Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 31. července 2007 7:49 Předmět: Otidea tuomikoskii - Ouško Tuomiskiovo |
|
|
Tož po čase přispěji novou položkou do DAtlasu i já ... Když jsem fotil jednu pěknou růžovku, tak jsem se přitom téměř válel v ouškách ... kdyby tam ten masák nebyl, tak jsem si jich ani nevšiml. Nabral jsem vzorky a strčil je pod mikroskop a z výtrusného prachu jsem určil rozměr výtrusů na 8.8-11.0 x 4.7-6.2 (Q = 1.72-2.04), což je na všechny ouška moc málo ... ale dle zahnutých parafýz je to ouško! ... ouško zaječí varieta minor! Tam to naopak sedí pěkně neb má býti 8-11 x 5-6, což je téměř přesně to, co jsem změřil Všechno info jsem posbíral jen na internetu a tak možná existuje i nějaké jiné ouško s podobným rozměrem výtrusů.
Výtrusy oválné až tiktakovité, 8.8-11.0 x 4.7-6.2 (Q = 1.72-2.04), průměrný 10.0 x 5.4 (Q = 1.84); počet měřených = 26. Obrázek ukazuje: A) výtrusný prach v laktofenolové bavlníkové modři, pozorované ve fázovém kontrastu; B) totéž v normálním světelném poli; C) uvolněné výtrusy při mikroskopování vzorku ve vodě; D) uvolněné výtrusy při mikroskopování vzorku v Melzerově činidle - žádná reakce. Jak je z obrázku patrno, jakoby byly přítomny tři typy výtrusů, jedny se barví bavlníkovou modří v laktofenolu do modra a zdají se být tlusotostěné, jiné se nebarví vůbec a dvě tukové kapky jsou dost velké, a poslední typ mám mimo dvou tukových kapek ještě jednu, která se asi barví, a barevně i světelně i kontrastem dominuje obrazu. Podobně je tomu v Melzerově činidle - až na ten typ co se barví v bavlníkové. Výtrusy ve vodě pak vypadají učebnicově - pouze dvě menší kapky, které zdaleka nevyplňují vnitřek výtrusu, tak jako kapky v předešlých prostředích. ... nechápu
|
198.73 kB |
|
21.7.2007, Šindelová (KV), mechatá smrčina u cesty nad potokem. (c) Bob |
|
|
|
Ousko00.jpg |
Naposledy upravil Bob dne po 09. července 2018 18:32, celkově upraveno 4 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mara73
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 13. listopadu 2017 22:05 |
|
|
Pěkný nález.
Nevíš náhodou, jak se dá rozlišit od toho, co na myko.cz prezentují jako Otidea leporina var. minor? Oba taxony mají podle literatury téměř stejné výtrusy a pokud jde o makroskopickou stránku, připadají mi plodnice na myko.cz prakticky totožné s mnoha fotografiemi O. tuomikoskii.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
Zaslal: út 14. listopadu 2017 17:46 |
|
|
Saccardo (Sylloge fungorum 8: 94) uvádí rozdíl v délce výtrusů při stejné šířce - 12-14 × 7 pro leporina (nom. var.), 10-12 × 7 pro var. minor. V monografii (Olariaga et al, 2015) je var. minor synonymizovaná pod nom. var., ale délku výtrusů uvádějí od 12 μ nahoru. Každopádně ovšem O. leporina a severoamerická O. pseudoleporina mají jedinečnou mikrochemickou reakci exudátů na povrchu excipula v KOH, odlišnou od všech ostatních druhů. Na Slováky jsem dávala porovnání mikroznaků obou druhů, které rostly cca 5 m od sebe: https://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=603966.
Ještě k té reakci: V monografii sice píšou: "Resinous exudates abundant, yellow brown, [...] dissolving into yellowish reddish grey heterogeneous drops in KOH", ale mně to pokaždé teda připadalo, že to nejsou kapky (jako třeba "amber drops" v Melzeru u téhož druhu), ale spíš se ten exudát prostě rozpustí a vyplní nejbližší povrchové buňky, některé tmavší barvou, jiné světlejší. Výsledkem jsou pak různě tvarované načervenalé fleky, ale vždycky jsem okolo nich pozorovala buněčnou stěnu.
Další věc je osvětlení. Mám halogenovou žárovku, z mikráku fotím zrcadlovkou. Barvu uvedenou v monografii jsem viděla _pouze_ na monitoru při nastavení vyvážení bílé na automat, okem vidím víc rezavohnědou, viz porovnání. Pokud někdo máte LED osvětlení, dost by mě zajímalo, kterou variantu vidíte.
Pokud je exudátu málo a reakce je špatně zřetelná, dá se udělat tangenciální řez (slabý řez naplocho z povrchové vrstvy) a otočit vnějším povrchem nahoru.
|
183.37 kB |
|
|
|
|
O-leporina-exudat-KOH (ex.697)_r1000w.jpg |
|
184.33 kB |
|
|
|
|
O-leporina-porovnání-KOH_meritko_r914h.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 25. listopadu 2017 20:03 |
|
|
Díky. To je zhruba ve smyslu toho, co jsem porůznu našel. Pokud je var. minor synonymizována s druhem, pak předpokládám, že ji někdo revidoval a došel k závěru, že jde pouze o mladší nevyvinuté plodnice, proto i menší výtrusy. Pokud se nemá lišit makroskopicky jinak než rozměry (tedy má mít stejný tvar, povrch a zbarvení jako druh), pak předpokládám, že houba na myko.cz není O. leporina var. minor, ale O. tuomikoskii.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
Zaslal: so 25. listopadu 2017 22:52 |
|
|
V té monografii píšou, že studovali lectotyp + isolectotyp (staré sběry z Rehmovo publikace exsikátů), ale v poznámkách k druhu o té varietě nic nepíší (jestli to byl nezralý sběr, nebo opravdu forma s menšími výtrusy).
Houbu na nálezišti má vnější povrch podle těch fotek velmi hrubě bradavčitý, což by potvrzovalo spíš tvůj názor, že jde o tuomikoskii. Ten sběr je z r. 2012, takže byl určován nejspíš podle klíče od Van Voorena (2010) a pokud bych se tam v bodě 5 rozhodla mezi "vnější povrch zřetelně otrubičnatý" a "vnější povrch hladký až jemně otrubičnatý" pro druhou variantu, tak dojdu k O. fuckelii (= nadbytečné nové jméno pro O. leporina). Když jsem tuomikoskii určovala, přišlo mi, že v exsikátu ten hrubý povrch není zas až tak výrazný jako (vyfocený) začerstva. Navíc mikrochemické reakce u oušek začal řešit až Harmaja r. 2009 a to ještě jen Melzera, KOH reakce je až od té monografie 2015. Chtělo by to revidovat položku.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 26. listopadu 2017 13:03 |
|
|
Nebral jsem to jen podle povrchu plodnic, ale i podle tvaru a barvy. Celkově bych hlavní rozdíly mezi oběma druhy shrnul:
Otidea leporina
- vnitřní povrch (thecium) dospělých plodnic výrazně tmavší (hnědavý) než vnější povrch
- plodnice širší, spíše široce zakončené
- vnější povrch hladší
- výtrusy větší (12-14)
Otidea tuomikoskii
- vnitřní povrch (thecium) plus mínus stejně zbarvený jako vnější, často i světlejší a spíše okrově, někdy až okrovoolivově zbarvený
- plodnice užší, delší, ke konci se trochu zužují
- vnější povrch hrubší
- výtrusy menší (9,5-12)
Jméno O. leporina / ouško zaječí je vůči O. tuomikoskii, které je uchu zajíce podobnější, tak trochu nevýstižné.
|
198.17 kB |
|
O. leporina, Šumava, 2017 |
|
|
|
SDIM4887_960.jpg |
|
198.53 kB |
|
O. tuomikoskii, Šumava, 2017 |
|
|
|
SDIM4908_960.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: ne 26. listopadu 2017 15:19 |
|
|
Ani jeden z druhů jsem letos nenašel. Snad příští rok.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 09. července 2018 18:32 |
|
|
Na základě názoru no-x (viz zde) jsem určení pozměnil z původního
Otidea leporina var. minor - Ouško zaječí var. minor
na
Otidea tuomikoskii - Ouško Tuomiskiovo
Jsem nesmírně rád, že se takto zpětně může určení opravit. Velmi děkuji!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 10. července 2018 12:08 |
|
|
Rádo se stalo. Je tu ještě v jednom tématu:
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=67269
Problém je, že v řadě klíčů je z těch malovýtrusých druhů uvedený jen jeden nebo dva, takže se člověk snadno dostane k jinému druhu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
Zaslal: út 18. září 2018 22:49 |
|
|
út 10. července 2018 13:08 no-X napsal: |
Problém je, že v řadě klíčů je z těch malovýtrusých druhů uvedený jen jeden nebo dva, takže se člověk snadno dostane k jinému druhu. |
Stejný případ je např. záměna O. alutacea a bufonia. Mají podobnou velikost výtrusů, navíc u alutacea může být napsáno, že v exsikátu je hymenium výrazně tmavší než v živém stavu (anebo může být zmíněná dvoubarevná plodnice, které mívá i bufonia, ale naopak, se světlejším hymeniem), a není-li uveden tvar výtrusů (oválný u alutacea, lodičkovitý u bufonia), dají se určit nesprávně. Alespoň tím si vysvětluju nenulový počet herbářových položek z muzeí, které byly tak pojmenované (bufonia jako alutacea, i naopak).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|