..
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 8:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsem je našel opět na jiném místě ... tři vzrostlé smrky a ca. pět metrů pod javorem ... pět kousků Smile ... je možné, aby se některým druhům líbila přítomnost více než jednoho stromu ?
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 8:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta moje fotka nahoře je ze smíšeného lesa - smrk, bříza, jeřáb, ale včera jsem jich nasbíral pod Jelení horou u Přísečnice (cca 800 m.n.m.) půl košíku v čisté smrčině, široko daleko nic jiného.
Tučňák
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 10:27
  Předmět: Ryzec pravý

Našla jsem jich docela dost na Brdech na okraji lesa u cesty, některé už byly se zeleným kloboukem nahoře a oranžovými lupeny, všechny měly oranžové mléko. Dala jsem je do smaženice, převážně s hřiby, ale smaženice je docela dost pálivá, jazyk mě pálí ještě po třech hodinách. Je to normální? Můžu to vůbec jíst nebo to mám vyhodit? Ryzce jsem sbírala odjakživa, ale tohle je mi divné, proč to pálí? Setkali jste se s tím někdo?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 10:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

rozhodně bych to nejedl ... chyba bude asi v té položce zvané "převážně s hřiby"
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 16:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt srpen 31, 2006 7:06 am Radek Doležal napsal:
Přidám jednu fotečku do atlasu.

To je extra povedený snímek!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 1 z 6

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru