Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Biscogniauxia marginata - Káčovka lemovaná
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 17. března. 2008 9:00
  Předmět: Biscogniauxia marginata - Káčovka lemovaná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nějaké tipy ??? Možná to bylo na dubu, velikost kolem 5 mm.

196.8 kB    
16.3.2008, okolí Kladna, na klacku listnáče. (c) Bob
Klackomycet-A-01.jpg
   Klackomycet-A-01.jpg

199.83 kB    
Klackomycet-A-02.jpg
   Klackomycet-A-02.jpg

Naposledy upravil Bob dne út 18. března. 2008 11:59, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 17. března. 2008 10:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Navrhuju Diatrypella quercina.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 17. března. 2008 10:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čoveče tu už tu máme od Mata viz.: Polštářnatka dubová - Diatrypella quercina a řekl bych, že je spíše podobná tomu klackomycetu B nežli tomuto.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 17. března. 2008 10:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

prohlížel jsem nějaké obrázky a vychází mi to na to Béčko ... nepřecvakl jsi se?
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 17. března. 2008 11:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No moc tyhle pyrenomycety neznám, spíš jsem vycházel z toho substrátu. Vypadá to jako Diatrype disciformis, která se většinou udává z buků.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 17. března. 2008 17:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten klacek byl spíš bukový.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 8:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukněme se na "řez" Wink
Když se plodničky odkrajují od větve, tak je zcela jasně vidět, že se k nim "táhne" dřevo. Jakoby vyrůstaly asi ze dřeva a nikoli jen z kůry. Velikost 4-5 mm. Řez okrajem plodnice odhaluje vnitřní strukturu. Plodnice je rozdělena do mnoha sektorů křehkou a tenkou skořápkou, která obsahuje rosolovité hymenoforum. Tento řez neukazuje na "vrůst" dřeva do plodnice, ale byl to okraj plodnice a nikoli střed. Večeř říznu středem Wink

194.58 kB    
Klackomycet-A-Rez.jpg
   Klackomycet-A-Rez.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 8:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A když se tu tak diskutuje, dostala houbička včera přednost v jízdě pod mikroskop, takže:

Výtrusy: Plodničky odříznuty i s trochou kůry od klacku a na 24 hodin položany na mokrou buničinu a přikryty skleněným poklopem - příliš to nenabobtnalo, ale jakoby to černě slzí. Preparát z těchto kapek obsahuje výtrusy, které jsou černé oválné a obsahují jednu tukovou kapku velkou ca. 1/2 průměru výtrusu.
Vřecka: Poprvé vidím, že se ústí vřecek barví do červena ve vodné kongočerveni, zatímco jinak se prakticky nic nebarví. Barví se vřecka se zralými (černými) výtrusy stejně tak jako vřecka s nezralými (bezbarvými) výtrusy. V melzerovi se barví sytě čistě modře, ale téměř v něm nelze pozorovat stěny vřecka. Fázový kontrast je však odhalí.
Parafýzy: Jsou výrazně delší než vřecka. Směrem k vrcholu se plynule ztenčují (jako bič).

195.46 kB    
Hymenium ve vodné kongočerveni. (c) Bob
Klackomycet-A-Hymenium-CR.jpg
   Klackomycet-A-Hymenium-CR.jpg

125.58 kB    
Detail vřecek ve vodné kongočerveni. (c) Bob
Klackomycet-A-Vrecka-CR.jpg
   Klackomycet-A-Vrecka-CR.jpg

191.75 kB    
Detail vřecek v Melzerově činidle. (c) Bob
Klackomycet-A-Vrecka-MR.jpg
   Klackomycet-A-Vrecka-MR.jpg

69.98 kB    
Výtrusy ve vodné kongočerveni. (c) Bob
Klackomycet-A-Vytrusy-CR.jpg
   Klackomycet-A-Vytrusy-CR.jpg

Naposledy upravil Bob dne út 18. března. 2008 12:19, celkově upraveno 1 krát
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 9:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No tak to jsem střílel úplně vedle! Má to amyloidní askoapikální aparát a tmavé spory - tedy čeleď Xylariaceae, nikoliv Diatrypaceae. A teď co přesně...
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 10:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teď už snad správně: Biscogniauxia - káčovka. Velmi to sedí na B. marginata.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 10:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No to je paráda. Jak ty dřevěné klackomycety vlastně řežeš, resp. jak děláš preparáty. Mi se to vůbec nedaří.

A možná mám i typ - Biscogniauxia (syn. Nummularia), snad možná dokonce i Biscogniauxia nummularia. Doufám, že snad nejsem úplně mimo. Podívej se na http://pyrenomycetes.free.fr/biscogniauxia/html/Biscogniauxia_nummularia.htm resp. http://pyrenomycetes.free.fr/biscogniauxia/index.htm
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 10:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chybami se člověk učí Smile Kolik toho tam Bobe bylo? Máš schovanou tu větev? A co biotop?

Naposledy upravil Tuřín dne út 18. března. 2008 10:39, celkově upraveno 1 krát
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 10:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mrkněte přímo sem, tady je pěkné srovnání spor.
http://pyrenomycetes.free.fr/biscogniauxia/keydir/sporeplate.htm
B. nummularia má placatý velký rozlitý stromata, ta to není na 95 %.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

18. března. 08, 10:27 Tuřín napsal:
Mrkněte přímo sem, tady je pěkné srovnání spor.
http://pyrenomycetes.free.fr/biscogniauxia/keydir/sporeplate.htm
B. nummularia má placatý velký rozlitý stromata, ta to není na 95 %.

No jo. Máš pravdu. Byl to jenom okamžitý nápad Embarassed. Ono je to normálně asi neřešitelné. Teď jsem se zrovna díval, že těch Biscogniauxií je navymyšleno asi tak 50 a to ani není vůbec jasné jestli to do toho rodu patří.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 18. března. 2008 10:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No vy jste fofrníci!!! Já lítám po webu už dvě hodiny a ani ťuk Sad Prohlédnu ty vaše tipy.

Tuříne: Klacek samosebou mám. Na lokalitě jich bylo mraky - dub, osika, třešeň, okraj lesa. Jirka má možná nějaké přehledové fotky. Chceš-li sebereme další klacek a pošleme vzorek Wink

Mate: Řezy? Shocked Laughing Laughing Laughing Ani omylem. Tyhle konkrétně jsou křehké, jedině je snad zkusit zalít do toho vosku či tak něco. Tyhle jsem konkrétně udělal následovně. Vzal jsem jednu plodničku a na podložním sklíčku jsem jí trochu nadrobil pinzetou, jehlou, skalpelem. Hodil jsem sklíčko pod mikroskop (4x dole 10x nahoře) a vyhledat kousky z kterých koukaly vřecka, a pomocí jehly si je nastrkal stranou. Pak jsem šel pod lupu (10x) a přenesl ty kousky na nové sklíčko a znovu se snažil "černotu" trochu oddrobit a odsunout stranou pryč ze sklíčka. Pak jsem dal činidlo, krycí, přimáčkl a hotovo. Šlo to překvapivě "snadno" - na rozdíl od kloubnatek se ta černota hezky oddělovala. Navíc to vypadá, že v té skořápce je ještě jakási blanka (viz. ta nezaostřená část na první fotce) a teprve v ní je ten "poklad".

Naposledy upravil Bob dne út 18. března. 2008 12:17, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru